Φοβερό σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο: Το «ταμείο Τερίμ» κόστισε εκατομμύρια δολάρια σε γνωστούς παίχτες

Φοβερό σκάνδαλο στο τουρκικό ποδόσφαιρο: Το «ταμείο Τερίμ» κόστισε εκατομμύρια δολάρια σε γνωστούς παίχτες
Photo: DALL•E
Ο Αρντά Τουράν πούλησε το σπίτι του, με υπόσχεση για απόδοση 250% στις επενδύσεις του.

Για ένα σοκαριστικό επενδυτικό σκάνδαλο στο ποδόσφαιρο της Τουρκίας κάνει λόγο το Bloomberg, αναφέροντας πως μια διευθύντρια τράπεζας προσέλκυσε γνωστούς παίχτες, όπως ο Αρντά Τουράν, για να παραδώσουν τις οικονομίες τους υποσχόμενη υψηλές αποδόσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς μια μυστική επιχείρηση που περιελάμβανε σακούλες γεμάτες μετρητά που άλλαζαν χέρια σε ζαχαροπλαστεία και ύποπτους επενδυτές που χρησιμοποιούσαν συσκευές εντοπισμού για να εντοπίσουν τα χρήματά τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εν λόγω ποδοσφαιριστές κατηγόρησαν την Σετζίλ Ερζάν, επικεφαλής υποκαταστήματος της Denizbank ότι ενορχήστρωσε μια απάτη σχήματος ponzi ύψους 44 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα.

Δελεασμένοι από την υπόσχεση για απόδοση 250% στις επενδύσεις τους σε δολάρια, δεκάδες επενδυτές παρέδωσαν σωρεία μετρητών στην Ερζάν.

Η Denizbank δήλωσε ότι δεν γνώριζε για αυτές τις συναλλαγές μέχρι μια καταγγελία πελάτη τον Απρίλιο. Οι αρχικές έρευνες από εισαγγελέα έδειξαν σαφώς ότι δεν διαπράχθηκε κανένα τραπεζικό έγκλημα, ανέφερε ο δανειστής σε δήλωσή του.

Ένας δικηγόρος του πρώην μεσοεπιθετικού της Ίντερ, Εμρέ Μπελόζογλου, ενός από τους επενδυτές του ταμείου, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο πελάτης του είχε έγγραφα με τα διαπιστευτήρια της τράπεζας και θα πρέπει να αποζημιωθεί για τις απώλειές του.

Η Ερζάν ξεκίνησε το «ταμείο» της αφού οι σημαντικές επενδυτικές απώλειες παραλίγο να την οδηγήσουν στην πτώχευση.

Το ονόμασε «Terim Fund», από το όνομα του πολύ γνωστού Τούρκου προπονητή Φατίχ Τερίμ, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, ήταν επενδυτής στο όχημα που υποστηρίζεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Denizbank, Χακάν Ατές

Ο Τερίμ, ο οποίος δεν έχει υπογράψει με καμία ομάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει. Η σύζυγός του Φούλια Τερίμ, μιλώντας εκ μέρους του πρώην προπονητή, δήλωσε ότι «υπάρχει μια συνεχιζόμενη νομική διαδικασία και την παρακολουθούμε».

«Πούλησε το σπίτι του και μου έφερε χρήματα»

«Μια μέρα τηλεφώνησα στον Αρντά Τουράν και του είπα ότι υπάρχει ένα ταμείο στο οποίο θα επένδυε πέντε και θα έπαιρνε πίσω 10», δήλωσε η Ερζάν, η φυλακισμένη τραπεζική διευθύντρια. «Πούλησε το σπίτι του και μου έφερε χρήματα» αναφέρεται στην κατάθεσή της.

Οι επανειλημμένες κλήσεις στο γραφείο του Τουφάν Καρατάς, του δικηγόρου του Τουράν, έμειναν αναπάντητες. Ο ποδοσφαιριστής ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ότι δεν θα προβεί σε δήλωση σχετικά με τη δικαστική υπόθεση.

Ο Τουράν επένδυσε 13,9 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, το οποίο κατέβαλε ικανοποιητικές αποδόσεις στους πρώτους επενδυτές του. Καθώς εξαπλώθηκε η φήμη, και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπελόζογλου, μπήκαν στο παιχνίδι. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν πολύ γρήγορα για να μπορέσει η Ερζάν να συμβαδίσει με τις αποπληρωμές και το σχέδιο διαλύθηκε.

«Η Ερζάν εξαφάνισε όλα τα χρήματα που είχα κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Tουράν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχασε περίπου 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας άλλος επενδυτής, ο επιχειρηματίας Ατίλα Μπαλτάς, τοποθέτησε μια συσκευή εντοπισμού σε έναν από τους σάκους με μετρητά που έστειλε με κούριερ στην Ερζάν. Είπε ότι τα χρήματά του κατέληξαν σε άλλον συμμετέχοντα στο σύστημα, ο οποίος τα έλαβε ως πληρωμή τόκων.

Η Denizbank -θυγατρική της Emirates NBD Bank PJSC- έχει ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο δανειστής αμφισβήτησε επίσης την κρίση των επενδυτών. Ακόμη και αν πίστευαν πραγματικά στην υπόσχεση για απόδοση 250%, η παράδοση μεγάλων ποσών μετρητών χωρίς καμία τεκμηρίωση δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός ατόμου με «μέση νοημοσύνη», ανέφεραν οι ελεγκτές σε έκθεση προς τη ρυθμιστική αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com