Fortune Θέμα: Τι λέει η τουριστική αγορά για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Fortune Θέμα: Τι λέει η τουριστική αγορά για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό
Tourists wear face masks to prevent the spread of COVID-19 at the archeological site, on the Akropolis hill, in Athens, on November 2, 2020. The greek government announced new measures to stop the rapid rise in new cases, among which are the closure of bars, cafes, restaurants and gyms around the country. (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto) (Photo by PANAYOTIS TZAMAROS / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.

Θετικά υποδέχεται η τουριστική βιομηχανία την είδηση δημιουργίας ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πρόταση που έριξε στο τραπέζι η Κομισιόν.

Ουσιαστικά το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα εγγυάται ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.

Σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος χαιρετίζει την εν λόγω πρωτοβουλία, καθώς θεωρεί ότι αποκαθιστά το κλίμα εμπιστοσύνης, δημιουργείται στους κόλπους της ΕΕ ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας για όλα τα κράτη-μέλη, και ταυτόχρονα επισπεύδεται η επανέναρξη της τουριστικής περιόδου. Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο Fortune και μοιράζονται τη δική τους οπτική.

«Άργησε, αλλά θα εφαρμοστεί»

«Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη στον κλάδο του τουρισμού, δε σας κρύβω όμως ότι υλοποίηση και η υιοθέτηση ενός τέτοιου πιστοποιητικού έχει αργήσει. Μην ξεχνάτε ότι η πρόταση αυτή είχε γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιανουάριο και το «πράσινο φως» δόθηκε από την Κομισιόν τέλη Μαρτίου.

Παρά την όποια χρονική καθυστέρηση, το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιστροφής της εμπιστοσύνης. Ο πελάτης αισθάνεται ασφαλής να μπει και πάλι στο αεροπλάνο. Ο φόβος που είχε δημιουργηθεί αναφορικά με τη μόλυνση που μπορεί να προξενούσαν οι θέσεις μέσα στο αεροπλάνο ήταν κάτι που μας έκανε μεγάλη ζημιά. Τώρα με αυτό το πιστοποιητικό βρισκόμαστε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τονίζει στο fortunegreece.com ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Ελλάδας- Κύπρου της Discover The World.

Ντίνος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Ελλάδας- Κύπρου της Discover The World.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αερομεταφορών, επισημαίνει πως τα ταμεία των αεροπορικών είναι γεμάτα με χρήματα τα οποία, λόγω της ακύρωσης των πτήσεων, πρέπει να επιστραφούν στους πελάτες. Η διατήρησή τους στο ταμείο και η καθυστέρηση αποζημιώσεων γίνεται λόγω έλλειψης ρευστότητας, γεγονός που προβληματίζει την αγορά για το εάν θα δούμε νέα “κανόνια”. Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι έχει πέσει  η πρόταση του voucher, να δοθεί δηλαδή πίστωση για μελλοντικό ταξίδι, όμως αυτή η πολιτική δεν επικροτείται από όλους τους ταξιδιώτες, κάποιοι εκ των οποίων ζητούν τα χρήματά τους πίσω καθώς δεν θέλουν να προγραμματίσουν κάποιο άλλο ταξίδι.

«Σε καθεστώς μνημονίου τα ξενοδοχεία από το 2022»

Η ενεργοποίηση του εν λόγω πιστοποιητικού τέλος Μαΐου αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για να μετουσιωθεί όλη αυτή η περιρέουσα ατμόσφαιρα για διαμονή στα ελληνικά ξενοδοχεία σε κρατήσεις. Εξίσου θετική είναι η δυνατότητα που δίνεται στις χώρες και για άλλα εμβόλια, κάτι που θα προσελκύσει τρίτες αγορές, όπως η Ρωσία, επισημαίνει ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

«Δεν θα σταματήσω να λέω πως το 2021 είναι χρόνια επιβίωσης καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις που να πιστοποιούν το αντίθετο. Εάν δεν γίνει πράσινος ο χάρτης της Ελλάδας δεν πρόκειται να έρθει κανένας τουρίστας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική ατομική ευθύνη προκειμένου να ανοίξει η σεζόν το Μάιο και να έρθουν από τα μέσα Ιουνίου και μετά οι πελάτες. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού χάνουμε 1,5, ενδεχομένως και 2 μήνες, της σεζόν. Για τα συνεχούς διάρκειας ξενοδοχεία στην ουσία χάνεται ολόκληρο το ά εξάμηνο καθώς η χρονιά και πάλι θα είναι covid» λέει χαρακτηριστικά.

Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Η εκτίμησή του Προέδρου της ΠΟΞ είναι ότι το διάστημα 2022 έως 2025 οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν εσωτερικά οικονομικά μνημόνια γι’ αυτό και η πολιτεία, αλλά και οι τράπεζες, θα πρέπει, όπως λέει, να δώσουν έμφαση στα ελληνικά ξενοδοχεία έτσι ώστε να μην αλλάξουν χέρια.

Για φέτος αναμένει ότι δυνατά θα “παίξουν” το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κέρκυρα, προσελκύοντας κυρίως Βρετανούς τουρίστες, ενώ εφόσον τα σύνορα ανοίξουν, θα υπάρξει κινητικότητα από Ρουμανία και Σερβία για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, την οποία και θα επιλέξουν να επισκεφτούν οδικώς.

Για μία πολύ θετική εξέλιξη που θα ξεκλειδώσει γρηγορότερα την φετινή τουριστική σεζόν κάνει λόγο ο Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes. Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν, τονίζει πως η εταιρεία του θα ακολουθήσει τα πρότυπα των εθνικών αερομεταφορών και τις κρατικές οδηγίες.

«Τα υδροπλάνα θεωρούνται αυτή τη στιγμή από τα πιο πράσινα μέσα μεταφορών με μικρότερο αποτύπωμα και από αυτό ενός  τζετ σκι. Εκτελούμε ένα εξειδικευμένο μεταφορικό έργο και είμαστε  εναρμονισμένοι με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με τους εθνικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς».

Νικόλας Χαραλάμπους, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes.

«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην κανονικότητα»

«H έναρξη της φετινής τουριστικής σαιζόν θα ξεκινήσει στα μέσα της χρονιάς, όπως έχει ανακοινωθεί, και αισιοδοξούμε ότι στο τέλος του 2021 το πρόσημο θα είναι θετικό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι επισκέπτες που αναμένουμε φέτος από το εξωτερικό, θα έρθουν κυρίως από παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανια κλπ), οπότε η υιοθέτηση μιας ενιαία αποδεκτής λύσης, όπως είναι το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού» αναφέρει η Δήμητρα Αρίδα, Διευθύντρια πωλήσεων & marketing στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Brown Hotels.

Καθώς τα ξενοδοχεία, όπως και το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εσόδων, η κα Αρίδα εκτιμά πως η επάνοδος στην κανονικότητα, θα επιτευχθεί πιο γρήγορα με την εφαρμογή του πιστοποιητικού δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα ελαχιστοποιήσει το αίσθημα αβεβαιότητας.

Δήμητρα Αρίδα, Διευθύντρια πωλήσεων & marketing, Brown Hotels

Είναι απαραίτητο, όπως λέει, να γίνουν άμεσα ξεκάθαρες οι διαδικασίες έκδοσης και ελέγχου του πιστοποιητικού, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Είναι επίσης σημαντικό να οριοθετηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για τους ταξιδιώτες που δεν θα φέρουν μεν το πιστοποιητικό, αλλά θα έχουν αρνητικά covid tests.

«Πέρυσι το καλοκαίρι είδαμε άμεσα την θετική ανταπόκριση των ταξιδιωτών όταν άνοιξε η αγορά στην Ελλάδα και το ταξίδι μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς καραντίνα, ελεύθερα. Αυτή ακριβώς την αίσθηση αναμένουμε να ενισχύσει το πιστοποιητικό. Στην Brown Hotels παρατηρούμε ήδη υψηλότερη ζήτηση στα ξενοδοχεία μας για μεγαλύτερα groups και events για το μέλλον, οπότε η επαναφορά και του MICE ταξιδιού, πού είναι ζωτικής σημασίας για τα ξενοδοχεία, θα επανέλθει πιο δυναμικά με την χρήση του πιστοποιητικού».

Καταλήγει λέγοντας πως το ιδανικό σενάριο θα ήταν να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες την εφαρμογή του πιστοποιητικού, που είτε βρίσκονται στην Ευρώπη και δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε είναι εκτός Ευρώπης, όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία & η Κίνα, χώρες με σημαντική συνεισφορά στην τουριστική βιομηχανία. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να γίνουν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες αυτές, όπως έχει ήδη γίνει με το Ισραήλ.