Φοβισμένος και ευάλωτος ο Όσκαρ Πιστόριους μετά τη δολοφονία

Φοβισμένος και ευάλωτος ο Όσκαρ Πιστόριους μετά τη δολοφονία

Την απόφαση των δικαστών για τον φόνο της συντρόφου του αναμένει σήμερα ο Νοτιο-Αφρικανός πρώην παρα-Ολυμπιονίκης.

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τον πρώην παρα-Ολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, καθώς, μετά την αγόρευση του συνηγόρου του, αναμένεται να ανακοινωθεί από το δικαστήριο η ετυμηγορία των δικαστών για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην υπόθεση της δολοφονίας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο συνήγορος του Πιστόριους δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση των τελικών επιχειρημάτων του στην πολύμηνη δίκη ότι όταν ο πελάτης του πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του, ξύπνησαν τα «αρχέγονα ένστικτά του», επειδή τον κυρίευσε ο φόβος κι αισθάνθηκε ευάλωτος. 

Ο συνήγορος του 27χρονου, Μπάρι Ρουξ, υποστήριξε ότι ο πελάτης του πυροβόλησε τη σύντροφό του, μοντέλου και απόφοιτης της Νομικής, στο σπίτι του στην Πρετόρια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τον Φεβρουάριο του 2013, έξω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου όπου εκείνη είχε καταφύγει επειδή την πέρασε για διαρρήκτη, δηλαδή ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα, και γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να αθωωθεί.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ, σε όλη τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε τον Μάρτιο, εμφάνισε τον Πιστόριους ως έναν θερμοκέφαλο, με πάθος για τα όπλα, ο οποίος σκότωσε την 29χρονη από πρόθεση και έπειτα από καυγά.

Ο Ρουξ είπε σήμερα ότι η ψυχιατρική αξιολόγηση που έγινε στον Πιστόριους απέδειξε ότι ο αθλητής είχε αυξημένα αντανακλαστικά εξαιτίας της αναπηρίας του -είναι ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του- και τόνισε ότι τη στιγμή που πυροβόλησε δεν φορούσε τα προσθετικά του μέλη. Επισήμανε ακόμη ότι η εισαγγελία κάλεσε μόνο μάρτυρες οι οποίοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά της και όχι άλλους σημαντικούς μάρτυρες, περιλαμβανομένων αστυνομικών, οι οποίοι ενδεχομένως να υπονόμευαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Ρουξ, ο Πιστόριους θεωρούσε ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα να πυροβολήσει κάποιον που θεώρησε ότι είναι διαρρήκτης.

Ο Ρουξ υποστήριξε επίσης ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων ως προς τις φωνές μίας γυναίκας που άκουσαν πριν από τους πυροβολισμούς, ήταν αντιφατικές.

Χθες, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ως «δόλιο μάρτυρα» που «δεν είπε την αλήθεια» και κάλεσε τη δικαστή Θοκοζίλε Μασίπα να τον καταδικάσει για φόνο από πρόθεση, ποινή που μπορεί να σημαίνει και ισόβια.

Στη Νότιο Αφρική δεν υπάρχουν ένορκοι στις δίκες κι έτσι η Μασίπα μαζί με τους δύο βοηθούς της θα αποφασίσουν για την τύχη του Πιστόριους.

Διαβάστε ακόμη:

Από μετατραυματικό στρες πάσχει ο Όσκαρ Πιστόριους

Από το ψηλό βάθρο στα αθλητικά… «Τάρταρα»