Fortune Ρεπορτάζ: «Μαύρες πλερέζες» για τον κλάδο της εστίασης και της ξενοδοχίας

Fortune Ρεπορτάζ: «Μαύρες πλερέζες» για τον κλάδο της εστίασης και της ξενοδοχίας
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι λένε στο Fortune εστιάτορες και ξενοδόχοι για το τρίτο και «φαρμακερό» lockdown.

Με την επιβίωση παλεύουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και της ξενοδοχίας δίχως να βλέπουν φως στον ορίζοντα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τρίτο καθολικό lockdown.

Πρόκειται για δύο από τους κλάδους, οι οποίοι μαζί και με τα γυμναστήρια, τους κινηματογράφους και τα θέατρα έχουν πληγεί σοβαρά, σε οικονομικό επίπεδο, από την πανδημία και όπως όλα δείχνουν, η νέα καθυστέρηση της επαναλειτουργίας τους, ίσως να μη βρει όλες τις επιχειρήσεις στη θέση τους.

«Η τουριστική σεζόν θα μετατεθεί χρονικά και αυτό το έχουμε καταλάβει εδώ και μέρες. Εκεί που οι επιχειρήσεις περίμεναν να ανοίξουν τον Μάιο, θα πρέπει να κάνουν υπομονή άλλον έναν με δυο μήνες επιπλέον. Γίνεται αντιληπτό ότι χάνεται το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό και αρχίζει η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στο δεύτερο μισό του χρόνου εξαιτίας των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων που καταγράφονται, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Χαρακτηρίζει το 2021 ως χρονιά επιβίωσης, η οποία, στο σύνολό της θα συνοδευτεί από έντονη ανησυχία. Το θέμα της βιωσιμότητας θα πέσει, όπως λέει, στο τραπέζι σε μια πενταετία από τώρα, ενώ είναι πολύ πιθανό αρκετοί επιχειρηματίες προβαίνοντας σε επενδυτική αξιολόγηση στο τέλος του χρόνου να αλλάξουν κλάδο δραστηριοποίησης και να τοποθετηθούν αλλού, μιας και η χασούρα των δύο τελευταίων ετών θα είναι δύσκολο να ανατραπεί.

«Μένει να δούμε το πώς θα αντιδράσει το τραπεζικό σύστημα και σε τι βαθμό θα στηρίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Έρευνες δείχνουν ότι οι πελάτες θα θελήσουν και πάλι να ταξιδέψουν όμως όταν κολοσσοί, όπως η TUI, σταματάνε το πρόγραμμα τους μέχρι τον Απρίλιο, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

Τι θα γίνει με τα συνέδρια

Manager ενός εκ των μεγαλύτερων ξενοδοχείων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με φόντο τον Θερμαϊκό αναφέρει ότι τα city hotels έχουν χτυπηθεί από τη μηδενική κινητικότητα του συνεδριακού τουρισμού, η επανεκκίνηση του οποίου εκτιμάται από τον Οκτώβριο και μετά.

«Όσα συνεδριακά events ήταν προγραμματισμένα έχουν αναβληθεί, ακόμα κι αυτά που είχαν “κλειδώσει” για το 2022. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του leisure, μία αγορά στην οποία θα κάνουμε focus είναι το Ισραήλ, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ θεωρούμε ότι η συμφωνία που έγινε με τον πρωθυπουργό για το τουριστικό διαβατήριο θα δώσει μία σημαντική ώθηση στον εισερχόμενο τουρισμό» λέει το στέλεχος προσθέτοντας ότι το «κλειδί» για την πορεία της τρέχουσας σεζόν είναι ο εμβολιασμός.

Παράλληλα επισημαίνει ότι για τα ξενοδοχεία πόλης, εν αντιθέσει με τα θέρετρα, πηγή εσόδων δεν είναι μόνο οι τουρίστες που διαμένουν στα δωμάτια, αλλά και οι επισκέπτες που επιλέγουν τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία για να απολαύσουν το φαγητό ή το ποτό με φόντο μια ωραία θέα. «Ο επισιτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και δε νομίζω ότι ένας ταξιδιώτης θα ήθελε να τρώει το φαγητό του στο δωμάτιο και να είναι κλεισμένος όλη μέρα σε αυτό. Το τρίτο κύμα της πανδημίας δείχνει ότι ο κόσμος έχει θορυβηθεί και αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο κορονοϊός έχει χτυπήσει την πόρτα μας. Οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Μιλώντας για τα συνέδρια, υπενθυμίζει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το διάστημα η πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενούσε την έκθεση AGROTICA, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Όμως η πανδημία φαίνεται πως είχε άλλα σχέδια.

«Ως επιχείρηση συνεχίζουμε να διατηρούμε τις επαφές που έχουμε με συνεργάτες και πελάτες, αλλά ο παράγοντας που θα καθορίσει όλες τις εξελίξεις, κυρίως όμως το πώς θα κινηθούμε, είναι η λήψη των μέτρων που λαμβάνονται κάθε φορά από την κυβέρνηση. Στα συνέδρια οι εταιρείες δεν θα στέλνουν 10 στελέχη, όπως έκαναν στο παρελθόν, αλλά maximum ένα με δύο στελέχη, ενώ περιορισμένος θα είναι και ο αριθμός των συμμετεχόντων. Σίγουρα με αυτά τα δεδομένα δεν είναι βιώσιμο κάτι τέτοιο διότι ανεξαρτήτως του αριθμού των συμμετεχόντων τα λειτουργικά κόστη για ένα ξενοδοχείο παραμένουν τα ίδια και είναι υψηλά».

Ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό μοντέλο λειτουργίας

«Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι Αστυπάλαια δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα κορονοϊού. Ωστόσο, τα πράγματα παραμένουν μουδιασμένα για όλους και αντιλαμβανόμαστε ότι στο νησί υπάρχουν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με τις μικρότερου μεγέθους μονάδες να κοιτάνε το τι κάνουν οι μεγαλύτερες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η τρέχουσα χρονιά θα είναι μία πρόκληση, όμως νιώθουμε ότι ο κλάδος αλλάζει και βλέπουμε να δημιουργούνται παράλληλα και ευκαιρίες. Η εποχή επιτάσσει την προσαρμογής μας στο μη κανονικό διότι θεωρούμε ότι ο παράγοντας ασφάλεια δεν πρόκειται να φύγει από το μυαλό του ταξιδιώτη, ακόμη κι αν λύσουμε το θέμα της πανδημίας» τονίζει η Μαρία Μαυρουδή, Ιδιοκτήτρια του Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια.

Αναλογιζόμενες το πώς θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα, αλλά και έναν ταξιδιώτη πολύ διαφορετικό σε απαιτήσεις και ψυχολογία, η κα Μαυρουδή αποκαλύπτει ότι οι διοικήσεις των σοβαρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δίνουν έμφαση στις εναλλακτικές δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος είναι πιο κοντά στη φύση, καθώς επίσης και στην παροχή ανέπαφων υπηρεσιών δίνοντας την δυνατότητα στον τουρίστα, αξιοποιώντας την τεχνολογία, να έρθει στο ξενοδοχείο, να κάνει χρήση μεγάλου αριθμού υπηρεσιών χωρίς ανθρώπινη επαφή, εφόσον το επιθυμεί, και να φύγει.

«Το περσινό καλοκαίρι, μαζί με επιδημιολόγους, διαμορφώσαμε ένα δικό μας πρωτόκολλο υγιεινής προσαρμοσμένο στο ξενοδοχείο μας. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ενώ οι τουρίστες την πρώτη μέρα ήθελα να βιώσουν τις ανέπαφες υπηρεσίες την αμέσως επόμενη ζητούσαν οι ίδιοι την ανθρώπινη επαφή. Σκοπός είναι να δείχνεις τον πελάτη ότι όλα αυτά που του λες δεν είναι θέμα μάρκετινγκ αλλά ότι τα έχεις και τα εφαρμόζεις. Στο Kallichoron Art Boutique Hotel επαναπροσεγγίσαμε το επιχειρησιακό μας μοντέλο και πλέον είμαστε πολύ κοντά στους πελάτες με το να μοιραζόμαστε διαρκώς υλικό μαζί τους, κρατώντας τους “ζεστούς”».

Σημαντικές αγορές στις οποίες ποντάρει το νησί της Αστυπάλαιας είναι Ιταλία και η Βρετανία. Η Αμερική παραμένει με ερωτηματικό, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται από την αγορά της Γερμανίας λόγω και της επένδυσης της Volkswagen στο νησί. Δυστυχώς από Αυστραλία ενώ θέλουν πάρα πολύ να έρθουν τουρίστες, προβαίνουν διαρκώς σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής διότι αντιλαμβάνονται ότι η συγκυρία δεν θα τους επιτρέψει την μετακίνηση.

Μικρή ανάσα το take away – Τεράστια λειτουργικά κόστη

Υπομονή κάνουν και οι εστιάτορες με τον Αντώνη Σταύρου, Συνιδιοκτήτη του Ομίλου Καστελόριζο – υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται 12 εστιατόρια και 1 ζαχαροπλαστείο – να αναγνωρίζει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής, είναι μεν υποστηρικτικά, δεν αρκούν όμως για να βοηθήσουν τον κλάδο να ορθοποδήσει, όταν επιτέλους ανοίξει.

«Εάν η κυβέρνηση επιδοτήσει τα πάγια και τις εισφορές του ΙΚΑ τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για τον κλάδο της εστίασης. Αυτή τη στιγμή ως όμιλος πληρώνουμε πάγια έξοδα για ΔΕΚΟ και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 60.000 € το μήνα! Έξι από τα 12 εστιατόρια μας λειτουργούν στην λογική του take away, το οποίο αποτελεί μεν μια μικρή ανάσα, ωστόσο, η πτώση του τζίρου παραμένει πάνω από 80%» λέει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί, ότι το take away συνιστά λύση ανάγκης και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει την εμπειρία ενός εστιατορίου. Άλλωστε οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τις υποδομές ώστε η κουζίνα τους να εξυπηρετεί παράλληλα και τη σάλα, αλλά και το delivery.

«Είναι διαφορετικό να παραγγείλεις ένα σουβλάκι και να στο στείλουν στο σπίτι και εντελώς διαφορετικό να θέλεις να φας το φαγητό σου στο εστιατόριο. Θα έλεγα ότι η Πολιτεία σε μεγάλο βαθμό έκανε αυτό που έπρεπε και έχει βοηθήσει τον κλάδο μας που επλήγη περισσότερο όσο κανένας άλλος. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσαν την οδό της φοροδιαφυγής, δήλωναν πολύ χαμηλούς τζίρους και τώρα δεν μπορούν να διεκδικήσουν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, γιατί τα νούμερά τους δεν την δικαιολογούν. Θεωρώ πως πλέον έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά μας» καταλήγει ο κ. Σταύρου.