Fortune Θέμα: Ο κίνδυνος υπερτουρισμού στη Σαντορίνη και οι λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα

Fortune Θέμα: Ο κίνδυνος υπερτουρισμού στη Σαντορίνη και οι λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα
Άποψη της Σαντορίνης, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013. Εκτιμήσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά φέτος για τη Σαντορίνη, διατυπώνονται από τουριστικούς φορείς, που υπολογίζουν ότι οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 1,7 εκατομμύρια του 2012 και ενδέχεται να ξεπεράσουν και τον αριθμό των 1,9 εκατομμυρίων που αφίχθησαν το 2011. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση θεματικών μορφών τουρισμού, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού καθώς και την περαιτέρω χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος ανακήρυξε τη φετινή χρονιά ως «Έτος Γαστρονομίας», ώστε το νησί, μέσω μιας σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται, να εδραιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς . ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουριστικοί παράγοντες της περιοχής μιλούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα με την κρουαζιέρα και το Airbnb.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τη Σαντορίνη η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σε έκθεσή της αναφέρει πως το αιγαιοπελαγίτικο νησί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπερτουρισμού και πως δεν μπορεί να αντέξει περισσότερους τουρίστες, από τα 5,5 εκατ. επισκεπτών που καταγράφηκαν το 2017.

Τα στοιχεία της έκθεσης επισημαίνουν πως το 2017 ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκε τη Σαντορίνη εκτοξεύτηκε στο 66% συγκριτικά με το 2012, με τις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνονται στα 3,3 εκατομμύρια. Τα μεγέθη για το 2018 φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι στο νησί κατέπλευσαν 474 κρουαζιερόπλοια, με συνολικά 749.286 επιβάτες έναντι των 620.570 επιβατών που είχαν καταφτάσει με 406 κρουαζιερόπλοια το 2017. Το αποτέλεσμα είναι πως ναι μεν διοχετεύεται ζεστό χρήμα στην τοπική αγορά, την ίδια ώρα όμως δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του νησιού και στον καθημερινό τρόπο ζωής των ντόπιων κατοίκων.

Κακή διαχείριση και έλλειψη υποδομών

«Σίγουρα η έκθεση το σύνολο της είναι υπερβολική, ωστόσο, συμφωνούμε στα όσα αναφέρει ως προς το κομμάτι των αφίξεων των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια. Υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς τις πρωινές ώρες (9:00 – 17:00) μεταβαίνουν στο νησί, μέσω της κρουαζιέρας, από 3.000 έως 5.000 άτομα ημερησίως» τονίζει στο fortunegreece.com ο Στρατής Βουρσούκης, Διευθυντής πωλήσεων του ταξιδιωτικού οργανισμού Argo Travel.

Ως παράγοντα που δυσχεραίνει τη λειτουργία και θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του νησιού, αναγνωρίζει το Airbnb. Ο κ. Βουρσούκης εξηγεί πως πλέον οι ξενοδόχοι, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορούν να βρουν φθηνά καταλύματα για να στεγάσουν το προσωπικό που  μεταβαίνει στη Σαντορίνη για να εργαστεί κατά τους θερινούς μήνες.

Σχολιάζοντας την τουριστική κίνηση που κατεγράφη το 2018 αναφέρει πως ήταν μια μαγική χρονιά για τη Σαντορίνη και εκτιμά πως το 2019 θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα δεδομένου ότι οι κρατήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τα υφιστάμενα καταλύματα.

«Η Argo Travel ήδη από τέλη Απριλίου 2018 είχε πιάσει τον προϋπολογισμό , καταγράφοντας 40% αύξηση στις αφίξεις και διπλασιασμό εσόδων. Καταφέραμε να φέρουμε ποιοτικούς τουρίστες από στοχευμένες αγορές της Ασίας ,της Αμερικής και της μέσης Ανατολής στην high end season».

Προσθέτει πως εκτός από την Κίνα και την Ταϊλάνδη που είναι σταθερές αγορές, τη χρονιά που μας πέρασε ψήφο εμπιστοσύνης στο νησί της Σαντορίνης έδωσαν η Ινδονησία, η Κορέα, και η Μαλαισία ενώ υπήρξαν και αρκετά incentive groups από την Ινδία με συμμετοχή πάνω από 800 άτομα στο καθένα.

Για το θέμα του υπερτουρισμού τοποθετήθηκε και ο Αντώνης Παγώνης, Διευθύνων Σύμβουλος της NST Travel και της Pconcept hotels, ο οποίος διαθέτει το μεγαλύτερο γραφείο incoming τουρισμού στη Σαντορίνη με 300.000 τουρίστες ανά σεζόν.

Όπως λέει, ο υπερτουρισμός είναι εξ ορισμού μια αυτοκαταστροφική έννοια που κάποιοι την έκαναν σλόγκαν και τελικά λειτούργησε ενάντια στην τουριστική κίνηση του νησιού. Άλλωστε υπάρχουν τουριστικές περιοχές, όπως η Βενετία και η Φλωρεντία που «πάσχουν» από το φαινόμενο του υπερτουρισμού, όμως είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν χάρη στη σωστή διαχείριση και τις υψηλού επιπέδου υποδομές.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα όταν πρόκειται για το κομμάτι της κρουαζιέρας υπάρχει κακή διαχείριση, τόσο από τον εκάστοτε Οργανισμό Λιμένος, όσο και από το αρμόδιο Λιμενικό Ταμείο. Δεν γίνεται επίσημα μια σωστή πρόταση για το πόσους τουρίστες μπορεί να σηκώσει ένα νησί από την κρουαζιέρα, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία μιας τουριστικής περιοχής» υπογραμμίζει ο κ. Παγώνης, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Ηγουμενίτσας τέτοιου είδους σχέδια, όπως και παγκοσμίως, καταρτίζονται ένα χρόνο πριν.

«Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει ένα νησί όταν στιγμιαία δέχεται από 10.000 έως 15.000 κόσμο; Ο νέος δήμος δεν έβαλε ποτέ σε ισχύ την κυκλοφοριακή μελέτη που είχε εκπονηθεί από πανεπιστημιακούς φορείς. Η Βενετία δέχεται 35.000 κόσμο την ημέρα αλλά ο Δήμος εκεί έχει σαφές πρόγραμμα για το ποιες μέρες, ποιες ώρες και πόση χωρητικότητα έχει το νησί».

Όσο για τις υποδομές του νησιού τις χαρακτηρίζει ως μηδενικές, επισημαίνοντας παράλληλα πως το λιμάνι της Σαντορίνης έχει υποστεί κατά τα τρία τέταρτα ζημιά και δεν είναι εφικτό να δέσει πλοίο, είτε πρόκειται για εμπορική είτε για επιβατική χρήση .

Τέλος το «αγκάθι» που ακούει στο όνομα Airbnb παίρνει σύμφωνα με τον κ. Παγώνη τεράστιες διαστάσεις. «Μόνο πέρυσι άνοιξαν 7.500 χιλιάδες κωδικοί στην Airbnb, όταν οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 20.000 με 25.000 σε ένα νησί που ο ντόπιος πληθυσμός δεν ξεπερνά αυτό το νούμερο» καταλήγει.