Φρένο… κορωνοϊού στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης

Φρένο… κορωνοϊού στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης
epa08795887 A picture taken with Lensbaby shows a person walking in front of European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 03 November 2020. EPA/OLIVIER HOSLET Taken with Lensbaby Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αφήνει ελάχιστα περιθώρια.

του David Meyer

Οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης φαίνονται λιγότερο σκοτεινές φέτος σε σχέση με αυτό που φοβούνταν πολλοί παρατηρητές, αλλά η ανάκαμψή της από του χρόνου ίσως να αποδειχθεί πολύ πιο ισχνή απ’ ό,τι ελπίζουν όλοι. Ο λόγος; Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε όλη την ήπειρο.

Αυτό επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέδωσε σήμερα τις οικονομικές προβλέψεις της για φέτος και για την επόμενη διετία, κάνοντας έκκληση στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ταμείο ανάκαμψης ύψους 860 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το καλοκαίρι, η Κομισιόν προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρ. Ένωσης κατά 8,3% για το 2020 – χειρότερα σε σχέση με την ύφεση 7,4% που είχε προβλέψει την άνοιξη, στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Παράλληλα, για το χρόνου η πρόβλεψη αφορούσε ανάπτυξη 5,8%.

Πλέον, η πρόβλεψη για κάμψη του ΑΕΠ της ΕΕ το 2020 επέστρεψε στο 7,4%, αλλά η ανάπτυξη για το 2021 τοποθετείται μόλις στο 4,1% και για το 2022 στο 3%.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται η ανάκαμψη να έχει ολοκληρωθεί ούτε σε βάθος διετίας.

«Η πρόβλεψη αυτή έρχεται εν μέσω ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο φέρνει ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα και διαψεύδει τις ελπίδες μας για μια γρήγορη ανάκαμψη» είπε ο Valdis Dombrovskis, Επίτροπος Εμπορίου, σε δήλωσή του.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Θεμάτων, Paolo Gentiloni, προσέθεσε ότι «θα απαιτηθούν δύο χρόνια έως ότου η ευρωπαϊκή οικονομία να αρχίσει να προσεγγίζει τα επίπεδα πριν την πανδημία».

«Συμφωνήσαμε σε ένα ιστορικό πακέτο ανάκαμψης… για να προσφέρουμε μια μεγάλης κλίμακας υποστήριξη στις περιφέρειες και στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο» είπε ο Dombrovskis. «Κάνω έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις ώστε να αρχίσει το χρήμα να ρέει μέσα στο 2021 και να μπορέσουμε να επενδύσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να ανοικοδομήσουμε όλοι μαζί».

Πηγή: Fortune.com