«Φρένο» στην παραπομπή του Τραμπ προτείνει στους Δημοκρατικούς πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

«Φρένο» στην παραπομπή του Τραμπ προτείνει στους Δημοκρατικούς πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks at a Make America Great Again rally at the Civic Center in Charleston, West Virginia, U.S., August 21, 2018. REUTERS/Leah Millis

Θα πρέπει να περιμένουν την δημοσιοποίηση της αναφοράς του Ρόμπερτ Μάλερ για την έρευνα του σχετικά με την Ρωσία.

Πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κυβερνήσεων Ομπάμα και Κλίντον δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να καθυστερήσουν τις διαδικασίες αμφισβήτησης άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον πρόεδρο Τραμπ (impeachment) στην περίπτωση που εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, μεταδίδει το ABC News.

Ο Λίον Πανέτα, υπουργός Άμυνας και διευθυντής της CIA στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και Προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον, δήλωσε στην συντονίστρια της εκπομπής «This Week», Μάρθα Ράντατζ, ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στις κινήσεις τους.

Κατά την άποψη του Πανέτα όπως την εξέφρασε στην αποκλειστική συνέντευξή του, οι Δημοκρατικοί δεν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου Τραμπ από τα καθήκοντά του, πριν από την δημοσιοποίηση της αναφοράς του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ κι αναφορικά με την έρευνα του, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μάλερ διερευνά και το ενδεχόμενο πιθανής διάπραξης συνωμοσίας από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά και πρώην συνεργάτες του.

Η Ράντατζ ρώτησε συγκεκριμένα: «Καθώς πλησιάζουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές, θα ήταν σοφό για τους Δημοκρατικούς κατά την άποψή σας, εάν ξαναπάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, να αρχίσουν τις διαδικασίες αποπομπής; Είναι πολιτικό σοφό γι’ αυτούς να πράξουν κάτι τέτοιο;»

«Όχι, όχι καθόλου. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί, είναι να επιτρέψουν στον Μπομπ Μάλερ να ολοκληρώσει την δουλειά του», απάντησε ο Πανέτα.

Ο ίδιος, συνέχισε: «Κατά την άποψή μου, η δουλειά του Μπομπ Μάλερ θα είναι καθοριστική για την δρομολόγηση ή μη πρόσθετων βημάτων κατά του προέδρου, ενώ δεν θα πρέπει αυτά, να προηγηθούν της έρευνας. Η έρευνα αυτή, θα είναι καθοριστική για την πορεία της υπόθεσης».

Η Ράντατζ ρώτησε τον Πανέτα για το αν ανησυχεί σχετικά με ενδεχόμενη απαξίωση της έρευνας του ειδικού ανακριτή από την ομάδα νομικής υποστήριξης του προέδρου Τραμπ. Η ίδια, επικαλέστηκε για την ερώτηση αυτή μία δημοσίευση (του The Daily Beast) σύμφωνα με την οποία, οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου, προετοιμάζουν μία «αντί-αναφορά» προκειμένου να αμφισβητήσουν την νομιμότητα της αναφοράς του Μάλερ.

Ο Πανέτα απάντησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ και οι δικηγόροι του, θα πρέπει να είναι προσεχτικοί, ώστε μερικές από τις ενέργειές τους, αλλά και τις δημόσιες ανακοινώσεις τους σχετικά με την έρευνα του Μάλερ, να μην θεωρούν ως μία προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

«Πλησιάζουν πολύ κοντά στην στοιχειοθέτηση μιας υπόθεσης για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, όχι μόνο από τα βήματα που έχουν γίνει από τον πρόεδρο για τον εξευτελισμό και τις επιθέσεις σε ένα “κυνήγι μαγισσών”, αλλά κι από το γεγονός ότι ο δικηγόρος του Τράμπ Ρούντι Τζιουλιάνι έχει δηλώσει, πως ο ουσιαστικός σκοπός της προσπάθειάς τους είναι να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία του ειδικού ανακριτή», είπε χαρακτηριστικά ο Πανέτα.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το σημείο του ανακριτικού και του εισαγγελικού ενδιαφέροντος, να προσδιορίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχό τους.

Πηγή: ABC News / Politico / CNN