Fortune Ρεπορτάζ: Μικρό το όφελος από τη «φρενήρη ζήτηση» για αλεύρι στο ράφι – Αγωνία για τις πληρωμές

Fortune Ρεπορτάζ: Μικρό το όφελος από τη «φρενήρη ζήτηση» για αλεύρι στο ράφι – Αγωνία για τις πληρωμές
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο τζίρος στο σούπερ μάρκετ δεν αντισταθμίζει την πτώση σε φούρνους και HORECA -Επάρκεια στην αγορά ενόψει Πάσχα.

O τριψήφιος ρυθμός ανόδου των πωλήσεων αλεύρων στα σούπερ μάρκετ δεν έχει αντίκρισμα στην ανάπτυξη του τζίρου των ελληνικών αλευροβιομηχανιών που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το B2B κανάλι, ήτοι φούρνους και αγορά ho.re.ca.

Eίναι παράδοξο αλλά οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το Fortune Greece από επιχειρηματίες της βιομηχανίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ταμείο είναι αρνητικό για τον κλάδο τον Μάρτιο, ενώ υπάρχει έκδηλη αγωνία για τους επόμενους μήνες αναφορικά με τις εισπράξεις επιταγών, η ρευστοποίηση των οποίων έχει λάβει παράταση 75 ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για την στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Το καλό νέο πάντως είναι ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην ελληνική αγορά, ενώ πέραν κάποιων προβλημάτων σε επίπεδο logistics, δεν καταγράφονται ελλείψεις πρώτων υλών. Εξάλλου οι παραγγελίες σιτηρών έχουν ήδη γίνει για τη φετινή χρονιά. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι κάποιες δυσκολίες στα είδη συσκευασίας (από χώρες εισαγωγής όπως π.χ. Ιταλία και Φινλανδία) καλύφθηκαν από εγχώριους προμηθευτές, όπως αναφέρεουν στο Fortune Greece επιχειρηματίες του κλάδου.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι το αλεύρι στα σούπερ μάρκετ καταγράφει αλματώδη αύξηση πωλήσεων. Από ρυθμό 300-400% που έδειχναν έρευνες στις πρώτες εβδομάδες του lockdown ο ρυθμός ανάπτυξης της κατηγορίας παραμένει ισχυρός, με τη Nielsen να αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη της για το διάστημα από 24/2/2020 έως 22/3/2020 ότι το αλεύρι παραμένει ανάμεσα στα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων (141,1%) συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Οι αλευροβιομηχανίες ωστόσο, με δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους αλεύρι μαλακού σταριού και 450 χιλ. τόνων σκληρού (σιμιγδάλι και πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ζυμαρικών) ετησίως αντλούν ελάχιστο ποσοστό του τζίρου τους από το B2C κανάλι (μόλις 10% περίπου για τους παίκτες με ηγετικά μερίδια). Η δραστηριότητα για την πλειοψηφία των αλευροβιομηχανιών βασίζεται στο χαρτοφυλάκιο B2B πελατών – από τους φούρνους και τις βιοτεχνίες μέχρι τη ho.re.ca. – οι οποίοι είναι αδρανείς.

Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας, αλυσίδες γρήγορου φαγητού, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες κ.α. έχει μειωθεί στο 1/3, καθώς τα περισσότερα καταστήματα υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Την ίδια ώρα επιβραδυνόμενη βαίνει η επισκεψιμότητα στους φούρνους, με πτώση πωλήσεων κατά μέσον όρο 55%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, λόγω του διάχυτου φόβου που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό για πιθανή μόλυνση από μη συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και της μεγάλης ανόδου του bake off αφού πολλοί καταναλωτές αγοράζουν ψωμί από σούπερ μάρκετ.

Αυτή η αγορά αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στα ετήσια έσοδα των αλευροβιομηχανιών, ποσοστό που φθάνει το 90% του τζίρου ή και υψηλότερο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δύο κατηγορίες αναπτύσσονται ανεξάρτητα και στις δομές των παραγωγικών μονάδων των αλευροβιομηχανιών.

Έτσι, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των προϊόντων του κλάδου που διατίθεται απευθείας στη βιοτεχνική αρτοποιία και σε βιομηχανίες ειδών διατροφής, συσκευάζεται σε ποσότητες των 50, 25 και 10 κιλών ή χύμα, οι υπόλοιπες ποσότητες τυποποιούνται σε άλλες βιομηχανικές γραμμές σε μικρές συσκευασίες για οικιακή χρήση και προωθούνται μέσω λιανικής πώλησης.

Η πτώση της παραγωγής στο πρώτο κανάλι, δεν αντισταθμίζεται από την αύξηση της παραγωγής στο δεύτερο κανάλι, όπου άλλωστε δραστηριοποιούνται λίγες βιομηχανικές μονάδες του κλάδου.