Fortune ρεπορτάζ: Τι αλλάζει στο τοπίο των οικοδομών από την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια

Fortune ρεπορτάζ: Τι αλλάζει στο τοπίο των οικοδομών από την αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια
Τεχνίτες εργάζονται σε εργοτάξιο οικοδομής στην Αθήνα, Τρίτη 6 Αυγούστου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν στο Fortune τις επιπτώσεις του νέου μέτρου στον κλάδο του real estate.

Την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα με αναδρομική ισχύ από το 2006, δίνοντας ώθηση στον κλάδο της οικοδομής που από την αρχή της κρίσης έχασε σχεδόν το 70% της αξίας του, χαιρετίζει η αγορά.

Μάλιστα πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνει και τη θέσπιση έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας, μέτρο, το οποίο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα, η προωθούμενη νομοθετική διάταξη θα προβλέπει ότι θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νεόδμητα ακίνητα ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.  Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του 2020 σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε δεν θα επιβάλλεται καθόλου φόρος μεταβίβασης (αν πληρούνται τα κριτήρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας) είτε θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 3%.

Ποιοι κερδίζουν από το μέτρο

Για ένα πολύ σημαντικό μέτρο που δίνει «ανάσα» στην αγορά ακινήτων και κυρίως στις οικοδομές που κατασκευάστηκαν μετά το 2006 κάνει λόγο ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τ. Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, τονίζοντας πως οι κερδισμένοι και οι επωφελούμενοι είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων:

  • Οι αγοραστές καινούργιων διαμερισμάτων ως και διαμερισμάτων σε οικοδομές που χτίστηκαν μετά το 2006 αλλά δεν έχουν μεταβιβαστεί έως τώρα. Πολλοί εκτιμούν ότι τα ακίνητα αυτά είναι γύρω στις 100.000.
  • Οι ξένοι αγοραστές – επενδυτές ακινήτων (Χρυσή βίζα, εξοχικές κατοικίες κλπ)
  • Οι κατασκευαστές, διότι θα έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές πώλησης και έτσι πουλώντας, θα αποκτήσουν ρευστότητα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους ξεκινώντας άλλες οικοδομές (με προσεκτικά όμως βήματα).
  • Όλοι όσοι ασχολούνται με τα οικοδομικά επαγγέλματα που όπως είναι γνωστό ξεπερνούν τα 160 επαγγέλματα. Τούτο σημαίνει μείωση της ανεργίας, είσπραξη εισφορών, είσπραξη φόρων, βελτίωση των οικονομικών σε νοικοκυριά.
  • Όσοι έχουν ημιτελείς οικοδομές (λόγω της κρίσης) και τώρα αρχίζουν να βλέπουν φως στον ορίζοντα.
  • Οι τράπεζες που θα βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

«Βέβαια υπάρχουν και οι χαμένοι που είναι οι ιδιοκτήτες παλαιότερων οικοδομών που είχαν, και έχουν, το πλεονέκτημα της πώλησης των ακινήτων τους με φόρο μεταβίβασης 3% και προς αυτά τα ακίνητα κινούταν το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταβιβάσεων. Τώρα με τον ίδιο φόρο θα πωλούνται και τα καινούργια, άρα μεγαλώνει ο ανταγωνισμός» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Υπογραμμίζει πως για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα από την  εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, αυτό θα πρέπει να συνεξετασθεί και με το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα διαθέσιμα των νοικοκυριών, να τεθούν επί τάπητος το δημογραφικό και η μετανάστευση Ελλήνων, αλλά και ο «σφικτός» τρόπος με τον οποίο δανειοδοτούν οι τράπεζες σε συνδυασμό όμως και με το φόβο με τον οποίο προσεγγίζουν οι Έλληνες το δανεισμό από τις τράπεζες. Τέλος υπόψη πρέπει να ληφθεί και η σταδιακή διάθεση διαμερισμάτων (από τράπεζες ή από funds) που προέρχονται από τα κόκκινα δάνεια.

Οι φόβοι της αγοράς

Την άποψη ότι η κτηματαγορά και ο κλάδος των κατασκευών δείχνουν πως μπήκαν για τα καλά πλέον στα αναπτυξιακά πλάνα της Κυβέρνησης με σοβαρές και διαρθρωτικές μακρόχρονες στρεβλώσεις, εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων-Μεσιτών Ακινήτων (ΕΠΠΑ), Θεολόγος Μπόσδας, αφού με την τελευταία ανακοίνωσή της η κυβέρνηση, δείχνει να εγκαταλείπει, μέχρι το 2022, την επιβολή του επαχθούς 24% ΦΠΑ, για κάθε ακίνητο με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1/1/2016.

«Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια πολύ-αναμενόμενη ανάσα σε έναν εγκλωβισμένο εδώ και πάνω από μια δεκαετία κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος επλήγη σφόδρα όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και την αναβλητικότητα των αγοραστών να πληρώσουν ένα «χαράτσι» ισάξιο με το ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου» τονίζει.

Εξηγεί πως η άρση του ΦΠΑ, αφενός εναρμονίζει μεν εφεξής συναλλακτικά όλους τους δυνητικούς αγοραστές με εκείνους της 1ης κατοικίας, καθώς όλοι πλέον θα πληρώνουν 3% φόρο μεταβίβασης, αφετέρου δημιουργεί ερωτήματα δίκαιης αντιμετώπισης όλων όσων πραγματοποίησαν συναλλαγές υπό το καθεστώς του ΦΠΑ, πόσο μάλλον εκείνων που δανειοδοτήθηκαν πάνω σε μια βεβαρυμμένη απ ‘αυτόν τιμή.

«Εκφράζονται ήδη φόβοι από στελέχη της αγοράς για τυχόν προσπάθεια περιορισμένης μετακύλισης αυτού του οφέλους στον τελικό αγοραστή ακινήτου, καθώς η μακρόχρονη κρίση του κλάδου ενδέχεται να «ενσωματώσει» ένα ποσοστό του ΦΠΑ στις ζητούμενες τιμές. Η αγορά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σε μια τέτοια κερδοσκοπική προσπάθεια, προτιμώντας δίκαιες συναλλαγές με το στοκ των παλιών ακινήτων» αναφέρει ο κ. Μπόσδας.

Καταλήγει λέγοντας πως η διαγραφή του ΦΠΑ από το τελικό τίμημα, θα δώσει σίγουρα νέα πνοή στην κτηματαγορά και τις κατασκευές, με τον κλάδο να αντιδρά θετικά στο μέτρο αυτό, αναζητώντας νέες ευκαιρίες για ανέγερση σύγχρονων κατασκευών σε όλη την Ελλάδα. Οι νέες τεχνολογίες, όπως λέει, θα βρουν πλέον πρόσφορο έδαφος στις νέες οικοδομές, με όσο το μικρότερο δυνατόν ενεργειακό αποτύπωμα CO2, προσφέροντας κατοικίες και επαγγελματικές στέγες με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κατασκευής, διαχείρισης ενέργειας, χαμηλότερο κόστος διαβίωσης και υψηλότερη ασφάλεια. Αν ο κλάδος μπορέσει να κινηθεί συνετά σε αυτή την κατεύθυνση, η εκτίμησή του είναι πως η μακρόχρονη ανάκαμψή του θα είναι εξασφαλισμένη.