Fotsi: Από το 1930 στην υπηρεσία των μπαχαρικών

Fotsi: Από το 1930 στην υπηρεσία των μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά Fotsi εξάγονται σε 20 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική και ο Γιώργος Μπερτσάνης μας ξετυλίγει την ιστορία τους. 

Η παρθενική εμφάνιση των μπαχαρικών Fotsi στην ελληνική αγορά έγινε το 1930. Ο 22χρονος τότε Φώτης Τσιρώνης αποφασίζει να επενδύσει σε έναν άγνωστο για την ελληνική οικονομία κλάδο που μόλις άρχιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το κύμα μεταναστών από την Μικρασιατική Καταστροφή έφερε όχι μόνο τους Σμυρνιούς στην Ελλάδα, αλλά και την εξαίσια πολίτικη κουζίνα, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν τα μπαχαρικά. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος τα μπαχαρικά ήταν εντελώς άγνωστα και έτσι μέσα από ένα μικρό κατάστημα στην οδό Αγίου Δημητρίου 9 στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Φώτης επιχείρησε να προσελκύσει ένα κοινό που διακρινόταν για την επιθυμία γαστριμαργικού πειραματισμού.

«Ο παππούς μου έστησε στις αρχές της δεκαετίας του ’30 ένα κατάστημα που εξειδικευόταν στην πώληση μπαχαρικών και παιδικών τροφών. Οι παιδικές τροφές Fotsi ήταν δε οι πρώτες τροφές που διαφημίστηκαν στον ελληνικό κινηματογράφο. Το ’55 δημιούργησε ένα οργανωμένο δίκτυο πωλητών και δύο δεκαετίες αργότερα, το ’75, ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης ο γαμπρός του και σημερινός Πρόεδρος της Ένωσης Μπαχαροπωλών» αναφέρει στο Fortunegreece.com ο εγγονός του κ. Φώτη, Γιώργος Μπερτσάτος.

Ο πατέρας του Γιώργου εκσυγχρόνισε την επιχείρηση και ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν συσκευαστικές μηχανές.«Ελάχιστοι είναι οι εισαγωγείς μπαχαρικών στην Ελλάδα και εμείς είμαστε ένας εξ’ αυτών» λέει ο Γιώργος, ο οποίος είναι τρίτης γενιάς επιχειρηματίας και μένει προσκολλημένος στην παράδοση. Το κατάστημα το οποίο πλέον έχει μεταφερθεί λίγα μέτρα πιο πέρα στην οδό Ευριπίδου βασίζεται στη λογική της πώλησης χύμα μπαχαρικών με το ζύγι και η αισθητική του αποπνέει αέρα μιας άλλης εποχής. Πιπέρι και κανέλα Κευλάνης θεωρούνται οι πιο εμπορικοί κωδικοί. Αρκεί να αναφέρουμε πως σε ετήσια βάση πωλούνται 100 τόνοι πιπέρι. Πελάτες του καταστήματος μπαχαρικών Fotsi είναι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλαντοποιεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφεκοπτεία, αλλά και τα σύγχρονα παντοπωλεία, στα οποία μπορεί κάποιος να βρει εκτός από προϊόντα αυτόνομων παραγωγών και super foods.

???????????????????????????????
O Γιώργος Μπερτσάτος.

«Λόγω της κρίσης έχουν εκλείψει οι μεσάζοντες, χονδρέμποροι οι οποίοι λειτουργούσαν με ποσοστά κέρδους και έκαναν κατά τη γνώμη μου αρρωστημένο εμπόριο. Πλέον κάθε ξενοδοχείο και κάθε ιδιοκτήτης ταβέρνας αγοράζει τα μπαχαρικά του από την πηγή. Η λιανική πώληση είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά εκεί που δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση είναι στην χονδρική πώληση. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που θέλει να έχει άμεση επαφή με τον πελάτη χωρίς μεσάζοντες, γι’ αυτό το λόγο και δεν σκεφτόμαστε να ανοίξουμε κάποιο άλλο κατάστημα».

Τα μπαχαρικά Fotsi ταξιδεύουν σήμερα σε 20 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας παράλληλα παρουσία σε κλαδικές εκθέσεις που διοργανώνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπρόσθετα, αποτελούν επίσημο συνεργάτη του Athens Walking Food Tour, μέσω του οποίου τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα μπαχαρικά και να ενημερωθούν για τη μαστίχα και τον κρόκο Κοζάνης που είναι προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Κάθε χρόνο το κατάστημα εμπλουτίζει τη γκάμα των προϊόντων του ενώ αυτό το διάστημα επεξεργάζεται τη δημιουργία νέων μειγμάτων μπαχαρικών.

«Πριν από ένα χρόνο οι Έλληνες ερχόταν στο μαγαζί και ζητούσαν γκότζι μπέρις. Τώρα είναι στη μόδα η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή για το εξαίσιο άρωμα και τις ευεργετικές της ιδιότητες, ενώ μέχρι και το Μάρτιο αυξημένη ζήτηση θα έχουν τα premium teas από την Ευρώπη. Σταθερή αξία παραμένει το σαλέπι, το οποίο θεωρείται ο βασιλιάς των αφεψημάτων».
Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει με μια αύξηση στον τζίρο της τάξης του 18% με 20%. Στα προσεχή σχέδια είναι η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και η εντατικοποίηση της παρουσίας σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τα ελληνικά μπαχαρικά που «φωτίζουν» τον κόσμο

Κρόκος Κοζάνης: Ο «χρυσός ανθός» της Ελλάδας