Φωτιά Euroferry Olympia: Έντεκα αγνοούμενοι με τρεις Έλληνες ανάμεσά τους (upd)

Φωτιά Euroferry Olympia: Έντεκα αγνοούμενοι με τρεις Έλληνες ανάμεσά τους (upd)
Επιβάτες του Euroferry Olympia αποβιβάζονται στο λιμάνι της Κέρκυρας, που έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία περισυλλογής των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας καθώς εκτελούσε δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι. Στο πλοίο επέβαιναν 237 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα. Κατά πληροφορίες, ο πλοίαρχος του πλοίου ενημέρωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και περισυλλέγονται από παραπλέοντα πλοία, σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής. Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο σπεύδουν η φρεγάτα Ύδρα και τρία ελικόπτερα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχουν ταυτοποιηθεί 278 άτομα ενώ 11 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, φέρονται ως αγνοούμενοι.

Τουλάχιστον 278 άτομα έχουν διασωθεί, ενώ στους 11 ανέρχονται οι αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, από τη φωτιά στο Ε/Γ-Ο/Γ ”Euroferry Olympia” σημαίας Ιταλίας στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός.

Τόνισε ότι η επιχείρηση εντοπισμού των 11 αγνοουμένων συνεχίζεται, ενώ ανέφερε ότι στη λίστα των διασωθέντων συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Παράλληλα είπε ότι είναι σε εξέλιξη από το πρωί επιχείρηση για απεγκλωβισμό ακόμα δύο αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου και έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας κατέπλευσαν το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού όπου αποβίβασαν με ασφάλεια όλους τους διασωθέντες του ”Euroferry Olympia”.

Όπως τόνισε ο κ. Λαγκαδιάνος καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από 3 ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και επιβατηγό οχηματαγωγό Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται επίσης ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο μεταβαίνει εξάλλου Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης

Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία Grimaldi Group στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και 51 μέλη πλήρωμα. Επιπλέον, το πλοίο μεταφέρει 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Δεν υπάρχουν προβλήματα διαρροής καυσίμων στη θάλασσα, λέει η εταιρία Grimaldi

Η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες επιβαίνοντες του “Euroferry Olympia”

Σε τέσσερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia, μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης τους σε ειδική αίθουσα αναμονής του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, ενώ πληροφορίες της λιμενικής αρχής Κέρκυρας αναφέρουν ότι αγνοούνται άλλοι 11 άνθρωποι.

Έξι άτομα, μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ, προληπτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ένας εκ των οποίων βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μεταξύ των διασωθέντων είναι και επτά παιδιά.

Από τις πρώτες δηλώσεις των Ελλήνων επιβατών η φωτιά φέρεται να ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα όπου ήταν σταθμευμένα φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

«Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου. Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Άρχισαν να το “πνίγουν” οι καπνοί. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες. Έχουν μείνει πίσω άλλα δύο άτομα που επικοινωνούν με τις Αρχές…» θα πει μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος οδηγός φορτηγού από την Ελάσσονα που πήγαινε στην Ιταλία, «με το φορτηγό του να έχει πλέον καεί ολοσχερώς», όπως λέει.

Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», μας είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος “Gardia di Finanza” της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), καθώς είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Κέρκυρας και σήμερα τα μεσάνυχτα ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ιταλία ακολουθώντας την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή του οχηματαγωγού πλοίο “Euroferry Olympia”.

Με το “Gardia di Finanza” έφτασαν και οι περισσότεροι επιβάτες στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ μάχη με τον χρόνο δίνουν αυτή την ώρα οι ελληνικές Αρχές, παραπλέοντα πλοία και σκάφη για την ανεύρεση των φερόμενων αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, Ζερβόπουλο Σπυρίδων, «στους διασωθέντες επιβάτες που μεταφέρθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΟΛΚΕ, παρήχθη περίθαλψη, διατροφή και υγειονομική κάλυψη, ενώ μετά την ταυτοποίησή τους μεταφέρθηκαν, χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν απώλειες μετά από αυτό το δυσάρεστο συμβάν» δήλωσε ο κ. Ζερβόπουλος.

Στο συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης και περίθαλψης των επιβατών συμμετείχε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας που βρισκόταν στο νησί από χθες για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης που βρισκόταν στην Κέρκυρα.

«Όλοι οι φορείς πρώτου και δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν εδώ, όπως και όλο το κράτος, αλλά και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων καθώς και η Ομάδα Διάσωσης του νησιού που έσπευσαν να βοηθήσουν», τόνισε ο κ. Ζερβόπουλος.