«Φρένο» στις γονικές παροχές βάζει η εφορία

«Φρένο» στις γονικές παροχές βάζει η εφορία

Σε υποθήκη ακινήτου θα πρέπει να προχωρούν οι φορολογούμενοι σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο για να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Η μεταβίβαση ακινήτων από τον γονέα στα τέκνα θα καθίσταται πλέον δυσκολότερη για όσους διατηρούν χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη κι αν  αυτά έχουν ρυθμισθεί και πληρώνονται κανονικά.

Η εφορία θα ζητά πλέον υποθήκη ακινήτου από τους φορολογούμενους για να προχωρήσει σε γονική παροχή ακινήτου η άλλου περιουσιακού στοιχείου, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Σε αυτόν προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας που απαιτείται για να προχωρήσει η γονική παροχή, στις περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και αν πληρώνονται με βάση ρύθμιση είναι η υποθήκη ακινήτου του οφειλέτη. Και αυτό, όπως διευκρινίζεται, για τη διασφάλιση της πληρωμής της οφειλής, αφού λόγω της ρύθμισης η είσπραξη της οφειλής δεν θεωρείται διασφαλισμένη.

Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου, όπου υπάρχει τίμημα, η εφορία εκδίδει φορολογική ενημερότητα, καθώς δεσμεύει το ποσό από την πώληση για την εξόφληση των οφειλόμενων φόρων του φορολογούμενου.

Διαβάστε ακόμη: Σε πλήρη λειτουργία το «e-παράβολο»