«Φρένο» στις προσδοκίες των συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από την Έφη Αχτσιόγλου

«Φρένο» στις προσδοκίες των συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από την Έφη Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου κατά την ομιλία της στο συνέδριο με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη». που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, Τρίτη 28 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τί δήλωσε η υπουργός Εργασίας σχετικά με τα αναδρομικά, την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων και τα αναδρομικά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στέλνοντας το μήνυμα στους συνταξιούχους ότι δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν αναδρομικά όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2012, καθώς το δημόσιο έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έχει δικαιώσει ορισμένους συνταξιούχους.

«Γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ, χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου. Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περίπου δέκα περικοπές στις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ήταν 4,5 δισ. το έτος», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

 

Η παρούσα κυβέρνηση το 2016, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, «συμμορφούμενη απολύτως με τις αρχές του Συντάγματος, προχώρησε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που όρισε ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, συνέδεσε για πρώτη φορά τις εισφορές που καταβάλλει ένας άνθρωπος με τη σύνταξή του και διαμόρφωσε έτσι ένα καθαρό πεδίο, το οποίο εναρμονίζεται απολύτως με τις συνταγματικές αρχές, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Επομένως, από την πλευρά της, η παρούσα κυβέρνηση έκανε θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης για το ασφαλιστικό σύστημα και γι’ αυτό σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και μπορούμε να κάνουμε και διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τις περιόδους που συγκυβερνούσαν, είχαν προβεί σε διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και, παρ’ όλα αυτά, παρέδωσαν το ασφαλιστικό σύστημα με ένα έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις», σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας ότι πραγματοποίησαν ένα τεράστιο αρνητικό θαύμα, «γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να κόβεις τόσες φορές τις συντάξεις και να παραδίδεις το ασφαλιστικό με τέτοιο έλλειμμα». Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έκοψαν τις συντάξεις «με έναν τρόπο που κρίνεται ακραία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και θεωρούν ότι μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία ακριβώς παρενέβη και διόρθωσε το σύστημα. Στην πραγματικότητα, κάναμε μία συνολική διόρθωση του συστήματος, για να υπάρχουν δίκαιοι κανόνες, προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις και, αυτήν τη στιγμή, έχουμε ένα σύστημα που στέκεται στα πόδια του», διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, η κα. Αχτσιόγλου δήλωσε σίγουρη ότι τελικά οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων δεν θα κοπούν. «Διαμορφώνονται οι συναινέσεις που χρειαζόμαστε. Οι εταίροι μας έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που συζητάμε αφορά το δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του. Υπάρχει σύγκλιση για την εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις οι οποίες είναι επιλύσιμες. Τις επόμενες μέρες θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα. Έχει σημασία να αισθανθούν οι πολίτες ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική ημερομηνία, αλλά μια νέα πραγματικότητα».

Παράλληλα, είπε ότι, εντός της εβδομάδας, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Από 1/1/2019, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη, από 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ χαμηλότερο θα είναι για τους αγρότες, από το 18% στο 12%. Θα έχουν, δηλαδή, μία μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη της τάξης του 33%», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ. «Σε αυτούς, το πόσο που θα καταβάλουν θα είναι το ελάχιστο που ορίζεται από το νόμο για όλους, δηλαδή, τα 64,5 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αυτή η ελάφρυνση για την επικούρηση και το εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2017», εξήγησε.

Αναφερόμενη στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019, η υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλό σημείο. Διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συναινέσεις που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το μέτρο. Οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο – ότι, δηλαδή, δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, αυτό το σκέλος έχει κλείσει. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, έχουν αποδεχτεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και εντεύθεν. Επομένως, και αυτό έχει κλείσει. Αυτήν τη στιγμή, συζητάμε το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, πέραν της επίτευξης των στόχων και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την υλοποίηση θετικών μέτρων και ως προς αυτό συγκλίνουμε διαρκώς».

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, η Ε. Αχτσιόγλου είπε ότι πρόκειται να αυξηθεί σε δύο μήνες από τώρα, ενώ θα καταργηθεί ο υποκατώτατος για τους νέους.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός «διαστρεβλώνοντας, για μία ακόμη φορά, πλήρως την πραγματικότητα, απέδωσε, με τίτλο στο δελτίο ειδήσεών του, φράση την οποία ουδέποτε είπε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε σημερινή συνέντευξή της. Συγκεκριμένα, ο τίτλος του σταθμού ανέφερε “ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ”. Η συγκεκριμένη φράση ποτέ δεν ειπώθηκε από την υπουργό Εργασίας στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο “News 24/7”, την οποία χρησιμοποίησε ο ΣΚΑΪ».

«Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, για να εξυπηρετήσει αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, δεν διστάζει να διαστρεβλώσει πλήρως την αλήθεια, ακόμα και να επινοήσει δηλώσεις που ποτέ δεν έγιναν. Ο σταθμός φερέφωνο της ΝΔ οφείλει τουλάχιστον να είναι συνεπής στην πιστή απόδοση των δηλώσεων και των πραγματικών γεγονότων», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.