Fortune Ρεπορτάζ: Με την πλάτη στον τοίχο και οι προμηθευτές στην εστίαση

Fortune Ρεπορτάζ: Με την πλάτη στον τοίχο και οι προμηθευτές στην εστίαση
An employee wearing protective mask work in a fish restaurant at the touristic area of Mikrolimano near Piraeus port on May 25, 2020. Restaurants and cafes in Greece, reopen following the easing of measures against the spread of the coronavirus disease (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto) Photo: AFP
Νέες απώλειες προοιωνίζεται το lockdown στα μπαρ - Αγωνία για τις επιχειρήσεις ποτών & αναψυκτικών που μετρούσαν ήδη απώλειες πάνω από 50%.

Νέο ισχυρό πλήγμα για την κατανάλωση στα καταστήματα της εστίασης φέρνει το lockdown σε μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, που συνεπάγεται μεγάλες απώλειες και για του προμηθευτές της αγοράς, όπως οι βιομηχανίες παραγωγής αναψυκτικών, οι εμφιαλωτές, οι εισαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο ποτών κ.ο.κ..

Σε μια τουριστική σεζόν που εξελίσσεται μετ’ εμποδίων οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν βλέπουν πώς θα περιορίσουν τις φετινές απώλειες αφού η πανδημία, όπως φαίνεται, τους επιφυλάσσει μόνο αρνητικές εκπλήξεις.

Αυτό το μήνα λήγει η περίοδος του ευνοϊκού μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% και περιμένουν νέα παρέμβαση για το πλαίσιο που θα διέπει τις συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες το επόμενο διάστημα. Με δεδομένες τις δυσοίωνες προβλέψεις και την συνεχή μετάθεση του χρόνου για επιστροφή στην κανονικότητα αυξάνονται οι κίνδυνοι για όλους τους συνδεδεμένους κλάδους, των προμηθευτών συμπεριλαμβανομένων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Coca-Cola HBC είδε τις πωλήσεις της στην αγορά ho.re.ca. να υποχωρούν σε ποσοστό 70%-90% λόγω των lockdowns στις αρχές του έτους στις αγορές που δραστηριοποιείται. Επίσης παρά την αύξηση του μεριδίου της εκτιμάται ότι θα φτάσει στα επίπεδα τζίρου και κερδοφορίας του 2019 το 2022, σύμφωνα με αναλυτές ενώ η εταιρεία μειώνει το κόστος και επαναπροσδιορίζει τις επενδυτικές της προτεραιότητες.

Ανάλογες κινήσεις κάνουν και άλλοι μικρότεροι παίκτες της αγοράς, των οποίων η αγορά ho.re.ca. αφορά ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους. Για την Λουξ, αν και οι απώλειες άρχισαν να μετριάζονται μετά το lockdown, τα επενδυτικά σχέδια μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι.

Σε μείωση του κόστους προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες επιπτώσεις που προκάλεσε στην ελληνική αγορά η πανδημία, προχωρά η Ολυμπιακή Ζυθοποιϊα, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ενόψει πιθανών επιπτώσεων στις πληρωμές από την περιορισμένη ρευστότητα των μαγαζιών. Εξάλλου, ο όμιλος Calsberg επαναπροσδιόρισε τους στόχους για το 2020 με κύριο μέλημα να παραμείνει σε χρηματοοικονομικά ισχυρή θέση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε επίδραση του Covid-19. Πάντως το 2019, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις, ο όγκος πωλήσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας αυξήθηκε 9% ενώ ο κύκλος εργασιών από πωλήσεις ζύθου διαμορφώθηκαν σε 158,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 7,2%. Οι εξαγωγές παρέμειναν σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της εταιρίεας αντιπροσωπεύοντας το 9% της παραγωγής της συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (7%) με οδηγό τα ελληνικά σήμετα FIX Hellas και Mythos. Τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν σημαντική αύξηση 116%.

Επίσης η Σουρωτή του Ιβάν Σαββίδη, που δημοσίευσε πριν από λίγο διάστημα ισολογισμό στο ΓΕΜΗ, φαίνεται να εμφάνισε πτώση του όγκου πωλήσεων πάνω από 50% την περίοδο του lockdown. Η διοίκηση εκτιμά τα δεδομένα σε τακτική βάση αλλά με το 60% των πωλήσεων της ελληνικής αγοράς να αφορούν σημεία εστίασης και μικρή λιανική, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, και καφέ, η πτώση πωλήσεων είναι αναπόφευκτη.

Εξάλλου, σε θεσμικό επίπεδο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες εκτιμώντας ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες από τα επικείμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις, που μπορεί να φτάσουν και τις 50 χιλ.. Πάντως χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προέβλεψε περί τα 20 χιλ. λουκέτα πανελλαδικά στο επόμενο διάστημα.