Fortune Greece Network: Πώς συνδέεται η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα

Πόσο δύσκολη είναι η σύνδεση μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικότητας;

Η πρόκληση της σύνδεσης μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικότητας συζητήθηκε εκτενώς στο πάνελ “Economic Progress, Prosperity & Leadership in Entrepreneurship and Governance” στο οποίο συμμετείχε ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόεδρος, της “Elevate Greece Α.Ε.”, ο Κωνσταντίνος Καρούσης, CEO, The Business Insurance – TBI, ο Νεκτάριος Ζήσης, Co-Founder, CEO, Growth Point, η Εύη Μπουκώρου Γεωργούδα, CEO, Junior Partner, Generation Y, με συντονιστή τον Τάσο Ζάχο, Editon in Chief, CEO, Fortune Greece.

Η συζήτηση έλαβε χώρα στη συνάντηση του Fortune Greece Network, στις 27 Μαρτίου στον πολυχώρο «Άτρακτος».

Ξεκινώντας την κουβέντα, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι το 2019 που ανέλαβε τα ηνία της Γενικής Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, το μεγάλο στοίχημα ήταν πώς τα αποτελέσματα των ερευνών θα μπορούσαν να διαχυθούν στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε ότι η μεταφορά της Γ.Γ. από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης, επιτάχυνε πολύ τη διαδικασία, βοηθώντας τα ερευνητικά κέντρα, όπως ο Δημόκριτος και το Αστεροσκοπείο να κάνουν “άνοιγμα” προς τις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο γεφυρώθηκε κάπως το χάσμα μεταξύ κράτους και εταιρείων, αφού ο ιδιωτικός τομέας απέκτησε μεγαλύτερη πρόσβαση σε πλούτο γνώσεων.

Ο κ. Κυριαζής είπε ότι αυτό έχει ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς έχει ξεκινήσει η επιστροφή νέων που είχαν φύγει στο εξωτερικό, κάτι που το βλέπουμε και πρακτικά από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται. Ωστόσο, η αρνητική πλευρά αυτού αφορά το δυναμικό που φεύγει από τα ερευνητικά κέντρα και τους δημόσιους φορείς για να απορροφηθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως λόγω καλύτερων απολαβών. Σε αυτό το σημείο κ. Κυριαζής τόνισε ότι πρέπει να δωθούν κίνητρα, με ανταγωνιστικές αμοιβές, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για το εξωτερικό.

Σχετικά με το “Ερευνώ-Καινοτομώ” ο κ. Κυριαζής αποκάλυψε ότι η αξία του προγράμματος φτάνει τα 300.000.000 και πως σύντομα θα σταλεί πρόσκληση, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των διαδικασιών με γρηγορότερες αναλύσεις, αποτελέσματα και τη θέσπιση ακόμα πιο αντικειμενικών κριτηρίων.

Όσο για το “Elevate Greece” αποκάλυψε ότι έχουν πιστοποιηθεί 883 start ups, ενώ παραδέχτηκε ότι καθυστερούν οι αξιολογήσεις γιατί δυσκολεύονται να βρουν αξιολογητές. Επιπλέον, δήλωσε ότι επιδιώκει τη δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος για τις startups του Elevate Greece.

Εκπροσωπώντας τον ασφαλιστικό κλάδο, ο Κωνσταντίνος Καρούσης, CEO, The Business Insurance – TBI, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στο ΑΙ, αλλά πρέπει να δουλέψουν με όλες τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία. Ακόμα υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει εύκολα τομείς της ασφαλιστικής βιομηχανίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τη μείωση εργατικού δυναμικού, αλλά την αναζήτηση των κατάλληλων στελεχών. Αναφερόμενος στον σκοπό της Business Insurance, ο κ. Καρούσης δήλωσε πως δημιουργήθηκε για να καλύψει τα κενά των επιχειρηματικών σφαλίσεων στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι η χώρα μας έχει 15% κάλυψη στις ασφαλισμένες κατοικίες, 17% στις επιχειρήσεις και 11% στο cyberinsurance, με τις κυβερνοεπιθέσεις να αποτελεί τον νέο κίνδυνο για ιδιώτες και εταιρείες.

Ο Νεκτάριος Ζήσης, Co-Founder, CEO, Growth Point, τόνισε πω ανεξάρτητα από το μέγεθος και τους τομείς μιας εταιρείας, υπάρχουν κοινές προκλήσεις που περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο, όπως η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, το “δέσιμο” μιας ομάδας και η καινοτομία στη σκέψη. Επιπροσθέτως, είπε πως είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε σε 3 πυλώνες: την ηγεσία, την επικοινωνία και την ανάληψη ευθυνών.

Στάθηκε δε στο ότι η Growth Point δημιούργησε ένα πολύ καινοτόμο προϊόν μετρώντας, μέσω KPIs, δείκτες αποτελεσματικότητας ηγεσίας με απόλυτους αριθμούς. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ζήσης έκανε ειδική αναφορά στην Generation Y, η οποία με την πολύτιμη τεχνογνωσία της τους βοήθησε να υλοποιήσουν τα project τους.

Τέλος η κ. Εύη Μπουκώρου Γεωργούδα είπε πως η καινοτομία και η διαφορετική σκέψη και η διάχυση της γνώσης βρίσκεται στο DNA της Generation Y, στην οποία υπάρχει προσαρμοστικότητα που βοηθά στη δημιουργία αξίας για τους πελάτες της και τον αντίκτυπό τους στην αγορά.

*Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions