Fortune Ρεπορτάζ: Οι ελληνικές startups της τρισδιάστατης εκτύπωσης ρίχνονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Fortune Ρεπορτάζ: Οι ελληνικές startups της τρισδιάστατης εκτύπωσης ρίχνονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Τα τελευταία 24ωρα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κινητοποίηση από τους επαγγελματίες του 3D printing στην Ελλάδα για παραγωγή μασκών, αναπνευστήρων και άλλων απαραίτητων ιατρικών υλικών. Τι μας είπαν οι Τζέι Μέξης του Astrolab, Περικλής Γαλανάκης της Β3D και Κωστής Κουτρέτσος της 3D HUB.

Ο Covid – 19 καραδοκεί αλλά την ίδια στιγμή κινητοποιούνται δυνάμεις που δυνητικά μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη της χώρας κόντρα στον αόρατο εχθρό εάν υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, με ενδεικτικές τις πρωτοβουλίες – σε εθελοντικό επίπεδο – νεοφυών επιχερήσεων με τεχνογνωσία στο 3D printing.

Η δυνατότητα παραγωγής μασκών, εξαρτημάτων αναπνευστήρων και άλλων ειδών υγειονομικού υλικού με τη συγκεκριμένη τεχνολογία έχει δρομολογήσει τις τελευταίες εβδομάδες σειρά πρωτοβουλιών, όπως αναφέρουν στο “F” επαγγελματίες της συγκεκριμένης αγοράς.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες για κάλυψη εσωτερικών αναγκών σε είδη που βρίσκονται σε έλλειψη την ίδια στιγμή που παρατηρούνται φαινόμενα κατάσχεσης υγειονομικού υλικού που προορίζεται για την Ελλάδα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι δράσεις στήριξης από την Κίνα αλλά και η κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου, με το μπαράζ δωρεών δρουν αντισταθμιστικά ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως το 3D printing. Σύμφωνα με πληροφορίες του “F” από επιχειρηματίες της συγκεκριμένης αγοράς, στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν περί τα 5 με 10 χιλ. μηχανήματα που υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία αλλά είναι πολύ λιγότεροι οι ιδιοκτήτες με τεχνογνωσία για την αξιοποίησή τους σε ειδικές εφαρμογές.

Στο πλαίσιο της έρευνας συναντήσαμε τον Τζέι Μέξη, εμπνευστή του Astrolab, πολυεργαστηρίου που προωθεί τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα αλλά και ιδρυτή της Οδύσσειας (Odyssea), μη κυβερνητικής οργάνωσης που συστάθηκε με σκοπό να δίνει δεύτερη ζωή στα σωσίβια που συσσωρεύονται κατά χιλιάδες στις ακτές των νησιών μας που υποδέχονται πρόσφυγες. Έχοντας αναπτύξει τεχνογνωσία στις τεχνολογίες 3D printing και laser cutting – προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε νέους – η Οδύσσεια επεξεργάζεται σχέδια συνεισφοράς στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

Ο κ. Μέξης, ένας αρχιτέκτονας, που σπούδασε και εργάστηκε στο εξωτερικό αλλά πήρε το ρίσκο να γυρίσει στην πατρίδα λίγο πριν το δημοψήφισμα ευαισθητοποιημένος από τα τεκτενόμενα στη χώρα, τώρα εργάζεται στην ανάπτυξη καλουπιών για την παραγωγή μασκών και εξαρτημάτων αναπνευστήρων. Πέρα από το R&D, την έρευνα που απαιτείται για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων κατάλληλων για ιατρική χρήση, έχει κινητοποιήσει συνεργαζόμενους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ μαζί με την ομάδα του βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με γιατρούς προκειμένου να τελειοποιηθούν τα πρότυπα ώστε αν το απαιτήσουν οι συνθήκες να είναι σε θέση να παράξουν στην Ελλάδα αυτά τα υλικά.

“Δουλεύουμε τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεργασία με εταιρείες και με γιατρούς προκειμένου να αναπτύξουμε λύσεις. Αξιοποιούμε τεχνογνωσία και από άλλες χώρες, όπως πρακτικές του NextFab, στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται στο νοσοκομείο της Πενσυλβάνια”, αναφέρει στο “F” ο κ. Μέξης εξηγώντας ότι τα παραγώμενα μέσω 3D printing είδη, όπως αντλίες, μάσκες, εξαρτήματα και ανταλλακτικά αναπνευστήρων τελειοποιούνται στο τρέχον πιλοτικό στάδιο, σε συνεργασία με ιατρικό προσωπικό που συμβουλεύει την ομάδα του R&D. Ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες να εκτιμηθούν οι ανάγκες ώστε όταν παραστεί ανάγκη και τεθεί σε λειτουργία η παραγωγή να υπάρχει αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση χώρων με υποδομές 3D printing και πέραν αυτών που έχει στη διάθεσή του το Astrolab και η Οdyssea.

“Προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε και στην Ελλάδα τρισδιάστατα μοντέλα, στα πρότυπα όσων έχουν ήδη βγει στην παραγωγή στην Αμερική”, προσθέτει συμπληρώνοντας ότι γίνονται επαφές με innovators στη χώρα μας, όπως το maker space στο Σεράφειο, το 3D printing hub κ.α..

Εν κατακλείδι, καθώς τελειοποιούνται τα καλούπια και με τον κατάλληλο συντονισμό σε κεντρικό επίπεδο, οι μονάδες μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή με την χύτευση των ανάλογων υλικών και σε λίγο χρόνο να υπερβούν τα κανάλια στα οποία ήδη απευθύνονται φθάνοντας την κλίμακα ανάγκης που θεωρητικά σήμερα τα υπερβαίνει.

Έντονη κινητοποίηση

Η κινητοποίηση μέρα με τη μέρα λαμβάνει διαστάσεις, με επαγγελματίες της αγοράς – ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο αξιοποιούν την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, από μικροαντικείμενα οικειακής χρήσης μέχρι παιχνίδια, κοσμήματα κ.α. – να προσαρμόζουν την παραγωγή τους στις ανάγκες της κρίσης. Ο Περικλής Γαλανάκης, Founder της Β3D, αναφέρει στο “F” ότι η μονάδα του έχει αρχίσει ήδη να παράγει μάσκες ως μέλος της κοινότητας Hellas Covid 3D Printing Supplies. “Έχουν παραγγελθεί οι πρώτες 500 μάσκες και δουλεύουμε για την παραγωγή τους ενώ προετοιμαζόμαστε και για τη δεύτερη φάση παραγωγής άλλων 7.000 μασκών μετά την 1η Απριλίου”, λέει χαρακτηριστικά περιγράφοντας μια κινητοποίηση στον κλάδο, που άρχισε εδώ και 3-4 ημέρες και υλοποιείται σε εθελοντική βάση αφού ακόμη και τα αναλώσιμα προσφέρονται από τους επαγγελματίες της αγοράς. Προφανώς η αναβάθμιση της παραγωγής σε υψηλότερη κλίμακα αναμένεται να κινητοποιήσει χορηγίες, τουλάχιστον στον τομέα των αναλωσίμων.

Δίκτυο 300 επαγγελματιών 

“Πρόκειται για ασπίδες προστασίας και όχι ακριβώς για μάσκες”, μας διορθώνει ο Κωστής Κουτρέτσος, Project Manager της 3DHUB, του πρώτου 3D printing hub στην Ελλάδα. To 3DHUB είναι το μεγαλύτερο και πιο πλήρες εργαστήριο 3D εκτύπωσης στην Ελλάδα και παράλληλα αντιπρόσωπος επιλεγμένου εξοπλισμού και αναλωσίμων. Ο ίδιος έχει τον ρόλο συντονιστή  του δικτύου που αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία 24ωρα. “Όλα ξεκίνησαν από μια συνεργασία με το ΤΕΙ Καβάλας, το οποίο κλήθηκε να καλύψει μια ανάγκη του τοπικού νοσοκομείου για 1.000 κομμάτια”, περιγράφει στο “F” μιλώντας για τη συνεργασία του 3DHUB με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και το ΤΕΙ προκειμένου να μπει σε φάση υλοποίησης το έργο, που είναι σε εξέλιξη (1.000 κομμάτια απαιτούν 30-40 μέρες με τον εξοπλισμό του ΤΕΙ).

Καθώς η παραγωγή του 3D printing είναι αργή, δεδομένου ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης τεχνολογίας αφορά κατ’ εξοχήν την μοντελοποίηση-πρωτοτυποποίηση και δεν προσφέρει οικονομίες κλίμακος, για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες, ήτοι στην παραγωγή μασκών-ασπίδων προφύλαξης, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο που ένωσε όλους τους επαγγελματίες του χώρου και πολλούς εθελοντές για να δημιουργηθεί ένα αποκεντρωμένο εναλλακτικό δίκτυο παραγωγής εξαρτημάτων για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα απαιτείται η υιοθέτηση συγκεκριμένων προδιαγραφών και καλός συντονισμός. Εξάλλου, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να συμβεί αν κάθε ερασιτέχνης, χωρίς πιστοποίηση, αρχίζει να τυπώνει μάσκες ακολουθώντας ένα σχέδιο στο internet.

Έτσι ο κ. Κουτρέτσος ανέλαβε ρόλο συντονιστή σε ένα δίκτυο περίπου άνω των 800 μελών. Πέρα από τουςάνω των 40 εκτυπωτές  του 3DHUB έχουν προστεθεί στο δίκτυο περίπου 200 μηχανήματα οικιακών χρηστών και άλλα 80+ σε διάφορα καταστήματα από τους άλλους επαγγελματίες του κλάδου.  Τη διαχείριση των εθελοντών και την επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει συντονιστής ο κύριος Σίμος Κόκκινος ενώ ο κ. Κουτρέτσος διαχειρίζεται το δίκτυο των επαγγεματιών.

Ως αποτέλεσμα δημιουργείται μια νέα βιομηχανία, η δυναμικότητα της οποίας υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 τεμάχια/ημέρα, αν υπολογιστεί η δυνατότητα παραγωγής περίπου 5-12 τεμαχίων/ημέρα ανά μηχάνημα ανάλογα με τις προδιαγραφές του.