Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Πολίτες και πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκί στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 08 Αυγούστου 2021. Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό. Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άλλη μια δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια.

Άλλη μια δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, με το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται πλέον από τα Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στους Καματριάδες έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς, με τι πρώτες εικόνες από το μέτωπο το πρωί να δείχνουν καλύτερη εικόνα, αλλά και διάσπαρτες αναζωπυρώσεις.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι πυροσβέστες και εθελοντές κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσάδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Την ίδια ώρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

«Αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία, αλλά επεμβαίνουν άμεσα» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος και όπως εξήγησε, «σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Βασιλάκι, Λάσδικα, Μηλιές, Νεμούτα και Λάλα, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν να τις περιορίσουν».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι «σε μία περίπτωση, στην περιοχή Βασιλάκι, χρειάστηκε να επιχειρήσει πεζοπόρο τμήμα, διότι η φωτιά ήταν σε χαράδρα». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «στην περιοχή Βασιλάκι λειτουργεί το διυλιστήριο από το οποίο υδροδοτείται ο δήμος του Πύργου, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων».