Φόβοι για παρατεταμένη αβεβαιότητα

Φόβοι για παρατεταμένη αβεβαιότητα

Η περίοδος παρατεταμένης αβεβαιότητας είναι πλέον ο μεγαλύτερος φόβος των δανειστών, μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, ενώ τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις τους συνέτειναν σε εκλογικό…περίπατο για τον Αλέξη Τσίπρα, πλέον τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ντέρμπι και στο βάθος, ακόμη και ακυβερνησία.

Οι ανησυχίες αυτές εντείνουν την αβεβαιότητα και γύρω από το χρόνο της αξιολόγησης, με κίνδυνο -για άλλη μια φορά- η χώρα να βρεθεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε μιας μεγάλης πληρωμής χωρίς συμφωνία για νέα δόση.

Από τα 3 δισ. ευρώ του υπολοίπου της πρώτης δόσης, τα μισά χρήματα υποτίθεται ότι έπρεπε να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ από τα περίπου 22-23 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης -όποτε αυτή εκταμιευθεί- περί τα 7-8 δισ. ευρώ είχε προϋπολογισθεί ότι θα δίνονταν για πληρωμή επιχειρήσεων και προμηθευτών, που με τη σειρά τους θα πλήρωναν εργαζομένους, αλλά και υποχρεώσεις.

Το συνεχιζόμενο “στέγνωμα” της αγοράς (capital controls, προεκλογική περίοδος) σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης σύντομα είναι ο μεγάλος κίνδυνος, που απειλεί να τινάξει στον αέρα ακόμη και τα πρόσφατα συμφωνηθέντα με το τρίτο Μνημόνιο.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι ζημιές του τελευταίου διμήνου στο εμπόριο ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ “βλέπει” 55.000 λουκέτα στο επόμενο εξάμηνο και απώλεια συνολικά 140.000 θέσεων εργασίας.

Το “καμπανάκι” του κινδύνου χτυπά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού εάν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, άρα και στην εκταμίευση της βοήθειας, θα καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση δεν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, τότε από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα γίνει με τους νέους όρους, που περιλαμβάνουν και κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων.