Φουντώνει νέα γαλλο-βρετανική «μάχη» με αφορμή τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προειδοποιητικές βολές του Γάλλου υπουργού Οικονομικών για τη διαπραγμάτευση του Brexit με αφορμή τις βρετανικές εξαγγελίες.

Τα μη φιλικά μέτρα για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις πλήττουν την διαπραγματευτική της θέση στις μελλοντικές συνομιλίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ και δεν θα χρησιμεύσουν στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες που θα είναι αποκομμένες από την ΕΕ, προειδοποίησε τη Βρετανία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη κάτω από 15% σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει το σοκ από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενισχύοντας τις προοπτικές για ανταγωνιστικές φορολογικές μειώσεις σε όλη την ΕΕ. «Είτε είσαι στην Ένωση είτε είσαι εκτός, θα πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε μια φιλική στάση», δήλωσε ο Σαπέν σε τακτική συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς για τα σχέδια του Όσμπορν. Επιπλέον, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε μια κούρσα μείωσης των φόρων.

«Δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα ήταν καλό για τη Βρετανία να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σε όρους χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας και ελκυστικότητας με φορολογικά μέτρα», δήλωσε ο Σαπέν.

«Ακόμα και με (φόρους στο) 15%, δεν θα υπάρξει κάποιο χρηματοπιστωτικό διαβατήριο για τις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες. Πόσο μάλλον δε, όταν αντιδρούν με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε.

Η βασική ανησυχία για τις επενδυτικές εταιρίες που εδρεύουν στη Βρετανία είναι εάν θα μπορέσουν εν τέλει να διατηρήσουν το «χρηματοπιστωτικό τους διαβατήριο», ή την ικανότητά τους να πουλούν τις υπηρεσίες τους σε πελάτες στην ΕΕ αφού αποσαφηνιστούν οι όροι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

«Δεν είναι καλός τρόπος για να ξεκινήσει αυτό που δεν είναι ακόμα διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Σαπέν. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να χρονοτριβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης της Λισαβόνας για να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

«Ελήφθη μια απόφαση από τον βρετανικό λαό. Μια απόφαση κυρίαρχη, που οφείλει να είναι σεβαστή και είναι σεβαστή. Εμείς τη σεβόμαστε αλλά θα πρέπει να τη σεβαστούν και οι βρετανικές αρχές», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters