Found.ation: Εδώ που οι ιδέες γίνονται επιχειρήσεις

Found.ation: Εδώ που οι ιδέες γίνονται επιχειρήσεις

Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γούσιου εγκατέλειψε τα δικηγορικά γραφεία για να ζήσει το όνειρο του.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Στο πολύ κοντινό μέλλον, ελπίζουμε τουλάχιστον, ιστορίες όπου τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google και η Microsoft θα ξεκινούν από ένα γκαράζ θα ακούγονται σαν ιστορίες από την εποχή των δεινοσαύρων. Αν η Captainwise, μία ελληνική start up στον χώρο της οργάνωσης των ταξιδιών μας, προχωρήσει, θα έχει να λέει ότι ξεκίνησε από το δωμάτιο στο πατρικό του Ανδρέα Καρούτζου μέσα από πολύ δουλεία και κουτιά από πίτσες.

Η ιδέα τους όμως μπορεί να έμενε στα χαρτιά εάν δεν είχαν το θάρρος στο περιθώριο μίας εκδήλωσης για startups να πλησιάσουν τον Δημήτρη Καλαβρό – Γούσιου, ο τελευταίος να πιστέψει στην ιδέα τους και να την πάει ένα βήμα πιο πέρα. Αποτέλεσμα; Οι Captainwise βρέθηκαν πριν από λίγους μήνες στην Τουρκία μέσω του DisruptStartupScaleUp Founders Bootcamp, στο Start Up Turkey στην Αττάλεια και παρουσίασαν την πρόταση τους σε εκατοντάδες επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Ο Ανδρέας θυμάται ότι πριν είχαν δημιουργήσει έναν «Φρανκενστάιν» τον οποίο με την βοήθεια του Δημήτρη αλλά και ιδεών και λύσεων που έπεφταν στο τραπέζι από άλλες start up που φιλοξενούνταν στο Found.ation, που πλέον ήταν τα πρώτα τους γραφεία, ο «Φρανκενστάιν» πήρε μία κανονική μορφή που μπορούσε να παρουσιαστεί προς τα έξω.

«To Captain Wise είναι ένα σωστό παράδειγμα της διαδικασίας του πως μπορεί να δουλέψει, πραγματικά επ’ ωφέλεια ενός νέου επιχειρηματία ένα δομημένο επιχειρηματικό οικοσύστημα», εξηγεί ο Δημήτρης Καλαβρός- Γούσιου φορώντας το καπέλο του συνιδρυτή του Found.ation (σ.σ. από τα άλλα καπέλα το πιο γνωστό είναι αυτό του ανθρώπου που έφερε το TEDx στην Αθήνα). «Σε ένα επίπεδο εξαιρετικά αρχικό, όπου χωρίς χρήματα παρέχεται ένας χώρος όπου η ομάδα μπορεί να δουλέψει αφοσιωμένη πάνω στο προϊόν της. Στην συνέχεια υπάρχουν τα acceleration programs (προγράμματα επιτάχυνσης) όπως το iqbility, με το οποίο συνεργάζεται αυτή την στιγμή και η ομάδα του Captain Wise, το οποίο σου δίνει την δυνατότητα να βγεις στην αγορά να διεκδικήσεις μεγαλύτερο κοινό και επενδυτές|.

Ποιος είναι ο τρόπος προσέγγισης ενός συνεργατικού χώρου όπως είναι αυτός της Found.ation; Ο Δημήτρης Καλαβρός – Γούσιου μας πηγαίνει ένα βήμα πίσω, σε αυτόν που έχει την ιδέα και θέλει να την γιγαντώσει και να της δώσει σάρκα και οστά. «Το βασικότερο είναι ότι όταν αποφασίσει ότι θέλει να επιχειρήσει πρέπει να αντιληφθεί πιο είναι το πλαίσιο. Ποιο είναι το οικοσύστημα. Οπότε το πρώτο βήμα είναι να αρχίσει να εκτίθεται σε αυτό το περιβάλλον. Πως; Πηγαίνοντας σε εκδηλώσεις για startup και νεανική επιχειρηματικότητα, εκεί με τα δικά του κριτήρια θα αποφασίσει ο ίδιος ποιο θεωρεί ότι μπορεί να είναι οι συνεργάτες τους που θα τον βοηθήσουν στα πρώτα του βήματα. Εμείς έχουμε δύο τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με τα start ups. O πρώτος είναι μετά από παρουσιάσεις όπου μας προσεγγίζουν τα ίδια τα startups, o δεύτερος μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται από το educ.ation (σ.σ. τον εκπαιδευτικό βραχίωνα του found.ation) όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έρχονται για μετεκπαίδευση ή εξειδίκευση μαθαίνουν παράλληλα την δουλειά που κάνουμε και μας πλησιάζουν για να συζητήσουμε για την υλοποίηση των ιδεών τους».

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης δεν είναι προτεραιότητα το οικονομικό όφελος από τις νέες ομάδες που θα έρθουν στον χώρο, προτεραιότητα είναι να έρθουν ωραίες ομάδες οι οποίες έχουν προοπτική και δείχνουν εμπιστοσύνη ώστε να δουλέψουν όλοι μαζί σαν μία μεγαλύτερη ομάδα. Όσο για τον αριθμό που τελικά θα προχωρήσει και θα κάνει το πρώτο βήμα θεωρεί «ότι περίπου μία στις δέκα ομάδες είναι σοβαρή και δυνατή ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της. Οι υπόλοιπες 8-9 έχουν ακούσει κάτι για την επιχειρηματικότητα, έχουν ακούσει ότι υπάρχουν κάποια διαθέσιμα κεφάλαια, έχουν ακούσει ότι είναι trendy, ότι είναι cool και δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική δέσμευση, ότι θα πρέπει να καθίσουν κάτω για έξι μήνες και με συνέπεια και συνέχεια να δουλέψουν στην εταιρεία που θέλουν να φτιάξουν. Από αυτές τις 1-2 ομάδες που θα «προκριθούν» μόνο ένα 10% θα καταφέρει σε βάθος χρόνου να προχωρήσει. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο οικοσύστημα. Ακούμε εντυπωσιακές ιστορίες ατόμων και ομάδων που πέτυχαν όπως το Facebook, το Twitter και άλλες 30-40 περιπτώσεις που έχουν πετύχει σημαντικά και δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις. Αυτό είναι το 0,001% των επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από την Silicon Valley τα τελευταία χρόνια. Σε καμία περίπτωση η επιχειρηματικότητα δεν έχει γίνει εύκολη. Πόσο περισσότερο στην Ελλάδα».

Αναπόφευκτα δημιουργείται το ερώτημα από που προκύπτουν τα έσοδα ενός συνεργατικού χώρου από την στιγμή που στο πρώτο στάδιο εισόδου μίας ομάδας δεν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. «Είναι γεγονός, από ότι έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία ότι τέτοιου είδους χώροι έχουν χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Ο μεγαλύτερος όγκος των εταιρειών που τις χρησιμοποιούν είναι startups στα πρώτα τους βήματα οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα ή και καθόλου. Σε εμάς αυτό που βοηθάει στην επιβίωση μας είναι τα προγράμματα επιχειρηματικής εκκόλαψης, εξέλιξης και επιτάχυνσης τα οποία τρέχουμε εδώ στους χώρους μας. Ένα από τα προγράμματα που έτρεξαν με επιτυχία πριν από μερικούς μήνες και το οποίο έχει επικοινωνηθεί σημαντικά είναι το Cosmote Start Up. Χρηματοδοτήθηκε από την Cosmote και το Found.ation έκανε την προδιαγραφή του προγράμματος».

H συζήτηση έρχεται σε ένα άλλο θέμα που είναι αυτό του «υπερβολικού θορύβου» γύρω από τις start ups και την νεανική επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον Δημήτρη «Είναι δεδομένο όταν μία συζήτηση ανοίγει πάρα πολύ και υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που φαίνεται στον ορίζοντα και σε εθνικό επίπεδο και σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο, σίγουρα θα παρεισφρήσουν στη διαδικασία άνθρωποι, φορείς και μορφώματα τα οποία δεν έχουν ειλικρινή τοποθέτηση απέναντι στην διαδικασία αυτή και το βλέπουν ευκαιριακά ή σαν μία αρπαχτή. Θα φανεί στο τέλος της ημέρας εάν όλο αυτό το πράγμα είναι φούσκα πολύ περισσότερο εάν κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν προσδοκίες εκεί που δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα θα είναι λάθος να περιμένει κανείς ότι θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας μέσα στα 3-4 επόμενα χρόνια. Σε αυτό ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μερίδα του Τύπου που βλέπει σε ένα πολύ μικρό βήμα που μπορεί να έχουν κάνει κάποια παιδιά «την ομάδα από την Πάτρα που ανακάλυψε το νέο Facebook». Όταν μεγαλοποιούνται καταστάσεις και δημοσιοποιούνται τέτοια πράγματα μεταφέρουμε την συζήτηση σε λάθος βάση όταν η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν 20 εταιρείες από την Ελλάδα οι οποίες έχουν δεχθεί επένδυση, έχουμε ένα οικοσύστημα το οποίο είναι 150 εταιρείες, από αυτές οι 100 είναι σοβαρές προσπάθειες με παιδιά που ξημεροβραδιάζονται πάνω από οθόνες και υπολογιστές, υπάρξει εξέλιξη σε σχέση με το τι υπήρχε πριν από πέντε χρόνια, τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο ως προς το πως δομείται αυτό το πράγμα αλλά απέχουμε ακόμη αρκετά από το να μπορεί να πεις κανείς ότι το οικοσύστημα της νεανικής επιχειρηματικότητας μπορεί να δώσει πραγματική, οικονομική αξία στην χώρα».

Πηγή: news247.gr