Fortune Ρεπορτάζ: Πώς σχολιάζει η αγορά τη νέα φοροκαταιγίδα

Fortune Ρεπορτάζ: Πώς σχολιάζει η αγορά τη νέα φοροκαταιγίδα

Οι επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Σειρά ερωτημάτων εγείρουν τα νέα μέτρα-φωτιά που αναμένεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση εφόσον καταλήξει σε τελική συμφωνία με τους δανειστές, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση από το 2016, κι όχι από το 2015, του συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ από το 26% στο 29%, αλλά και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τίθεται εκ νέου ο ιδιωτικός τομέας με την αγορά να προεξοφλεί την έλευση νέων λουκέτων και το πάγωμα ξένων επενδύσεων. Καθώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν, η ελληνική πλευρά προβαίνει στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων που κάθε άλλο παρά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων προωθούν.

«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό» τονίζει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας πως χωρίς υγιή παραγωγική βάση, ισχυρό ιδιωτικό τομέα, ανταγωνιστικό προϊόν και υπηρεσίες η χώρα είναι καταδικασμένη σε έλλειμματα και χρέη. «Το μόνο βέβαιο είναι πως με τα συγκεκριμένα υφεσιακού χαρακτήρα μέτρα δεν πρόκειται να έρθουν στη χώρα επενδύσεις, επιχειρήσεις θα κλείσουν και τα έσοδα για το κράτος θα είναι μειωμένα. Μιλάμε για μια τακτική σαλαμοποίησης σε ότι αφορά το ελληνικό επιχειρείν».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ υποστηρίζει πως η κωλυσιεργία της ελληνικής κυβέρνησης και η απουσία τεκμηριωμένων θέσεων ήταν αυτή που οδήγησε στο συγκεκριμένο πακέτο μέτρων με επαχθείς όρους για την ελληνική οικονομία.  «Εάν τα στελέχη της κυβέρνησης έδιναν στους Ευρωπαίους Εταίρους τα απαιτούμενα στοιχεία εγκαίρως θα είχαμε τελειώσει με αυτή την κατάσταση νωρίτερα. Δεν υπήρχαν επιχειρήματα από την ελληνική πλευρά, π.χ. μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν δείξαμε συνέχεια και συνέπεια και η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, ειδικά τον πρώτο καιρό, ήταν λανθασμένη. Δεν είναι δυνατόν να προβαίνουν σε υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα την ώρα που θα έπρεπε να χαμηλώσουν τους φορολογικούς συντελεστές για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα μας σε θέματα που αφορούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις. «Διαφορετικά θα έχουμε αύξηση της φοροδιαφυγής, απουσία επενδύσεων και όλα αυτά μας κάνουν μηδέν εις το πηλίκον».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής, τάσσεται κατά του πακέτου των 8 δισ ευρώ καθώς, τα διαφαινόμενα μέτρα έχουν, όπως λέει στο fortunegreece.com, κατεύθυνση πολιτικά αντίθετη σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την αριστεία.  «Δεν είναι δυνατόν να προστατεύεται μονίμως ο δημόσιος τομέας. Όταν μια επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία και πάνε να τα υπερφορολογήσουν είναι έγκλημα. Είναι σαν να κόβεις την ανάσα των επιχειρήσεων, καθώς πρόκειται για κέρδη διάσωσης-επιβίωσης που θα χρησιμοποιηθούν από τη διοίκηση για λόγους ρευστότητας».

Ο ίδιος προσθέτει πως η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ δεδομένου ότι τα χρήματα και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν από το εξωτερικό, αλλά από ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται χρόνια στη χώρα και έχουν προσαρμοστεί σε μια «ανώμαλη» εσωτερική αγορά.

Παράλληλα, αναφέρει πως αν δεν δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε φαινόμενα διαρροής εγκεφάλων. «Στον ιδιωτικό τομέα όποιος δουλεύει αμείβεται. Ο πλούτος στην αγορά παράγεται κυρίως από τους επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούν για τα νέα παιδιά που εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται ένα νέο ρεύμα φυγής, αυτό των στελεχών από τις επιχειρήσεις. Αν οι άνθρωποι αυτοί έπαιρναν υψηλούς μισθούς αυτό οφείλεται στο ότι ξεχώριζαν για τα προσόντα τους και θυσίαζαν την προσωπική τους ζωή. Δεν είναι δυνατόν ένα στέλεχος να υπερφορολογείται και να αποδίδει στο ΙΚΑ ετησίως εισφορές της τάξης των 60.000 ευρώ! Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση καταλήγει στο να «χτυπάει» τους άριστους».