Fortune Θέμα: Η πανδημία «φρέναρε» την οικοδομή και δοκιμάζει τις άμυνες της αγοράς 

Fortune Θέμα: Η πανδημία «φρέναρε» την οικοδομή και δοκιμάζει τις άμυνες της αγοράς 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζεται η πτώση στις οικοδομικές άδειες - Στο 8,7% η μείωση τον Μάιο μετά από πτώση 22,4% τον Απρίλιο - Προηγήθηκε ψαλίδισμα της ανάπτυξης τον Μάρτιο στο 10,2% μετά την άνοδο 55,7% και 64,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αντίστοιχα - Σε κλοιό πιέσεων οι προμηθευτές της αγοράς που λαμβάνουν μέτρα.

Σε περικοπές κόστους αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως η χονδρική και τα ακίνητα αναζητούν έσοδα για να ισοσκελίσουν τη ζημιά της πανδημίας οι βιομηχανίες αλλά και οι εισαγωγικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικοδομικής δραστηριότητας, από τα δομικά υλικά για αναβάθμιση κτιρίων και πισίνες μέχρι τα βερνίκια, τα χρώματα, τους νεροχύτες και τα έπιπλα κουζίνας.

Αν σκεφθεί κανείς ότι μεγάλος καταναλωτής αυτών των προϊόντων είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος και εν γένει οι επιχειρήσεις ho.re.ca. είναι προφανές ότι όσο διαρκεί η κρίση στην αγορά οι προμηθευτές θα αντιμετωπίζουν πιέσεις.

Ας σημειωθεί ότι μετά την εντυπωσιακή άνοδο του δείκτη οικοδομικής δραστηριότητας κατά την προ πανδημίας περίοδο τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Είναι ενδεικτικό ότι το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας) τον Ιανουάριο ανήλθε σε 1.339 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 260 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.051,6 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 55,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 51,7% στην επιφάνεια και κατά 43,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τον Φεβρουάριο η οικοδοκική δραστηριότητα διατήρησε τη δυναμική της με 1.599 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 303,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.159,8 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 64,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 70,8% στην επιφάνεια και κατά 73,6% στον όγκο.

Αλλαγή σκηνικού από τον Μάρτιο

Από τον Μάρτιο ωστόσο η εικόνα αλλάζει με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφού οι οικοδομικές άδειες μειώνονται σε 1.305 (αντιστοιχούν σε 314,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.404,7 χιλιάδες m3 όγκου), με περιορισμένη αύξηση 10,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 από αύξηση 55,7% τον Ιανουάριο και 64,3% τον Φεβρουάριο.

Τον Απρίλιο η πτώση στις οικοδομικές άδειες ανήλθε σε 22,4% (με πτώση 21,8% στην επιφάνεια και 18,7% στον όγκο) ενώ τον Μάϊο σημειώνεται μείωση 8,7% στις άδειες (με αύξηση 4,5% στην επιφάνεια και 5,4% στον πογκο).

Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 16,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 25% στην επιφάνεια και κατά 25% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019 ενώ όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ η μεταβολή του αριθμού των εκδοθεισών αδειών δεν συνεπάγεται αύξηση ή μείωση στην επιφάνεια και τον όγκο. Αυτό οφείλεται σε μεμονωμένες άδειες μεγάλης επιφάνειας και όγκου ή σε οικοδομικές άδειες που δε μεταβάλλουν την επιφάνεια και τον όγκο.

Μηνιαία Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα (Ιούνιος 2016 – Μάιος 2020*) *Τα στοιχεία για τον μήνα Μάιο του 2020 είναι προσωρινά. Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ
Μηνιαία Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα (Ιούνιος 2016 – Μάιος 2020*)
*Τα στοιχεία για τον μήνα Μάιο του 2020 είναι προσωρινά. Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Αβεβαιότητες για τη βιομηχανία

Στο περιβάλλον της πανδημίας οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στον τομέα κατασκευών είναι σημαντικές αν και τα έργα υποδομών αλλά και εργασίες που είναι σε εξέλιξη από την προ πανδημίας περίοδο συντηρούν κάποιες άμυνες. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι πρόσφατα, η βιομηχανία χρωμάτων Vivechrom δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για την χρήση 2019, όπου – με εξαίρεση την αγορά της Τουρκίας – διαπιστώνεται ενίσχυση των επιδόσεών της, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος.

Ωστόσο η διοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική και σχεδιάζει τη στρατηγική της με γνώμονα την κάλυψη της ζημιάς από το lockdown (16 Μαρτίου έως και 11 Μαΐου 2020). Κατά το διάστημα αυτό η πτώση του τζίρου ήταν στα επίπεδα του 50%. Χάρης στην ψύχραιμη αντίδραση και την άμεση προσαρμογή της εμπορικής πολιτικής στην νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε, η Vivechrom κατάφερε στο α’ εξάμηνο του 2020 να κλείσει τελικά με αύξηση τζίρου κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της κατάστασης στα περιουσιακά στοιχεία και στα αποτελέσματά της η εταιρεία λαμβάνει μέτρα όπως αναστολή ή περικοπή προγραμματισμένων διαφημιστικών ενεργειών και εξόδων, καθώς και αναστολή των αυξήσεων που είχαν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί να γίνουν τον Απρίλιο (κάτι που βοήθησε πολύ τις πωλήσεις μετά το άνοιγμα της αγοράς). Επίσης οι προωθητικές ενέργειες που έγιναν στο β’ τρίμηνο του 2020, είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσει το α’ εξάμηνο του έτους πολύ κοντά στις πωλήσεις του προϋπολογισμού. Επίσης, η μη καταβολή προμερίσματος στους μετόχους βοήθησε στη διατήρηση των χρηματικών διαθεσίμων της εταιρείας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην χρειαστεί κεφάλαιο κίνησης κατά του μήνες του lockdown.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους που εξαρτώνται από την οικοδομική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η διοίκηση μιας άλλης ελληνικής εταιρείας, της Ν.Γιαννόπουλος – Π. Αγγελόπουλος (με παρουσία στην αγορά ειδών θέρμανσης, υγιεινής, πλακιδίων, πισίνας, νεροχυτών και επίπλων κουζίνας), επισημαίνει ότι η πανδημία έρχεται να προσθέσει έναν σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας τόσο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών όσο και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται. Η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την ικανότητα των πελατών στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και κατ’ επέκταση το ύψος των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου.

Οι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το χρόνο που η κρίση αυτή θα διαρκέσει. Σημειώνεται ότι ο τζίρος της επιχείρησης κατά το μήνα Μάρτη και Απρίλη του 2020 σημείωσε ποσοστιαία πτώση κατά 28% και 53% αντίστοιχα. Η ζημιά αντισταθμίζεται μόνο μερικώς από την αύξηση του τζίρου των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, κατά 7%. Επίσης, τον Μάιο σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων ενώ μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες. Στα επίπεδα ρευστότητας δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη δυσμενής μεταβολή λόγω του Covid-19 λόγω του ότι η Ν.Γιαννόπουλος – Π. Αγγελόπουλος, όπως και άλλες εταιρείες του κλ΄λαδου της, ανέστειλε την πλειονότητα των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της στον κλάδο της λιανικής, ενώ έχει περιορισμένη έκθεση σε πιστωτικό κίνδυνο (570 χιλιάδες ευρώ δανεισμός περίπου από την τράπεζα Πειραιώς κατά την 31/12/2019), δεν έχει ιδιαίτερες υποχρεώσεις προς τρίτους ενώ τόσο ο κλάδος των πωλήσεων χονδρικής όσο και αυτός των ακινήτων στους οποίους δραστηριοποιείται συνέχισαν να αποφέρουν έσοδα και την απαραίτητη ρευστότητα.