Φόβοι για νέες προβοκάτσιες – Η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων στα σύνορα

Φόβοι για νέες προβοκάτσιες – Η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων στα σύνορα
Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων στο τελωνείο στις Καστανιές Έβρου το οποίο παραμένει κλειστό, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020. Πάνω από 4.000 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στην τουρκική πλευρά στο τελωνείο στις Καστανιές και σε όλο το μήκος της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Συνεχίζουν τις προκλητικές κινήσεις τους οι Τούρκοι. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το εξής: «Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα για να σταματήσουμε τις απωθήσεις μεταναστών προς το έδαφός μας» προσθέτοντας ότι «164 μετανάστες έχουν τραυματιστεί από τις ελληνικές αρχές».

«Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να στείλουν πίσω στην Τουρκία 4.900 ανθρώπους είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο στα σύνορα στον Εβρο.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επιμένοντας μάλιστα για νεκρό μετανάστη στα σύνορα, κάτι που έχει διαψεύσει από χθες η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι «η Τουρκία δεσμεύεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον μετανάστη, που, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφότου οι ελληνικές αρχές εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης για να αναχαιτίσουν δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση.

«Ο ΥΠΕΞ μας θα το κάνει θέμα διεθνώς», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN-Turk, μία ημέρα πριν ταξιδέψει στην περιοχή των συνόρων.

Ξεκάθαρος εκβιασμός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Η Τουρκία θα ανοίξει τις συνοριακές πύλες της με τη Συρία για τους πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, εκτός αν τερματισθεί η βία που συνεχίζεται εκεί, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του (συριακού) καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Σοϊλού σε δημοσιογράφους μιλώντας στην Αδριανούπολη.

«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Σοϊλού προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».

Κυβερνητικές  πηγές: Περίπου 7.000 είσοδοι απετράπησαν στον Έβρο σε ένα 24ωρο

Περίπου 7.000 παράνομες είσοδοι απετράπησαν στην περιοχή του Έβρου μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ ταυτόχρονα έγιναν 24 συλλήψεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Το 24ωρο από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

– Συνελήφθησαν 24 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν

– Εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (29/2) έως τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης (5/3) ο απολογισμός είναι ο εξής:

– Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις

– Έχουν συλληφθεί 244 πρόσωπα

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε σαφές ότι με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της Κυριακής οι άνθρωποι που εισέρχονται μετά την Κυριακή στη χώρα μας θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, δεν θα καταγράφονται και δεν θα μπορούν να θέσουν αίτημα ασύλου.