Fourlis: Κρίσιμο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου

Fourlis: Κρίσιμο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου
Προσβλέπει σε ενίσχυση μεριδίων και πωλήσεων από τη συνεισφορά των νέων σημείων- Επενδύει σε e-commerce, logistics και νέα καταστήματα.

Η πανδημία δεν ανατρέπει το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου Fourlis, η διοίκηση του οποίου ενόψει του κρίσιμου διαστήματος Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου, που περιλαμβάνει την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, δίνει έμφαση στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων και στα νέα καταστήματα που θα τονώσουν τον κύκλο εργασιών και θα ενισχύσουν τα μερίδια των σημάτων του τόσο στον κλάδο οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) όσο και στον κλάδο αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete’s Foot – ΤAF).

Το τρέχον τετράμηνο παράγεται το 40% των ετήσιων πωλήσεων και το 65% των EBITDA του ομίλου, όπως εξήγησε μιλώντας σε conference call για την ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς. Θεώρησε εφικτό στόχο τον διπλασιασμό του μεριδίου του e-commerce στα συνολικά έσοδα, από περίπου 10% σήμερα στην ΙΚΕΑ και 5% στην Intersport. Η τελευταία διαθέτει πλέον e-shops σε όλες τις χώρες δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 47,8 εκατ. ευρώ και κατά 1,1% μειώθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,3 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Πεταλάς, η ψυχολογία των καταναλωτών επηρεάζεται από τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού και παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστημάτων έχει περιοριστεί η επισκεψιμότητα κατά 20% και ειδικά στα εστιατόρια που έμειναν περισσότερο διάστημα εκτός λειτουργίας – η συνεισφορά τους από 8% του τζίρου συρρικνώνεται στο 2%. Έτσι, οι επιδόσεις τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο δεν επαναλήφθηκαν Ιούλιο και Αύγουστο, όπου σημειώνεται μονοψήφια πτώση πωλήσεων. Ο κ. Πεταλάς τόνισε ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν ασφαλείς εκτιμήσεις αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το β’ εξάμηνο τα σήματα του ομίλου θα έχουν καλύτερες επιδόσεις έναντι του ανταγωνισμού, τόσο στην Ελλάδα που συνεισφέρει πάνω από 62% του τζίρου όσο και στις υπόλοιπες αγορές. Εξάλλου, σε αυτό συνεισφέρει η ισχυρή ρευστότητα, η καλή συνεργασία με την ΙΚΕΑ International και μεγάλους προμηθευτές όπως Nike και Adidas και η συνέχεια του επενδυτικού πλάνου με την ανάπτυξη νέων καταστημάτων.

Ο όμιλος δίνει επίσης έμφαση στη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ήδη στο α’ εξάμηνο μειώθηκαν κατά 13,1 εκατ. ευρώ ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μείωση μισθωμάτων με ταυτόχρονη χρήση όλων των εργαλείων διαχείρισης της κρίσης που προσφέρουν οι τοπικές κυβερνήσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν κατά 61 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου σε σχέση με την 31/12/2019 λόγω αξιοποίησης των ανοικτών γραμμών πίστωσης και των χρηματοδοτικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο όμιλος μεταξύ άλλων εξασφάλισε συμφωνίες «παγώματος» πληρωμών προς τους βασικούς του προμηθευτές ενώ η διαθεσιμότητα εμπορευμάτων δεν επηρεάστηκε και κάποιες καθυστερήσεις από μεγάλους οίκους έχουν αποκατασταθεί.

Νέες επενδύσεις 

Αναφορικά με τις επενδύσεις, έχει προβλεφθεί κονδύλι 10,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο και στο τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει τα 18-20 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η διοίκηση προβλέπει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2020, στα επίπεδα των επενδύσεων ή λίγο χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο είναι η ανάπτυξη υποδομών, τόσο σε πληροφοριακά συστήματα όσο και logistics centers. Η θυγατρική Trade Logistics AEBE επενδύει στην επέκταση των κτιρίων αποθήκευσης και διαχείρισης παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου και την αυτοματοποίηση ενώ αξιοποιούνται ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες στα καταστήματα. Ήδη τον Μάιο άνοιξαν στο κέντρο της Αθήνας (Ερμού) δύο καταστήματα ναυαρχίδες (flagship stores) Intersport και ΤΑF που υιοθετούν νέες τεχνολογίες. Στο β’ εξάμηνο σχεδιάζεται η προσθήκη 4 νέων καταστημάτων Intersport και TAF, ενώ αναμένεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους 3 σημεία πώλησης στην Τουρκία – όπου παρεμπιπτόντως, όπως ανέφερε ο κ. Πεταλάς το αποτύπωμα της αγοράς στα συνολικά μεγέθη του ομίλου είναι περιορισμένη. Στο τέλος του 2020 ο κλάδος προβλέπεται να αριθμεί 137 σημεία πώλησης (καταστήματα Intersport και TAF) σε όλες τις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία). Επιπλέον ο όμιλος ενισχύει το δίκτυο ΙΚΕΑ, που αριθμεί 7 καταστήματα, 10 κέντρα παραγγελιών και παραλαβών (Pick Up & Order Points) και 3 e-shops σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο. Θα προσθέσει το πρώτο ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους στην Βάρνα της Βουλγαρίας και το πρώτο ΙΚΕΑ μικρού μεγέθους στον Πειραιά ενώ από το 2021 αναμένονται νέα σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τέλος, στο πλαίσιο της έγκρισης που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για άδεια λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρεία Trade Estates ΑΕΕΑΠ (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2778/1999 και του ν.4209/2013), συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού του πλάνου κι έχει αποκτήσει έμμεση συμμετοχή στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ΜΑΝΤΕΝΚΟ ΑΕ ενώ, προχώρησε και στην απόκτηση νέας αντίστοιχης έμμεσης συμμετοχής 50% στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων POLIKENCO AE.