Fortune: Η «Επικίνδυνη Αποστολή No2» του Αλέξη Τσίπρα

Fortune: Η «Επικίνδυνη Αποστολή No2» του Αλέξη Τσίπρα

Πώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. 

Του Τζόφρι Σμιθ

Οι ψηφοφόροι απέδειξαν ότι θέλουν μεταρρυθμίσεις και ευρώ, και πιστεύουν στον Τσίπρα για να υλοποιήσει αυτή την ατζέντα περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύει ο ίδιος στον εαυτό του!

Έφεραν την οικονομία στο χείλος της καταστροφής, έκλεισαν τις τράπεζες της χώρας και κατέληξαν να κάνουν μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών και να φέρουν ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης που ήταν σκληρότερο από οτιδήποτε άλλο είχε υπάρξει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Φυσικά και κέρδισαν στις εκλογές!

Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχαν μια απίθανη νίκη στις πέμπτες ελληνικές εκλογές τα τελευταία έξι χρόνια. Απίθανη όχι μόνο επειδή εξασφάλισαν μια διαφορά οχτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι των βασικών τους αντιπάλων, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν σε απόσταση αναπνοής, αλλά και εξαιτίας αυτών που έκαναν τους τελευταίους οχτώ μήνες.

Όπως επισημαίνει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, στην πρώτη του θητεία ο Τσίπρας «επέλεξε τον λάθος κυβερνητικό εταίρο, τον λάθος υπουργό Οικονομικών, τις λάθος πολιτικές και τη λάθος στρατηγική για να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές».

Πώς είναι δυνατόν οι ψηφοφόροι να μην τον τιμώρησαν γι’ αυτό;

Η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστήριξαν κόμματα ταγμένα στη διατήρηση της Ελλάδας εντός του ευρώ. Η Λαϊκή Ενότητα, η αριστερή ομάδα που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ – προκαλώντας έτσι και τις εκλογές – απέτυχε να συγκεντρώσει το 3% που χρειαζόταν για να μπει στο κοινοβούλιο. Οι ψήφοι στους φασίστες αυξήθηκαν αλλά όχι αρκετά για να προκαλέσουν αίσθηση. Και το ίδιο ισχύει και για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Όσοι ψήφισαν, ψήφισαν με κριτήριο την απομάκρυνση από τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά που έχουν χαρακτηρίσει τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ζωή. Και επειδή νοιώθουν ότι οι επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αναβληθούν άλλο, έδωσαν την εντολή σε εκείνο το κόμμα που πιστεύουν ότι θα το κάνει με τον πιο δίκαιο τρόπο.

Το άλλο ισχυρό μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι είναι η απογοήτευση – το 55% της συμμετοχής είναι το χαμηλότερο που υπήρξε ποτέ. Καθώς το 5% των ψήφων πήγε σε κόμματα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, η επόμενη Βουλή θα εκφράζει λιγότερους από τους μισούς Έλληνες ψηφοφόρους.

Από εδώ και πέρα, μπορούμε να περιμένουμε την ίδια διπλωματική γλώσσα γύρω από τις ευκαιρίες που έχει ο Τσίπρας ώστε η χώρα του να βρεθεί στον δρόμο του εκσυγχρονισμού. Όμως, αυτός είναι ο ίδιος Τσίπρας που παραδέχεται ότι δεν πιστεύει στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει και που επιθυμεί να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ παρά με τα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς με τα οποία θα έπρεπε να έχει περισσότερα κοινά στοιχεία.

Με μια πλειοψηφία μόλις τεσσάρων εδρών, η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι μια ομάδα που θα εφαρμόσει πειστικά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές της Ελλάδας.

Μπορεί, βεβαίως, ο Τσίπρας να θέλει να παγιδεύσει τους ΑΝΕΛ ώστε να φορτώσει σ’ αυτούς τα όποια προβλήματα προκύψουν με την αξιολόγηση και να τους παρατήσει στη συνέχεια, επιλέγοντας άλλα κόμματα με σαφέστερο μνημονιακό προσανατολισμό. Αλλά αυτό είναι μόνο μια υπόθεση μικρής σημασίας, που αφορά το μέλλον.

Αυτό που μετράει για την ώρα είναι ότι ο Τσίπρας νίκησε και έχει άλλη μια ευκαιρία να εκπληρώσει με καλύτερους όρους το σχεδόν αδύνατο καθήκον του: να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ευχηθείτε του καλή επιτυχία.

Θα τη χρειαστεί.

Πηγή: fortune.com