Αμερικανικό φρένο στις επενδύσεις

Αμερικανικό φρένο στις επενδύσεις

Εξαιρετικά επιφυλακτικές με τις επενδύσεις οι Αμερικανικές εταιρείες.

Πάνω από 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρεόγραφα φυλάνε στα συρτάρια τους οι εταιρείες στις ΗΠΑ, αντί να τα επενδύουν σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Στοιχεία από 2.300 αμερικανικές επιχειρήσεις έδειξαν ότι η έλλειψη ανάγκης ή εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών βάθυνε λόγω και του φόβου νέων περικοπών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και την Κίνα.

Υπολογίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012, οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει στα ταμεία τους το ποσό-ρεκόρ του 1,73 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των εταιρικών κερδών από τις περικοπές και τα διάφορα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, την διετία 2008-2009. Ωστόσο, οι εταιρείες δε δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν τα χρήματα αυτά.

Εάν δεν αυξηθούν οι δαπάνες, υποστηρίζουν αναλυτές, η αμερικανική οικονομία θα χάσει μια πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι ανησυχητικό το ότι οι εταιρείες αρνούνται να διοχετεύσουν πάλι αυτά τα υπερβολικά ποσά  για να  βελτιώσουν και να επεκτείνουν, μακροπρόθεσμα, τις επιχειρήσεις τους», λέει ο Νικ Ράιχ, της ανεξάρτητης οικονομικής ερευνητικής εταιρείας Earnings Scout. «Ο φόβος είναι πως θα ξεσπάσει δημόσια κατακραυγή, εάν δεν αποφασίσουν να ξοδέψουν και να δημιουργήσουν έτσι θέσεις εργασίας».

Βέβαια, η ύφεση στην Ευρώπη, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και ο φόρος του 35% που περιμένει τις εταιρείες όταν επαναπατρίζουν τα κέρδη τους από το εξωτερικό, αποτελούν τροχοπέδη. Το θέμα που βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της τελευταίας προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, απασχολεί και το Κογκρέσο.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Μίσιγκαν, Κάρλ Λέβιν, επέκρινε ανοιχτά την Apple για πρακτικές που όπως είπε της επέτρεψαν να μην καταβάλει φόρους 9 δισ. σε φόρους πέρσι, εν μέρει επειδή κρατούσε τα κέρδη της στο εξωτερικό. «Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αλλάξει φορολογική πολιτική», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, «και να κάνει λιγότερο δαπανηρό τον επαναπατρισμό των κερδών από τις θυγατρικές του εξωτερικού, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και να επενδυθούν εκεί».

«Οταν νιώθεις αβεβαιότητα, θέλεις να έχεις μετρητά», λέει ο Γουόλτερ Χέλγουιγκ, που συνδιαχειρίζεται 17 δισ. δολάρια μέσω επενδυτικής εταιρείας στην Αλαμπάμα. Οι πλούσιοι πελάτες του, λέει, «προσπαθούν να ελέγξουν τα λειτουργικά κόστη τους και διστάζουν να επενδύσουν. Δεν απολύουν, αλλά όταν κάποιος παραιτείται, δεν αντικαθίσταται. Έτσι συσσωρεύονται τα μετρητά».