Fortune Ρεπορτάζ: Πώς θα κινηθεί η αγορά στις γιορτές – Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων θα υπάρχει ώθηση

Fortune Ρεπορτάζ: Πώς θα κινηθεί η αγορά στις γιορτές – Σε ποιες κατηγορίες προϊόντων θα υπάρχει ώθηση

Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο Fortune για την κίνηση που καταγράφεται στα μαγαζιά ενόψει εορτών.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην αγορά με τους περισσότερους καταστηματάρχες να δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι αναφορικά με τη διάθεση των καταναλωτών να ξοδέψουν χρήματα. Λίγο η γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά και η αίσθηση ότι το οικονομικό-πολιτικό κλίμα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, είναι παράγοντες που ωθούν τους Έλληνες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προβούν σε αγορές, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Προς το παρόν οι Έλληνες περιορίζονται στο να κάνουν έρευνα αγοράς και όχι στο να ψωνίσουν, αφού περιμένουν την καταβολή του δώρου για να προχωρήσουν σε αγορές. Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα έχουν καταβληθεί περί τα 1,6 δισ ευρώ» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ.

Υπενθυμίζει δε ότι φέτος αναμένεται να καταβληθούν επιδόματα και αναδρομικά που αγγίζουν τα 900 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, δηλαδή ζεστό χρήμα  που θα ανακυκλωθεί στην αγορά. «Παραδοσιακά, στα χρόνια της κρίσης, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος κινείται στα 3,5 δισ. ευρώ. Για φέτος εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση της τάξης του 1,1%- 1,5% που αποτιμάται σε 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό δεν είναι σημαντικό, αλλά είναι μια μικρή ανάσα» προσθέτει ο κ. Κορκίδης.

Ψήφος εμπιστοσύνης σε αγαπημένα brand

Για οριακή αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο ο Ιάσων Λουμίδης, Εμπορικός Διευθυντής των Καφεκοπτείων Λουμίδη, ο οποίος ευελπιστεί για ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα όσο πλησιάζουμε στη Πρωτοχρονιά.

«Κατά μέσο όρο το μέσο καλάθι των πελατών μας την περίοδο των Χριστουγέννων είναι 15ευρώ, και σε αυτό συμβάλλει η μεγάλη ποικιλία εκλεκτών προϊόντων σε προσιτές τιμές. Τα γιορτινά είδη όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν και φέτος την τιμητική τους!» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η αναλογία στις αγορές καφέ και γλυκών είναι 70% προς 30%.

Ξεχωριστή, ωστόσο, θέση στις επιλογές δώρων των πελατών που επισκέπτονται τα ομώνυμα καφεκοπτεία έχει το λικέρ καφέ των Καφεκοπτείων Λουμίδη, ο καφές φίλτρου με άρωμα τσουρέκι, οι κατασκευές με μπισκότα και ζαχαρόπαστα, και οι υπέροχες τρούφες σοκολάτας και πραλίνες!

«Η ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Φυσικά σε αυτό συμβάλει όλη η οικογένεια των Καφεκοπτείων Λουμίδη, η γιορτινή ατμόσφαιρα των καταστημάτων και ιδιαίτερα οι άνθρωποι μας που υποδέχονται και εξυπηρετούν καθημερινά τον κόσμο με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση» καταλήγει ο κ. Λουμίδης.

«Η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα καταναλωτή την περίοδο των Χριστουγέννων. Πραγματοποιεί αγορές με χαμόγελο επιλέγοντας προϊόντα τα οποία, είτε γνωρίζει είτε πιστεύει ότι θα μεταφέρουν το συναίσθημα-μήνυμα το οποίο θέλει να μεταδώσει» δηλώνει η Άννα Μαραγκουδάκη, General Operation & Retail Manager της εταιρείας κοσμημάτων Pandora για Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως λέει, στα καταστήματα Pandora, οι επισκέπτες βιώνουν την αγορά δώρου σαν μία αξέχαστη, προσωποποιημένη εμπειρία και η ψήφος εμπιστοσύνης που δείχνουν, πηγάζει από την προσφερόμενη ποιότητα, τη φιλοσοφία και τον σύγχρονο σχεδιασμό των κοσμημάτων. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν πιστοί στο βραχιόλι Pandora, το οποίο είναι σήμα κατατεθέν, ενώ ανοδικά κινούνται και οι πωλήσεις στο e-shop, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Black Friday και 10ήμερα προσφορών ρίχνουν τις πωλήσεις των εορτών

Η εικόνα που καταγράφεται στον κλάδο την ένδυσης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον Ιδιοκτήτη της Oxford Company, Γιώργο Τσιόλια να μιλά για μια πτώση στον κλάδο που αγγίζει το 20% καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ο ίδιος δεν αναμένει ισχυρή άνοδο των πωλήσεων μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού όπως εξηγεί οι περισσότεροι καταναλωτές άλλαξαν στρατηγική, προνόησαν και πραγματοποίησαν νωρίτερα τις αγορές τους στα 10ήμερα των εκπτώσεων και κυρίως στη Black Friday.

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να αγοράσουν νωρίτερα τα δώρα των Χριστουγέννων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη Black Friday. Στο δικό μας brand οι εκπτώσεις έφτασαν ακόμη και το 60%. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να καταργηθούν τα 10ήμερα προσφορών και να πάμε σε μια ελεύθερη αγορά» αναφέρει.

Τα πουκάμισα, όπως λέει, συνιστούν την πρώτη επιλογή, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται στα πλεκτά και στα αξεσουάρ. Σε ότι αφορά τη μέση τιμή δαπάνης, αυτή διαμορφώνεται κοντά στα 58 ευρώ.