Φωτόπουλος: Θα σκίσω το φύλλο πορείας, ας με απολύσει ο Σαμαράς

Φωτόπουλος: Θα σκίσω το φύλλο πορείας, ας με απολύσει ο Σαμαράς

Κρίσιμη μέρα για τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ – Πώς αντιδρούν τα κόμματα για την επίταξη των υπηρεσιών της ΔΕΗ.

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να επιδοθούν και τα ατομικά φύλλα επίταξης των εργαζομένων. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις κινήσεις της μετά την επίδοση των φύλλων πορείας στους απεργούς. Η ομοσπονδία έχει ήδη από χθες διαμηνύσει ότι ο αγώνας της θα συνεχιστεί.

Στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες, για πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε το πρωί του Σαββάτου στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων της ΔΕΗ και σε επίταξη των υπηρεσιών τους, καθώς δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν έχουν υιοθετηθεί από τους εργαζομένους προτάσεις να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης. Ωστόσο, ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, εκ των εισηγητών των σχετικών προτάσεων, δήλωσε δημόσια ότι θα σκίσει το δικό του φύλλο, προκαλώντας τον Πρωθυπουργό να τον απολύσει.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν» επισημαίνει στον αντίποδα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Γ. Αδαμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος», που είναι το μεγαλύτερο Σωματείο της ΓΕΝΟΠ και εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στο ενεργειακό κέντρο της Δ. Μακεδονίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προτροπές προς τους εργαζόμενους να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης έχουν μόνο πολιτικό και όχι ουσιαστικό νόημα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ διεμήνυσε το Σάββατο το βράδυ πως «οι εργαζόμενοι είναι επιταγμένοι, ποτέ προσκυνημένοι και υποταγμένοι» και πρόσθεσε πως ο αγώνας «δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί».

Στη σχετική της απόφαση ανέφερε πως η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της «σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος».

«Παρόλα αυτά», συμπληρώνεται στην απόφαση, «η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο». Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, έχασε την ψυχραιμία της και αποδυναμωμένη και ξεγυμνωμένη από επιχειρήματα κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

«Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία», κατέληξε η Ομοσπονδία.

Πάντως δεν απαιτείται απόφαση του ΔΣ για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων καθώς μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες που είχαν προκηρυχθεί αρχικά, η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε μία 48ωρη που λήγει απόψε. Στο μεταξύ έχουν ήδη επιταχθεί κτίρια και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ενώ τα ατομικά φύλλα αναμένεται να επιδοθούν στους εργαζόμενους μέχρι το βράδυ. Από πλευράς επάρκειας, ούτε σήμερα αναμένονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση καθώς η κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η αιχμή της ζήτησης προβλέπεται να κυμανθεί το βράδυ στα 6500 μεγαβάτ.

Διαβάστε: Αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει με σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. «Από την στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος.

«Με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε λύνονται τα προβλήματα. Ο αγώνας των εργαζομένων και της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εργαζομένων όλων των κλάδων, είναι δίκαιος και από αυτή την άποψη θα πρέπει να στηριχτεί μαζικά από το λαό μας. Είναι δίκαιος πρώτα απ’ όλα διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, έχει ψηφίσει σωρεία αντεργατικών νόμων, τώρα φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Πρέπει να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι οι οποίοι εδράζονται στο κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας. Την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου με αλλαγές επώδυνες στις εργασιακές τους σχέσεις, με μείωση μισθών, την πληρώνει συνολικά, ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε. Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

«Άραγε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κάνει την επίταξη «υπερασπιζόμενη», έναντι του φόβου διακοπών ρεύματος το δικαίωμα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ηλεκτροδότηση ή για το δικό της «δικαίωμα», με μνημονιακές δεσμεύσεις, να ξεπουλήσει χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις ένα εθνικό αγαθό, την ΔΕΗ, που έκτισε ο ελληνικός λαός με τα δικά του χρήματα, επί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας;» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ για την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ.