Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο κόκκινο οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο κόκκινο οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων
Ο Αη-Γιώργης στο λόφο του Λυκαβηττού διακρίνεται μέσα σε πέπλο καπνού, από τη χθεσινή φωτιά της Βαρυμπόμπης, Αθήνα, Τετάρτη 04 Αυγούστου 2021. Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα της πυργαγιάς στη Βαρυμπόμπη αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV 'Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποτελούν αυξημένο κίνδυνο- κατηγορίας I- για την υγεία και για καρκινογένεση, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Αποπνικτική ήταν από τα ξημερώματα της Τετάρτης η ατμόσφαιρα σε όλη την Αττική, ως συνέπεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής, η αιθάλη και τα αιωρούμενα σωματίδια κυμαίνονταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ 7 και 8 χθες το πρωί τα μικροσωματίδια στον σταθμό του Περιστερίου μετρήθηκαν στο 341, στο 318 στο Παλαιό Φάληρο και 309 στην Αθήνα, όταν το όριο είναι έως και 10.

Με βάση τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 6 μ.μ. την Τρίτη 3 Αυγούστου. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στον δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον βόρειο τομέα (Πεύκη) του λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11 μ.μ. έως 3 π.μ. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8 π.μ. χθες παρέμενε υψηλή, δηλαδή άνω των 50 μg/m3. Στον κεντρικό τομέα Αθηνών παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων από τις 2 π.μ. της 4ης Αυγούστου, η οποία διήρκεσε έως το μεσημέρι. Στον Πειραιά παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4 π.μ., αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.

Σχετικά μικρότερη ήταν η επιβάρυνση έως την περιοχή της Βουλιαγμένης, από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου. Ελαφρά βελτίωση της ατμόσφαιρας παρατηρήθηκε μετά τις 9 π.μ. Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg/m3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνηθισμένες).

Αυξημένο κίνδυνο –κατηγορίας I– για την υγεία και για καρκινογένεση αποτελούν τα μικροσωματίδια και όλες οι χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δένδρων, αλλά και από πλαστικά ή άλλα τοξικά απόβλητα που ασυλλόγιστα πετιούνται στα δάση, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) σε ανακοίνωσή της. Ως εκ τούτου συνιστά στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι, την παραμονή στην οικία τους και τη μετάθεση ακόμα και προγραμματισμένων θεραπειών – σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Η ΕΑΕ σημειώνει ότι η χρήση της γνωστής χειρουργικής μάσκας δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων, παρά μόνον οι ειδικές μάσκες Ν-95 καλά εφαρμοσμένες. Μετά το πέρας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καλούνται οι πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τα τζάμια και τα μπαλκόνια τους και να απομακρύνουν από τον περίγυρό τους τοξικές ουσίες που θα έχουν επικαθήσει σε αυτά.