Fortune: Θα σώσει την Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Fortune: Θα σώσει την Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν;
Honour guards open the doors for Russia's President Vladimir Putin, Crimea's Prime Minister Sergei Aksyonov, parliamentary speaker Vladimir Konstantinov and Sevastopol Mayor Alexei Chaliy before a signing ceremony at the Kremlin in Moscow March 18, 2014. Putin and two Crimean leaders signed a treaty on Tuesday on making the Ukrainian Black Sea peninsula a part of Russia. The signing in the Kremlin came two days after Crimeans voted overwhelmingly to secede from Ukraine and join Russia in a referendum condemned by the Ukrainian government, the United States and the European Union as illegitimate. REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) - RTR3HKLL Photo: REUTERS

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όποια βοήθεια κι αν της προσφερθεί, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

Στο νέο άνοιγμα της Ελλάδας στη Ρωσία, τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου και τις μελλοντικές εμπορικές συνεργασίες των δύο κρατών, αναφέρεται σε άρθρο του το Fortune.

Όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίντρι Πεσκόφ, είπε στο Associated Press ότι η Ρωσία θα ήταν διατεθειμένη να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να σωθεί από την κρίση χρέους.

«Εάν οι Έλληνες ζητήσουν δάνειο, τότε θα το σκεφτούμε. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο Πεσκόφ. «Εμείς θα το κάναμε γιατί είναι [η Ελλάδα] εταίροι μας και αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ δύο εταίρων».

Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, σημειώνει το Fortune, αναφέροντας ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Δευτέρα για έκτακτες συνομιλίες για την Ελλάδα, αποτελεί μια από τις τελευταίες διεξόδους για την εύρεση μιας συμφωνίας. Κι αν υπάρξει τελικά ελληνική χρεοκοπία, αυτό θα αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα την αρχή της αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, σημειώνει το Fortune.

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτή στήριξη Τσίπρα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Αναφερόμενο στις πιθανές ευεργετικές συνέπειες της ελληνικής κρίσης για τη Ρωσία, το Fortune υπογραμμίζει ότι μια απεμπλοκή της Ελλάδας από τη Δύση θα την έφερνε στη ρωσική σφαίρα επιρροής, παρότι εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει αυτήν την κίνηση.

Με τις συζητήσεις για τα δάνεια της Ελλάδας να συνεχίζονται, το Fortune γράφει ότι η Ελλάδα και η Ρωσία έφτασαν σε μια συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που θα περνά από το ελληνικό έδαφος και θα προμηθεύει την ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, «η Ρωσία υποσχέθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως εφόσον συμφωνηθεί η ολοκλήρωση του αγωγού. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2016 και να ολοκληρωθεί το 2019. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε ότι Ρωσία και Ελλάδα θα είναι ισότιμοι συνεργάτες σε αυτό το έργο, με το 50% να ανήκει στην κρατική τράπεζα VEB».

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό