Τα Νοσοκομεία «φουσκώνουν» τα χρέη του δημοσίου – Στα 2,925 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τα Νοσοκομεία «φουσκώνουν» τα χρέη του δημοσίου – Στα 2,925 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Doctors or nurses walking in hospital hallway, blurred motion. Photo: Shutterstock
Στα 3,6 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου - Τα στοιχεία του ΓΛΚ.

Άλυτο πρόβλημα παραμένουν -και στην μετά μνημονίων εποχή- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που αντί να μειώνονται αυξάνονται περιορίζοντας τη ρευστότητα στην αγορά, με τα νοσοκομεία να αυξάνουν το χρέος δικαιώνοντας εν πολλοίς τα παράπονα προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Μάρτιο, μπορεί να μειώθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αυξήθηκαν συνολικά κατά 395 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα αυξάνοντας τις συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 2,925 δισ ευρώ από 2,530 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Μάλιστα εάν συνυπολογιστούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 723 εκατ. ευρώ το ποσό ξεπερνάει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν τον Μάρτιο σε 723 εκατ. ευρώ από 824 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποκλιμακώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες ενώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν κατά 148 εκατ. ευρώ άμεσους φόρους, κατά 474 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους και κατά 91 εκατ. ευρώ μη φορολογικά έσοδα. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 408 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 723 εκατ. ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρων δεν είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς δεν οφείλονται πάνω από τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή σε Νοσοκομεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 212 εκατ. ευρώ και 280 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα, στα Νοσοκομεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου φτάνουν τα 1,489 δισ. ευρώ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα 373 εκατ. ευρώ ενώ στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνεται μόνο μικρή μείωση, από τα 604 εκατ. ευρώ στα 582 εκατ. ευρώ, αν και μειώνονται σημαντικά οι εκκρεμείς συντάξεις.

Από το Δεκέμβριο του 2019 τα νοσοκομεία βρίσκονται σταθερά στην χειρότερη θέση της κατάταξης έχοντας ξεπεράσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ενώ έχουν ειδικό βάρος στα συνολικά χρέη του δημοσίου αφού καλύπτουν πάνω από τα μισά. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ειδικό βάρος υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, rebate και clawback από την πλευρά των προμηθευτών.

Πάντως ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλλε την πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση του επενδυτικού clawback έως το 2030 μιλώντας στο 6ο Συνέδριο “ygeiamou”. Τόνισε ότι το κομμάτι του επενδυτικού clawback έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία και αυτό αντανακλάται στη δημιουργία 10 εργοστασίων, 14 ερευνητικών κέντρων και 22 μονάδων παραγωγής. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι πρόθεση είναι το επενδυτικό clawback που ισοδυναμεί με 75 εκατ. ευρώ το χρόνο και που ουσιαστικά χρηματοδοτήθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης, να επεκταθεί χρονικά ως το 2030 και να στηριχθεί με εθνικούς πόρους. Σχετικά με τα κεφάλαια που διατίθενται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ότι ένα κομμάτι είναι το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης που αποζημιώνει το κράτος και ένα άλλο κομμάτι αφορά ουσιαστικά το clawback. “Το όριο αυτό”, όπως είπε, αυξάνεται οργανικά κάθε χρόνο από την αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια προστίθενται άλλα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα επεκταθεί αυτή η αύξηση για 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: