Fortune Ρεπορτάζ: «Πέφτουν» τα συστήματα σε online σούπερ μάρκετ και delivery φαγητού

Fortune Ρεπορτάζ: «Πέφτουν» τα συστήματα σε online σούπερ μάρκετ και delivery φαγητού
Πολίτες και εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ στο Ελληνικό, μετά από τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα online supermarket “κρασάρουν” από την υπερβολική ζήτηση ενώ οι πωλήσεις υπηρεσιών delivery και take away επιβραδύνονται, ως αποτέλεσμα της καραντίνας για τον Covid-19, αυτή την αόρατη απειλή που έχει αλλάξει άρδην τις καταναλωτικές συνήθειες.

H ζήτηση στα e-shops των σούπερ μάρκετ έχει απογειωθεί, με τα συστήματα να “κρασσάρουν” από τον μεγάλο όγκο των παραγγελιών. “Είμαστε σε εγρήγορση για να ανταποκριθούμε στην υπερβολική ζήτηση”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο “F” η Αλεξία Μαχαίρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος, επιχειρώντας να περιγράψει την υπερβολική ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά τόσο των φυσικών καταστημάτων όσο και των e-shops. Η ζήτηση έχει δώσει ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις, που αναπτύσσονται με διψήφιο ρυθμό στο σύνολο της αγοράς, με ορισμένες κατηγορίες προϊόντων να εμφανίζουν αύξηση, ακόμη και σε τριψήφιο ποσοστό. Όπως σημειώνει η κ. Μαχαίρα, η ΑΒ είχε επενδύσει στο online κανάλι και κατέγραφε σημαντική αύξηση πωλήσεων και πριν την κρίση αλλά πλέον η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Εξηγεί ότι πλέον οι παραγγελίες δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν σε μία – δύο ημέρες αλλά κατά μέσον όρο απαιτούν μία εβδομάδα.

Αν και σημειώνει ως λογική την εξέλιξη, μιας και το τρόφιμο είναι το πιο βασικό αγαθό επιβίωσης σε συνθήκες καραντίνας, συνιστά ψυχραιμία καθώς λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. “Μόνο τα αντισηπτικά εμφανίζουν ελλείψεις. Τα υπόλοιπα είδη είναι σε επάρκεια. Οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να “στοκάρουν”, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 1-2 μήνες. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την επάρκεια τροφής…”, προσθέτει σημειώνοντας επίσης ότι η ΑΒ, όπως και άλλες εταιρείες του λιανεμπορίου τροφίμων, ενόψει και της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, θα προβεί σε προσλήψεις προσωπικού.

Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες delivery στον τομέα του φαγητού επιβραδύνονται, καθώς η περίσταση δεν ευνοεί την συνάθροιση πολλών ατόμων στα σπίτια. Οι συνθήκες επιβάλουν απομόνωση και οι οικογένειες δείχνουν στην παρούσα φάση να μην προτιμούν τόσο τα έτοιμα γεύματα όσο τα σπιτικά.

Επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης πάντως, των οποίων οι εταιρείες υπολειτουργούν λόγω των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων, αν και εν πολλοίς δείχνουν να ικανοποιούνται από τα μέτρα – σοκ που εξήγγειλε νωρίτερα η κυβέρνηση, μιλούν στο “F” για αναδυόμενους κινδύνους που υπονομεύουν τη βιωσιμότητά τους εάν η σημερινή κατάσταση έχει διάρκεια.

Στοιχεία της εταιρείας “Γρηγόρης”, με την μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφέ και μικρογευμάτων στην Ελλάδα, δείχνουν μια αξιοσημείωτη πτώση της κίνησης συγκριτικά με την περίοδο πριν ξεσπάσει η κρίση της επιδημίας, που φθάνει περίπου 60-70% την τελευταία εβδομάδα, οπότε η εταιρεία προσφέρει αποκλειστικά υπηρεσίες delivery και take away. Η πτώση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες είναι περίπου 50% ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση των πωλήσεων πακέτων. Ας σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της εταιρείας είναι συνδεδεμένη με την ζήτηση από χώρους εργασίας. Σήμερα οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι, οπότε η πτώση της ζήτησης είναι κατακόρυφη.

O Βλάσσης Γεωργάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας “Γρηγόρης”, μιλώντας στο “F”, εφιστά την προσοχή στα οικονομικά προβλήματα που διογκώνονται όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα αδράνειας ή υπολειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης. “Με τα περιοριστικά μέτρα, υπάρχουν επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, δουλεύουν στο 20% της δραστηριότητας τους. Ως αποτέλεσμα, από οικονομικής άποψης δεν είναι βιώσιμες”, σημειώνει χαρακτηριστικά και μας παραπέμπει στις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), που έχει ζητήσει μεταξύ άλλων μείωση κατά 50% των μισθωμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απαλλαγή του 50% των χρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) και ειδική μέριμνα για χρηματοπιστωτικούς κινδύνους.

Εν κατακλείδι ο κ. Γεωργάτος επισημαίνει ότι το σοκ που προκαλεί ο Covid – 19 στην οικονομία και στην αγορά ειδικότερα φαίνεται πιο σοβαρό από τον αντίκτυπο της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε λόγω της αβεβαιότητας για τη διάρκεια, το μέγεθος των επιπτώσεων και το κόστος της επανεκκίνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, “τα πραγματικά θύματα από τα μέτρα θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα από τα θύματα της νόσου… Χρειάζονται μέτρα – σοκ, κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζεται, διότι τα μέτρα που μόλις εξαγγέλθηκαν είναι προς αυτή την κατεύθυνση”, καταλήγει.

Πτώση τζίρου αυτό το διάστημα καταγράφουν και τα σήματα εστίασης της Vivartia (που περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της δίκτυα όπως Goody’s, Flocafe, La Pasteria, Everest κ.α.), που λειτουργούν εξυπηρετώντας αποκλειστικά υπηρεσίες delivery και take away. Αρμόδια στελέχη του ομίλου Vivartia, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλου τροφίμων στην Ελλάδα, αναφέρουν στο “F” ότι το χρονικό διάστημα δεν είναι επαρκές ώστε να υπάρχει μία σαφής εικόνα, δεδομένου ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση τροποποιούνται καθημερινά και οι αλλαγές στην αγορά είναι διαρκείς.