Φούσκα ή asset; Τι αναφέρουν οι επενδυτές για την «επανάσταση» του Bitcoin

Φούσκα ή asset; Τι αναφέρουν οι επενδυτές για την «επανάσταση» του Bitcoin
pexels

Η 19η Μαΐου θα γραφτεί, μάλλον, με μελανά γράμματα στην «ιστορία» των κρυπτονομισμάτων. Η εισαγωγή αυστηρών περιορισμών στην Κίνα αλλά και τα χτυπήματα που δέχτηκαν από την «προδοσία» του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε την εξόρυξη του Bitcoin «βρώμικη», ανακοίνωσε πως η αυτοβιομηχανία του θα δέχεται πλέον συναλλαγές μόνο με fiat money, δηλαδή με νομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες, αποτέλεσαν  καταλύτες ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, το Bitcoin, το πλέον δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο, υποχώρησε περίπου 27% στα 35.000 δολ., κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, ανεβάζοντας τις απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο δυσθεώρητο ποσό του 1 τρισ. δολ. από τις 14 Μαΐου 2021 και εξής (από τα 2,49 τρισ. δολάρια στα 1,6 τρισ. δολάρια). Κάπως έτσι, το Bitcoin βρέθηκε να χάνει 50% της αξίας από το υψηλό του έτους των 64.895,22 δολ., όπου βρέθηκε στις 14 Απριλίου. Στον αντίποδα, το δεύτερο τη τάξει μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Εther, που συνδέεται με το δίκτυο blockchain ethereum, υποχώρησε περίπου 38%, στα 2.600 δολάρια.

Διχασμένη η επενδυτική κοινότητα

Η αλήθεια είναι ότι οι αποτιμήσεις ήταν μάλλον «φουσκωμένες», γεγονός στο οποίο συνέβαλαν, σε μεγάλο βαθμό, η χαλαρή νομισματική πολιτική της Federal Reserves, που κρατά τα επιτόκια στο 0% και διενεργεί πράξεις ανοιχτής αγοράς ύψους 120 δισ. δολ. τον μήνα, αγοράζοντας πάσης φύσεως ομόλογα, αλλά και η ιδιαίτερα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Biden, που έχει πλημμυρίσει την αμερικανική οικονομία με ένα «τσουνάμι» ρευστότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναλυτές και δρώντες στην αγορά εμφανίζονται διχασμένοι σε σχέση με την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ξεχωρίζει η τοποθέτηση του γνωστού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος με tweet του υποστήριξε ότι πρέπει να απολυθούν χωρίς δεύτερη σκέψη όσοι θεσμικοί επενδυτές παρασύρθηκαν σε αυτό το άνευ προηγουμένου «ποντάρισμα» στα «ψευδο-assets», τα οποία δεν έχουν καμία εσωτερική αξία.

Τη σημασία της είχε η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος ανέφερε ότι το Bitcoin, όπως και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, έχουν ιδιαίτερα αδύναμα θεμελιώδη. Αναμενόμενο συμβάν και φυσιολογική διόρθωση χαρακτήρισε ο «ταύρος» των cryptos και ιδρυτής του fund Galaxy Digital, Mάικ Νόβογκρατς, τη χθεσινή πτώση, ενώ με ανάλυσή της η επενδυτική τράπεζα JP Morgan έθεσε το fair value για το Bitcoin στα 35.000 δολ., επισημαίνοντας πως, πλέον, οι επενδυτές μετακινούνται προς τον χρυσό.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι φωνές εκείνες που θεωρούν πως το sell off είναι παροδικό και πως «όποιος πουλήσει τώρα θα το μετανιώσει αργότερα», σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Νόμπλ, επικεφαλής αναλυτή της Token Metrics. «Όταν αναδυθεί ο κόσμος της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), οι άνθρωποι θα γελούν με όσους τροφοδοτούσαν τον πανικό στα μέσα Μαΐου» καταλήγει.

Παραμένουν υπό πίεση Bitcoin και Ether

Υπό πίεση παραμένουν το Bitcoin και το Ether. Τα δύο κορυφαία κρυπτονομίσματα βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας νωρίτερα στις ασιατικές συναλλαγές πριν ξεκινήσουν να ανακάμπτουν. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, tο Bitcoin υποχώρησε έως και 8,7% και διαμορφώθηκε στα $39.270 στο Χονγκ Κονγκ ενώ το Ether έφτασε να υποχωρεί έως και 15% αλλά αργότερα περιόρισε την πτώση.