Φόβοι για περισσότερα θύματα στο Norman Atlantic – Αντιφατικές πληροφορίες

Φόβοι για περισσότερα θύματα στο Norman Atlantic – Αντιφατικές πληροφορίες

Στους δέκα ο αριθμός των νεκρών επιβατών - Σε ελληνικό έδαφος αρκετοί από τους Έλληνες διασωθέντες του δυστυχήματος.

Στους δέκα ανέρχονται οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Norman Atlantic μετά τον εντοπισμό άλλων δύο πτωμάτων μέσα στο πλοίο, ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 427 διασωθέντες.

Στον κατάλογο των επιβαινόντων, μαζί με τα 56 μέλη του πληρώματος, περιλαμβάνονταν συνολικά 478 άνθρωποι. Όπως αναφέρθηκε, πέραν της ταυτότητας του ενός που έχει ήδη ανακοινωθεί, περαιτέρω στοιχεία για τους εννέα θανόντες δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Το Αρχηγείο του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων των διασωθέντων και της λίστας των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic», που έχει δοθεί από την εταιρεία στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. για την οριστική διακρίβωση του αριθμού πιθανόν αγνοουμένων.

Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται, τόσο εντός του πλοίου όσο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Το πλοίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει κοντά στις Αλβανικές ακτές σε απόσταση 5 με 6 ναυτικών μιλίων και κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Σύμφωνα με μέλος σκάφους που βρίσκεται στο σημείο, στο πλοίο δεν βρίσκεται κανένα μέλος του πληρώματος και οποιαδήποτε απόπειρα για ρυμούλκηση αν θα πραγματοποιηθεί θα γίνει με το πρώτο φως της ημέρας και μόνο με άδεια των ιταλικών αρχών που φέρεται να επιμένουν για τη μεταφορά του σε ιταλικό λιμάνι.

Στην Ηγουμενίτσα 69 Έλληνες διασωθέντες
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε πριν από λίγα λεπτά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους. Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αποβιβαστούν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.

Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, βελτιώνεται η υγεία των τριών διασωθέντων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα στις 20:29 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπάρι το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό την αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Στο αεροσκάφος έχουν επιβιβασθεί 43 διασωθέντες του «Norman Atlantic». Το C-130 αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελευσίνα περί τις 10 το βράδυ.

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχει αφιχθεί ειδική υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών. Έξω από το αεροδρόμιο βρίσκονται συγγενείς των διασωθέντων αλλά και ατόμων που δεν αναφέρονται στις λίστες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Αντιφατικές πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων
Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα, ενώ έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στο οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περισυλλογής όλων των επιβαινόντων από τα εναέρια μέσα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Στέλεχος της εταιρείας έκανε νωρίτερα λόγο για 471 επιβαίνοντες -418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα- και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.

Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επικαλούμενο νωρίτερα το αρμόδιο κέντρο της Ρώμης rcc που έχει την ευθύνη της επιχείρησης, ανέφερε, ότι διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα από το Norman Atlantic.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού είχε αναφέρει ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή που έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία με τη λίστα των διασωθέντων, με αυτή που έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.

Το πρώτο σήμα του υπουργείου είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα.

Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic ανέρχονται σε 8 και ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν. Στον κατάλογο των επιβαινόντων σύμφωνα με την ιταλική πλευρά περιλαμβάνονται 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 είναι επιβάτες.