Fortune Θέμα: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στα δρομολόγια ξένων κρουαζιερόπλοιων

Fortune Θέμα: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στα δρομολόγια ξένων κρουαζιερόπλοιων
23 May 2021, Schleswig-Holstein, Kiel: The TUI cruise ship "Mein Schiff 1" sails along the Laboe harbour as it departs. The crisis-ridden cruise industry starts the season in Germany after several months of corona break. Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η επανεκκίνηση του κλάδου, η «ψήφος εμπιστοσύνης» των ξένων εταιρειών και η αύξηση του homeporting – Tι δηλώνει στο Fortune o Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Γιώργος Κουμπενάς.

Αν ένας κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας δέχτηκε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αυτός είναι σίγουρα η κρουαζιέρα. Η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη τουριστική υπηρεσία βασίστηκε στον μεγάλο αριθμό επιβατών που μεταφέρει, αλλά και στο γεγονός ότι οι χώρες, μπροστά στο φόβο διασποράς του κορωνοϊού, δεν επέτρεψαν στα κρουαζιερόπλοια να μπαρκάρουν στα λιμάνια τους αποβιβάζοντας στα νοσοκομεία ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Δυστυχώς, αν και περιορισμένος ο αριθμός των κρουσμάτων, η αδυναμία εφαρμογής από μέρους των εταιρειών των προβλεπόμενων μέτρων εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τα οποία όταν εντοπίζονται ασθενείς σε μια κρουαζιέρα θα πρέπει να αποβιβάζονται στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ήταν αρκετά για να τρομάξουν τους λάτρεις της κρουαζιέρας.

Έπειτα από ένα χρόνο παύσης, ο κλάδος γυρίζει σελίδα και περιμένει με ανυπομονησία να μπει και πάλι στις επάλξεις. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα η επίσημη ΚΥΑ για το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, τα πρώτα σημάδια είναι θετικά. Η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά, ως προορισμός, στα δρομολόγια ξένων κρουαζιερόπλοιων και όλα δείχνουν πως η μετάβαση θα είναι ομαλή.

«Η φετινή θα είναι μία ενδιαφέρουσα χρονιά. Στο επίκεντρο της διεθνούς κρουαζιέρας βρίσκεται η Ελλάδα καθώς ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε τα λιμάνια της. Θα πρέπει βέβαια να αναγνωριστεί και η δουλειά που έγινε από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό να προσελκύσει ξένες εταιρείες στη χώρα μας. Ήδη πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια έχουνε εντάξει την Ελλάδα στον ταξιδιωτικό τους χάρτη και πολλά από αυτά θα κάνουν homeporting σε Πειραιά, Ηράκλειο και Κέρκυρα. Πρόκειται για τις περιοχές που διαθέτουν μεγάλα αεροδρόμια με πτήσεις τσάρτερ, στοιχείο που επιτρέπει στους τουρίστες να έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου και να επιβιβάζονται κατευθείαν στο πλοίο. Να σημειωθεί ότι στην λίστα με τα λιμάνια είναι επίσης η Θεσσαλονίκη αλλά και το Λαύριο» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γιώργος Κουμπενάς, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.

Ο ίδιος τονίζει πως η κρουαζιέρα στοχοποιήθηκε άδικα διότι πάντοτε εφάρμοζε τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αφήνοντας πίσω τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι εταιρείες όπως λέει, είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες. Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν να πραγματοποιήσουν φέτος κρουαζιέρα θα υποβληθούν σε rapid test πριν την επιβίβαση στο πλοίο, αλλά και την τρίτη ημέρα της κρουαζιέρας.

Ξεκαθαρίζει δε, πως είναι στην ευχέρεια κάθε εταιρείας να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα που η ίδια επιθυμεί. «Η λογική λέει ότι οι επιβάτες θα συμμετάσχουν σε οργανωμένες εκδρομές και δεν θα κινούνται αυτόνομα στα λιμάνια. Για τις κρουαζιέρες πολυτελείας προβλέπεται να είναι όλοι εμβολιασμένοι, ενώ ακούγεται και η εφαρμογή μιας αυστηρότερης πολιτικής, από κάποιες εταιρείες, που θα επιλέξουν εμβολιασμένους πελάτες, οι οποίοι θα περιοριστούν σε οργανωμένες εκδρομές».

Αν και τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, η αγορά αναμένει αύξηση 50% στο homeporting, συγκριτικά με το 2019, ενώ το trasit θα κινηθεί στο 60% του 2019.

«Μας χαροποιεί το γεγονός ότι πολλές εταιρίες ναυλώνουν καινούργια μεγάλα πλοία. Οι αγορές με τις οποίες περιμένουμε ότι θα δουλέψουμε φέτος είναι οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί ενώ υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που αναμένεται να φέρουν Έλληνες, Βαλκάνιους και Κύπριους τουρίστες».

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν έχουμε καταλάβει ως χώρα τι είδους κρουαζιέρα επιθυμούμε και αν έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε το κατάλληλο target group, ο κ. Κουμπενάς παραδέχεται πως όλα αυτά τα χρόνια κινούμαστε στα τυφλά, δίχως πλαίσιο και στρατηγική.

«Χρειάζεται εθνική στρατηγική για την κρουαζιέρα έτσι ώστε να γνωρίζουμε, ανάλογα με το μέγεθος ενός κρουαζιερόπλοιου, σε ποια λιμάνια του επιτρέπεται να κινηθεί και σε ποια όχι. Απαιτείται η σύσταση μιας επιτροπής που θα αναλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό  και θα ενημερώνει τους επαγγελματίες του κλάδου ποια λιμάνια και με ποιο τρόπο θα μπορούν να προσεγγίσουν. Προς το παρόν ο μόνος περιορισμός που υφίσταται έγκειται στα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε κρουαζιερόπλοιου».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της κρουαζιέρας τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως εάν οι ρυθμοί με τους οποίους εμβολιάζεται παγκοσμίως ο πληθυσμός συνεχίσουν να είναι ταχύτατοι, ο κόσμος εξακολουθεί να διψάει για κρουαζιέρα και το 2022, ίσως δούμε τον κλάδο να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα είναι «πεινασμένη» για business

Περισσότερο επιφυλακτικός, για την πορεία της κρουαζιέρας εμφανίζεται ο Γιώργος Παλιούρας, τέως Πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA) για την περιοχή της Ελλάδας – Κύπρου & Υπεύθυνος Ανάπτυξης της Rhaspody Travel Greece. Η αίσθησή του είναι πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να πιάσουμε τα νούμερα που κατέγραψε η ελληνική κρουαζιέρα τη διετία 2018-2019.

«Σίγουρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα διότι είμαστε μια χώρα που διψάει αυτή τη στιγμή να κάνει δουλειά. Έχουμε τη λόγχη στην πλάτη και είμαστε διατεθειμένοι να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των εταιρειών κρουαζιέρας. Πάντως είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε σκληρά και να συν-διαμορφώσουμε πρωτόκολλα μαζί με τις εταιρείες, διατηρώντας υψηλά επίπεδα προστασίας των φιλοξενούμενών μας. Στα “δυνατά χαρτιά” της Ελλάδας είναι η πολυνησία που τη χαρακτηρίζει, αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει αρκετά και μεγάλα brands, όπως για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη, σε μία γεωγραφική περιοχή χωρίς να ταλαιπωρείται ο τουρίστας».

Ο κ. Παλιούρας, θεωρεί ότι μιας και η τρέχουσα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και οι εμβολιασμοί βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, το πιο πιθανό είναι κάθε Ήπειρος να βασιστεί στους δικούς της εσωτερικούς πελάτες. «Στην Ευρώπη θα ταξιδέψουν αμιγώς Ευρωπαίοι, κυρίως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, ενώ στην αμερικανική κρουαζιέρα θα κλείσουν τις διακοπές τους κυρίως Αμερικάνοι. Δυστυχώς οι ελπίδες που είχαμε εναποθέσει στο Ισραήλ εξανεμίζονται. Ενώ περιμέναμε να ξεκινήσει από την Χάιφα ένα μεγάλο group Ισραηλινών που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, αυτή η αγορά παραμένει για φέτος με ερωτηματικό, όπως και η διεξαγωγή των δρομολογίων που συμπεριελάμβαναν το Ισραήλ για στάση».

Δεν θα του φανεί, όπως λέει, περίεργο, αν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια  ακολουθήσουν το μείγμα στρατηγικής που εφαρμόζει η Βρετανία, όπου στις βρετανικές κρουαζιέρες επιβιβάζονται μόνο Βρετανοί εμβολιασμένοι πολίτες, πραγματοποιούνται μόνο κυκλικές διαδρομές γύρω από τη χώρα και αποβίβαση αποκλειστικά σε βρετανικά λιμάνια.