Φωτεινή Μπαμπανάρα: «Απαιτείται περιβαλλοντική βιωσιμότητα για μια καλύτερη υγεία»

Φωτεινή Μπαμπανάρα: «Απαιτείται περιβαλλοντική βιωσιμότητα για μια καλύτερη υγεία»
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
 Η υγεία του πλανήτη σχετίζεται με την υγεία των ανθρώπων διεθνώς.

Ο επαναπροσδιορισμός της ιατρικής πρακτικής περνά μέσα από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτή είναι μια από τις στρατηγικές επιλογές της Novartis Hellas, τονίζει στο Fortune Greece η Επικεφαλής Επικοινωνίας της εταιρείας, Φωτεινή Μπαμπανάρα.

Όπως, μάλιστα, τονίζει, μόνο εφόσον μειωθεί το ανθρώπινο αποτύπωμα στο περιβάλλον θα πετύχουμε πραγματικά σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

Πως συνδέεται η περιβαλλοντική βιωσιμότητα με την υγεία;

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι σημαντική και άμεσα συνδεδεμένη με τον σκοπό μας να επαναπροσδιορίσουμε την ιατρική πρακτική για να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε τη ζωή των ανθρώπων. Και αυτό γιατί η υγεία όλων μας σχετίζεται με το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε. Η υγεία του πλανήτη μας συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία και η πανδημία Covid-19 το καταδεικνύει έντονα. Οι αρνητικές επιπτώσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, π.χ. μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου και της μαζικής αποψίλωσης των δασών, καταστρέφουν τον βιότοπο πολλών ειδών άγριων ζώων και έχουν ως αποτέλεσμα να ζούμε πιο κοντά σε εκτοπισμένα άγρια ζώα. Αυτό αύξησε τον κίνδυνο των ζωονόσων, δηλαδή ασθενειών ή μολύνσεων που μεταδίδονται φυσικά από τα σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ορισμένες ζωονόσοι μπορούν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις της νόσου, όπως οι νόσοι των ιών Έμπολα, Sars, Mers ή παγκόσμιες πανδημίες, όπως η Covid-19.

Πως προτίθεστε να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα;

Το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και στοχεύουμε συνεχώς στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Φιλοδοξία μας είναι να παίξουμε ηγετικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, οδηγώντας την εταιρεία αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας σε θετικές αλλαγές. Για το λόγο αυτό, έχουμε δεσμευτεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, νερού & πλαστικού έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, εστιάζουμε σε τρεις περιοχές με στρατηγικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις: κλίμα, νερό και κυκλική οικονομία.

Σημαντική πρωτοβουλία του παγκόσμιου οργανισμού είναι η πρόσφατη υπογραφή πέντε ηλεκτρονικών συμβάσεων αγοράς ενέργειας (VPPA), οι οποίες αναμένεται να προσθέσουν συλλογικά περισσότερα από 275 megawatt καθαρής ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η κίνηση αυτή καθιστά τη Novartis την πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που αποσκοπεί στην επίτευξη 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στις Ευρωπαϊκές της εγκαταστάσεις μέσω VPPA.

Επιπλέον τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η Novartis εγκαινίασε ένα ολοκληρωμένο έργο ανάπτυξης λεκάνης απορροής για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην περιοχή Τελανγκάνα της Ινδίας, μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα λειψυδρίας στον κόσμο.

Η Novartis Hellas ενέκρινε το 2019 την νέα παγκόσμια Στρατηγική Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, όπου μέσω της δράσης «Novartis Plastic Free Workplace», η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να απομακρύνει τα Πλαστικά Μιας Χρήσης από όλες τις εγκαταστάσεις της. Επιπλέον έχουμε πραγματοποιήσει στις εγκαταστάσεις μας επενδύσεις με προσδοκώμενο ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος, καταφέρνοντας να μειώσουμε την ετήσια κατανάλωση ενέργειας κατά 21% περίπου σε σχέση με το 2010, ενώ με σταδιακή εφαρμογή πολιτικών ορθολογικής χρήσης νερού για την κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και άρδευση, καθώς και πρακτικών μέτρων για την αποτροπή διαρροών καταφέραμε να μειώσουμε τη συνολική άντληση νερού του 2019 κατά 17% σε σχέση με το 2018. Ειδικά για το θέμα της μεταφοράς των ανθρώπων μας, εστιάζουμε στο να ανανεώνουμε συχνά τα αυτοκίνητα του στόλου μας με μοντέλα με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και σύγχρονης τεχνολογίας, όπως υβριδικά μοντέλα.

Πως μπορούν να συνεισφέρουν οι εταιρείες σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον;

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Καθώς περισσότερες εταιρείες αγκαλιάζουν τον κοινωνικό αντίκτυπο ως βασικό επιχειρηματικό στόχο, η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί. Απαιτείται ισχυρή ηγεσία τώρα περισσότερο από ποτέ για να προχωρήσουμε πέρα ​​από το «business as usual» και να γίνουμε καταλύτες μια παγκόσμιας απάντησης σε σύνθετες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή. Μαζί μπορούμε να γίνουμε #GENERATIONRESTORATION.