Φρένο στις ελπίδες για άμεση διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca

Φρένο στις ελπίδες για άμεση διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca
epa06118564 (FILE) - A file photo dated 02 March 2010 showing the company sign outside the Pharmaceutical company AstraZeneca research and development plant in Lund, Sweden. Anglo-Swedish pharmaceutical company AstraZeneca said 31 July 2017 the US regulators had given AstraZeneca's Imfinzi immunotherapy drug what is called the 'Breakthrough Therapy Designation' by the US Food and Drug Administration (FDA) for patients with locally-advanced unresectable non-small cell, non-metastatic lung cancer. The company said that following the 'Breakthrough Designation' it hopes to bring the drug treatment to patients as soon as possible. EPA/DRAGO PRVULOVIC SWEDEN OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία επανεξετάζει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι έρευνες.

Η αναστολή των παγκόσμιων δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 από την AstraZeneca, μετά την ασθένεια που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η AstraZeneca αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, προκειμένου να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.

«Είναι προφανώς μία πρόκληση, ειδικότερα για τις δοκιμές αυτού του εμβολίου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

FT: Οι δοκιμές της AstraZeneca μπορεί να συνεχιστούν την άλλη εβδομάδα

Oι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που εξελίσσει η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στους Financial Times.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της Covid-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

ΠΟΥ: Πάνω από όλα η ασφάλεια του εμβολίου Covid-19

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι «πάνω από όλα», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες.

«Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (…) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.

«Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.