«Φωτιές» άναψε ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

«Φωτιές» άναψε ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

Λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Οικονομίας έδωσε το έναυσμα για να ξεσπάσει πολεμική στη Γαλλία, λέγοντας πως υποστηρίζει μια χαλάρωση στη διάρκεια της εργασίας με την επιβολή εξαιρέσεων στην εβδομάδα των 35 ωρών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση των συνδικάτων, παρόλο που η κυβέρνηση διέψευσε αμέσως οποιαδήποτε σχέδια προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο περιοδικό Λε Πουάν την παραμονή του διορισμού του και η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως υποστηρίζει «να επιτραπεί σε επιχειρήσεις και κλάδους να εξαιρούνται από τον κανόνα που ορίζει την εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας στις 35 ώρες, σε περίπτωση που συναφθούν σχετικές συμφωνίες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομίας, ένα τέτοιο μέτρο θα επέτρεπε «να βγούμε απ’ αυτή την παγίδα όπου η συσσώρευση δικαιωμάτων που δίδονται στους εργαζομένους μετατρέπεται σε μειονεκτήματα γι’ αυτούς που δεν εργάζονται», μια ιδέα την οποία θεωρεί ωστόσο «δύσκολο να εξηγήσεις και να υποστηρίξεις, ιδιαίτερα όταν είσαι αριστερός».

Τις δηλώσεις του κατήγγειλαν αμέσως η ριζοσπαστική αριστερά και συνδικάτα, πολύ περισσότερο που ο διορισμός του 36χρονου Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζίτη, είναι συμβολικός της φιλελεύθερης στροφής που έγινε από τους σοσιαλιστές που κυβερνούν στη Γαλλία.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να επανέλθει στη νόμιμη διάρκεια εργασίας των 35 ωρών, πολύ περισσότερο που η οργάνωση του χρόνου εργασίας μπορεί ήδη να τροποποιείται στις επιχειρήσεις μέσω συλλογικών συμφωνιών», επισημάνθηκε σήμερα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Θέλοντας να προλάβει την πολεμική, η πρωθυπουργία υπογράμμισε πως ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε στο Λε Πουάν «πολύ πριν από το διορισμό του ως υπουργού Οικονομίας».

Ωστόσο η δήλωση του Μακρόν δέχθηκε αμέσως τις επικρίσεις του Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, ο οποίος επέμεινε πως το νέο μέλος της κυβέρνησης «έκανε ένα λάθος».

«Είναι εκτός συζήτησης. Το θέμα έχει κλείσει», δήλωσε ο Μπερζέ.

Αντίθετα ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν του κεντροδεξιού κόμματος Ένωση για μια Λαϊκή Πλειοψηφία (UMP) καλωσόρισε την πρόταση του Μακρόν λέγοντας πως ευθυγραμμίζεται «ακριβώς» με τις δικές τους σκέψεις για το θέμα.

Η μεταρρύθμιση των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα είναι ένα από τα πιο συμβολικά και αμφιλεγόμενα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την αριστερά τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Τέθηκε σε ισχύ το 2000 από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν και καθορίζει τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας σε 35 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο, από 39 που ήταν προηγουμένως.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης ήταν να ενισχυθεί η απασχόληση. Ωστόσο η δεξιά και σημαντικό μέρος της εργοδοσίας βλέπουν σ’ αυτή την κύρια αιτία για την απώλειας της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΕ προς Γαλλία: «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο»

Νέα κυβέρνηση στη Γαλλία με «άρωμα Μέρκελ»

Η «τελευταία ευκαιρία» του Ολάντ