Φωτογραφία drone που καταρρίπτεται έδωσε το Ιράν- Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Φωτογραφία drone που καταρρίπτεται έδωσε το Ιράν- Στο «κόκκινο» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
epa05132994 A undated handout image, made available by Northrop Grumman showing RQ-4 Block 10 Global Hawk unmanned drones at an undisclosed location. Northrop Grumman, manufacturer of Global Hawk drone and B-2 Spirit bomber released their 4th quarter and fiull year 2015 results on 28 January 2016, saying their 4th-quarter net earnings stood at 459 million USD, compared to 506 million USD in the previous year. For 2015, net earnings totaled 2.0 billion USD, or 10.39 USD per diluted share, compared to 2.1 billion USD, or 9.75 USD per diluted share in 2014. EPA/NORTHROP GRUMMAN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προκειμένου να καταρριφθεί ένα RQ-4 Global Hawk χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι S-300.

Φωτογραφία τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίπτεται έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, μη διευκρινίζοντας εάν πρόκειται για φωτογραφία αρχείου, ή φωτογραφία του αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατέρριψαν οι Φρουροί της Επανάστασης. Η κατάρριψη του αμερικανικού υπερσύγχρονου drone αναμένεται να ρίξει «νέο λάδι στη φωτιά» στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Σύμφωνα με το IRNA, το συγκεκριμένο αμερικανικό drone, που καταρρίφθηκε πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, δεν πρόκειται απλώς για ένα μικρό συμβατικό μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος, αλλά για ένα RQ-4 Global Hawk, μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους, ικανό να πετά σε  μεγάλο υψόμετρο προκειμένου να διεξάγει αναγνωριστικές αποστολές.

Φωτογραφία: IRNA

Προκειμένου να καταρριφθεί ένα RQ-4 Global Hawk χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι S-300. Το Ιράν παρέλαβε τις ρωσικές συστοιχίες S-300 το 2015.

Την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τα Στενά του Ορμούζ από ιρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους επιβεβαίωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, οι «πραιτωριανοί» του καθεστώτος της Τεχεράνης, κατέρριψαν αμερικανικό «κατασκοπευτικό» τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη ιρανική νότια επαρχία Χουρμουζγκάν, μετέδωσαν νωρίτερα τα πρακτορεία ειδήσεων ΙRNΑ και Sepah επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση.

«Θα υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα του Ιράν με όλη μας την δύναμη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ali Shamkhani. «Δεν έχει σημασία ποιας χώρας είναι το αεροσκάφος που διασχίζει τον εναέριο χώρο μας».

Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκε, αλλά είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο, αμφισβητώντας την αναφορά του Ιράν σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος των ΗΠΑ πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος. «Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM). «Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο». Είπε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ περίπου στις 11:35 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς τις 19ης Ιουνίου (02:35 της 20ής Ιουνίου, ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την κατάρριψη ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφος πάνω από τα Στενά του Χορμούζ, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε λακωνικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Καταστροφή» χαρακτηρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν τη στρατηγική του προέδρου Τραμπ για το Ιράν

Η στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για να περιορίσει το Ιράν είναι «καταστροφή», όπως την χαρακτήρισε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι «απομακρυνόμενος από τη διπλωματία» ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «κατέστησε πιο πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση».

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της, στο τελευταίο μέχρι στιγμής επεισόδιο στην πρόσφατη κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Τραμπ «απέτυχε» να προστατεύσει «δύο από τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα της Αμερικής στη Μέση Ανατολή (…) δηλαδή να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ενεργειακού ανεφοδιασμού μέσω των Στενών του Χορμούζ», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «υποσχέθηκε ότι η απόσυρση από την συμφωνία (του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) και η επιβολή κυρώσεων θα σταματούσαν την επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή. Όμως απλώς το έκαναν πιο επιθετικό», συνέχισε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που ακολουθεί η Ουάσιγκτον προκειμένου να αναγκάσει το Ιράν να διαπραγματευτεί μια νέα, πιο περιοριστική συμφωνία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος θεωρεί επίσης ότι είναι «θλιβερά ειρωνικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τώρα το Ιράν να εφαρμόσει τη συμφωνία την οποία εγκατέλειψε η κυβέρνηση Τραμπ», αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα τηρεί πλέον ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένας καινούριος πόλεμος στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Μπάιντεν, αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχύσεις στον Κόλπο με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Οι ΗΠΑ κατηγορούν ως υπεύθυνο το Ιράν, που όμως αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Πούτιν: Η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν θα είναι καταστροφή

Αν οι ΗΠΑ κάνουν χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν, αυτό θα καταλήξει σε καταστροφή, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθούν οι συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης. Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της καθιερωμένης απευθείας τηλεοπτικής επικοινωνίας του με τον ρωσικό λαό.

«Αυτό (η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν) θα ήταν καταστροφή για την περιοχή τουλάχιστον, επειδή θα οδηγούσε στην έξαρση της βίας και ίσως μεταξύ άλλων και στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων από αυτή την περιοχή» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και προσέθεσε: « Για εκείνους που θα προέβαιναν σε τέτοιους είδους απόπειρες, κάτι που είναι επίσης πιθανό, θα υπήρχαν οδυνηρές συνέπειες, γιατί είναι δύσκολο να παραγνωρίσει κάποιος αυτό που θα επακολουθήσει σε περίπτωση χρήσης στρατιωτικής ισχύος».

«Το Ιράν είναι σιιτική χώρα, ακόμη και στον ισλαμικό κόσμο θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί να προσχωρήσουν έως τα άκρα αν πρόκειται να υπερασπισθούν την χώρα τους. Όμως το πως θα εκδηλωθούν αυτές οι ακραίες αντιδράσεις, είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει και είναι δύσκολο να ειπωθεί ποιόν θα πλήξουν. Θα ήθελα πολύ τα γεγονότα να μη εξελιχθούν με βάση αυτό το σενάριο δήλωσε ο Πούτιν.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης στρατιωτικής ισχύος. Ο Πομπέο είχε καταστήσει σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προσφύγει στην νομοθετική εξουσία για να έχει την εξουσιοδότηση να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, προτάσσοντας την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων.

Την Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποστολή 1000 αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω της κατάστασης με το Ιράν, ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην περιοχή συστοιχίες Patriot, και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Φόβοι για εκτροχιασμό

Η εξέλιξη αυτή φουντώνει τους φόβους για μία ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, προκαλώντας ένταση σε όλο τον Κόλπο, ο οποίος προμηθεύει το 1/3 του παγκόσμιου πετρελαίου. Η αστάθεια στην περιοχή ξεκίνησε όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν αυστηρότερες κυρώσεις στις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου στις αρχές Μαΐου, έστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή και άρχισαν να πιέζουν ολοένα και περισσότερο την ιρανική κυβέρνηση να κάνει πίσω σε ορισμένες από τις δεσμεύσεις της που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη συμφωνία πριν από ένα χρόνο και επανέφερε τις κυρώσεις σε μία προσπάθεια να πιέσει το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά από μια επίθεση σε δύο πετρελαιοφόρα έξω από την είσοδο του Κόλπου. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, το οποίο αρνήθηκε τη συμμετοχή. Το Ιράν προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά έθνη ότι θα παραβιάσει το πολυμερές πυρηνικό συμφωνητικό, το οποίο περιλάμβανε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μέχρι τις 27 Ιουνίου, εκτός εάν βρουν τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Βλέπουμε μια κλιμάκωση και η συχνότητα των επιθέσεων είναι ανησυχητική αν και εξακολουθούν να είναι περιορισμένες», δήλωσε ο Renad Mansour, ερευνητής στο πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House.

Άνοδος των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το τελευταίο συμβάν, με τα futures να σημειώνουν άνοδο 3,3% στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις με το δείκτη του αμερικανικού αργού να διαμορφώνεται σε υψηλό πέντε μηνών στις αρχές της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό με το drone και παρακολουθεί στενά την υπόθεση, επισήμανε η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να οδηγηθούμε σε πόλεμο με οποιαδήποτε χώρα, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για έναν πόλεμο», δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσείν Σαλάμι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την κατάρριψη του drone.