Φρενάρισμα τη στιγμή του εκτροχιασμού έδειξε το μαύρο κουτί

Φρενάρισμα τη στιγμή του εκτροχιασμού έδειξε το μαύρο κουτί

Το δυστύχημα της 24ης Ιουλίου στην Ισπανία είχε κοστίσει τη ζωή σε 79 ανθρώπους.

Η ταχεία αμαξοστοιχία η οποία ενεπλάκη στο δυστύχημα της 24ης Ιουλίου το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους φρέναρε την ώρα που εκτροχιάστηκε, μειώνοντας ταχύτητα από τα 179 χιλιόμετρα ανά ώρα στα 153 χλμ/ώρα τέσσερα δευτερόλεπτα αργότερα, αλλά αφού ήδη είχε βγει από τις ράγες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν τα «μαύρα κουτιά» του συρμού.

Όπως έδειξαν τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τις συσκευές καταγραφής των στοιχείων του δρομολογίου, η αμαξοστοιχία είχε αναπτύξει ταχύτητα 199 χλμ/ώρα, σε ένα τμήμα της γραμμής όπου το όριο ήταν τα 200 χλμ/ώρα, πριν από το σημείο όπου ξεκινούσε η στροφή στην οποία εκτροχιάσθηκε.

Στο σημείο αυτό ο μηχανοδηγός Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Άμο, δέχθηκε μία κλήση από έναν από τους ελεγκτές εισιτηρίων που επέβαιναν στον ίδιο συρμό, ο οποίος ήθελε από αυτόν να τον ενημερώσει σε ποια αποβάθρα θα προσέγγιζε το τραίνο στον σταθμό, ώστε να διευκολύνει μία οικογένεια με μικρά παιδιά στην αποβίβασή της.

Ο Γκαρθόν μιλούσε στο εσωτερικό τηλέφωνο με τον ελεγκτή έως και 11 δευτερόλεπτα πριν το δυστύχημα (που συνέβη στις 20:41:06) κι ενδιάμεσα ειδοποιήθηκε με ηχητικό σήμα από το σύστημα του συρμού ότι πλησίαζε σε κόμβο με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 80 χλμ/ώρα.

Ισπανία: Στο τηλέφωνο μιλούσε ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας

Τα μαύρα κουτιά κατέγραψαν πως ο συρμός εισήλθε στην στροφή με ταχύτητα 195 χλμ/ώρα, ενώ εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο Γκαρθόν έθεσε σε εφαρμογή τα φρένα –ακούγεται και η αγωνιώδης κραυγή του κατά την προσπάθεια– με αποτέλεσμα ο συρμός να εκτροχιασθεί τρέχοντας με ταχύτητα 179 χλμ/ώρα, η οποία μειώθηκε στα 153 χλμ/ώρα αφού όμως ήδη τα δεκατρία βαγόνια είχαν αρχίσει να φεύγουν από τις σιδηροτροχιές.

Ο ελεγκτής Αντόνιο Μαρτίν Μαρουγάν παραδέχθηκε σήμερα ενώπιον του ανακριτή Λουίς Αλάεθ πως συνομιλούσε στο εταιρικό τηλέφωνο με τον Γκαρθόν λίγο πριν το δυστύχημα –μία λεπτομέρεια που δεν είχε αναφέρει στην πρώτη του κατάθεση στην αστυνομία– αλλά τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται ένοχος για ο,τιδήποτε».

Ο ίδιος, σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο της κατάθεσής του το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, δεν είχε αναφερθεί στη συνομιλία του με τον Γκαρθόν γιατί εκείνη την στιγμή δεν το θυμήθηκε, δεν του φάνηκε σημαντικό, διότι ακόμη το «μυαλό του ήταν πλημμυρισμένο από τις τρομακτικές εικόνες». Ο Μαρτίν Μαρουγάν μετά την δίωρη κατάθεσή του έφυγε πλαισιωμένος από αστυνομικούς που τον συνόδευσαν στο Ι.Χ. του.

«Σας το έχω πει ήδη, το κινητό μου τηλέφωνο βρισκόταν στην τσέπη μου όταν εκτροχιάσθηκε το τραίνο», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, απαντώντας στη σχετική ερώτηση πως «αισθάνεται καλά σωματικά, αλλά έχει καταβληθεί ψυχολογικά».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ