Frigoglass: Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις -34% το 2020 λόγω κορωνοϊού

Frigoglass: Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις -34% το 2020 λόγω κορωνοϊού
Photo:

Βουτιά στις πωλήσεις -34%, στα 333,328 εκατομμύρια ευρώ,  σημείωσε η εταιρεία Frigoglass το δ’ τρίμηνο του 2020, λόγω της οξείας πανδημικής κρίσης. Ταυτόχρονα διευρύνθηκαν οι ζημίες στα 15,798 εκατ. ευρώ και η πτώση EBITDA 43,1% στα 74,054 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2020, διαπιστώνεται:

Μείωση πωλήσεων κατά 34,9%, που αντικατοπτρίζει κυρίως τις χαμηλότερες επενδύσεις των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19, των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ισχυρή συγκριτική βάση.

-Συνεχής ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών.

-Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 40,1% λόγω των ενεργειών που υλοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης για τη μείωση των σταθερών δαπανών.

-Αύξηση του περιθωρίου EBITDA κατά 50 μονάδες βάσης, στο 10,3%, μετά από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του κόστους παραγωγής, χαμηλότερες εκπτώσεις και μέτρα μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

-Προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €18 εκατ. το 2020, €3,3 εκατ. χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

-Δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών στο τέταρτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του κεφαλαίου κίνησης και των περιορισμένων κεφαλαιακών δαπανών.

-Υψηλότερη από τη συνήθη ρευστότητα τον Δεκέμβριο του 2020, με €70 εκατ. σε ταμειακά διαθέσιμα και €19 εκατ. σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, ενόψει της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

-Επαρκές υπόλοιπο ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών.

Τι σχολίασε ο CEO της εταιρείας

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: “Το 2020 ήταν μία χρονιά που παρουσίασε πρωτόγνωρες προκλήσεις για την εταιρεία, τους συναδέλφους και τις κοινότητες. Είμαι ευγνώμων για την ευελιξία με την οποία ανταποκρίθηκε η οργάνωσή μας στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον και την αφοσίωση που επέδειξε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Είμαι επίσης ευγνώμων στους πελάτες και στους προμηθευτές μας για τη συνεχή υποστήριξή τους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η βελτίωση των τάσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο είναι ενθαρρυντική. Παρά την τρέχουσα περιορισμένη ορατότητα και την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επενδύσεις των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών το 2021.”

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου επηρεάστηκαν σημαντικά από τις μειωμένες επενδύσεις των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι παραγγελίες μειώθηκαν σημαντικά μετά την επιβράδυνση της κατανάλωσης ποτών και αναψυκτικών λόγω του κλεισίματος των σημείων πώλησης στα κανάλια άμεσης κατανάλωσης και των περιορισμών μετακίνησης σε πολλές από τις αγορές μας. Ενώ οι τάσεις βελτιώθηκαν το τρίτο τρίμηνο λόγω της επαναλειτουργίας των σημείων πώλησης, η αβεβαιότητα της αγοράς εντάθηκε το τέταρτο τρίμηνο μετά την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας σε πολλά μέρη του κόσμου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μείωση των πωλήσεων οφείλεται επίσης στην ισχυρή συγκριτική βάση λόγω μιας εξαιρετικά μεγάλης παραγγελίας από βασικό πελάτη στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη η διαδοχική ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία, ο οποίος έφτασε το επίπεδο του περασμένου έτους, αν και δεν μετατράπηκε σε αύξηση πωλήσεων λόγω της υποτίμησης του Νάιρα Νιγηρίας, και παρά τις αυξήσεις τιμών που πραγματοποιήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34,9%, στα €63,5 εκατ., λόγω της μείωσης των πωλήσεων και στους δύο κλάδους. Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 36,5%, σε €15,4 εκατ. το τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 60 μονάδες βάσης, στο 24,2%. Το μικτό περιθώριο κέρδους επηρεάστηκε από το υψηλό κόστος αδράνειας, τη μικρότερη απορρόφηση του σταθερού κόστους παραγωγής και το δυσμενή αντίκτυπο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο Νάιρα Νιγηρίας. Αυτοί οι παράγοντες υπερέβησαν τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του κόστους παραγωγής, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην αρχή της κρίσης ώστε να περιορίσουν τις δαπάνες κυρίως μέσω της μείωσης των μόνιμων βαρδιών και άλλων γενικών εξόδων παραγωγής, καθώς και τις μειωμένες εκπτώσεις. Η προσήλωσή μας στον περιορισμό του κόστους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 40,1% (εξαιρουμένων των αποσβέσεων), στα €9,1 εκατ.

Η μείωση των λειτουργικών εξόδων αντικατοπτρίζει κυρίως τις αποφασιστικές ενέργειες για τη μείωση της βάσης σταθερών δαπανών, με κύριο μοχλό τις πρωτοβουλίες μείωσης του μισθολογικού κόστους οι οποίες ξεκίνησαν στην αρχική φάση της πανδημίας. Η μείωση των δαπανών για εγγυήσεις προϊόντων καθώς και ταξιδιών και άλλων μη βασικών εξόδων υποστήριξε επίσης τη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η υποτίμηση ορισμένων νομισμάτων, κυρίως του Νάιρα Νιγηρίας, είχε θετικό αντίκτυπο στα έξοδα που εκφράζονται σε τοπικά νομίσματα. Τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων βελτιώθηκαν κατά 130 μονάδες βάσης, στο 14,3%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους. Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 31,2%, στα €6,5 εκατ. στο τρίμηνο, με το περιθώριο EBITDA να βελτιώνεται κατά 50 μονάδες βάσης σε 10,3%.

Η βελτίωση του περιθωρίου αντανακλά τις τρέχουσες πρωτοβουλίες μας για τη δημιουργία ενός λιτού και ευέλικτου λειτουργικού μοντέλου. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €1,9 εκατ., μειωμένα κατά 30,3% σε σχέση με πέρυσι, επηρεασμένα θετικά από τις μειωμένες αποσβέσεις μετά από αυστηρό έλεγχο των επενδύσεων σε όλη τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λάβαμε για την προστασία των ταμειακών διαθέσιμων. Το ΕΒΙΤ επιβαρύνθηκε από πρόσθετες μη ταμειακές δαπάνες απομείωσης ύψους €0,5 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο. Οι επιπτώσεις της κρίσης προκάλεσαν την ανάγκη ελέγχου για πιθανές απομειώσεις παγίων στοιχείων. Ο έλεγχος αυτός είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του τέταρτου 3 τριμήνου του 2020 με δαπάνες απομείωσης σχετιζόμενες με τη δραστηριότητα της επαγγελματικής ψύξης στη Νότια Αφρική.

Το EBIT του τέταρτου τριμήνου του 2019 επηρεάστηκε από δαπάνες απομείωσης ύψους €1,1 εκατ. που σχετίζονταν με την απόδοση της δραστηριότητάς μας στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης στην Ινδονησία. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €2,8 εκατ., €1,5 εκατ. περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλότερο κόστος δανεισμού μετά την έκδοση ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους €260 εκατ. με λήξη το 2025, τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς και στα μειωμένα συναλλαγματικά κέρδη. Η υλοποίηση πολλών πρωτοβουλιών μείωσης κόστους οδήγησε σε δαπάνες αναδιάρθρωσης προ φόρων ύψους €0,1 εκατ.το τέταρτο τρίμηνο. Αυτές οι έκτακτες δαπάνες συνδέονταν ουσιαστικά με την οργανωτική αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε στις δραστηριότητες επαγγελματικής ψύξης στη Ρουμανία και τη Ρωσία, καθώς και στις κεντρικές υπηρεσίες του Ομίλου. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 επιβαρυνθήκαμε με κόστος αναδιάρθρωσης προ φόρων ύψους €0,6 εκατ., το οποίο αφορούσε τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης της παραγωγής.

Η προσήλωσή μας στη βελτίωση της κοστολογικής δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου επαγγελματικής ψύξης στην Ελλάδα το 2019. Τα έξοδα φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε €5,3 εκατ., σε σύγκριση με €1 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω της αναγνώρισης μιας αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στη Νιγηρία το 2019. Ως αποτέλεσμα, οι ζημιές της Frigoglass ανήλθαν σε €8,6 εκατ., σε σύγκριση με ζημιές €3,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €18 εκατ. το 2020, σημειώνοντας μείωση €3,3 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της χαμηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας και τη μείωση των δεδουλευμένων εξόδων. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές επωφελήθηκαν από ταμειακή εισροή ύψους €14,7 εκατ. από το καθαρό κεφάλαιο κίνησης, σε σύγκριση με εκροή ύψους €23,3 εκατ. το προηγούμενο έτος, καθώς και από προληπτικά μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας λόγω της αυστηρής προτεραιοποίησης των κεφαλαιακών δαπανών με έμφαση σε έργα που σχετίζονται με τη συντήρηση. Η μείωση των αποθεμάτων λόγω της χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας, των πρωτοβουλιών μεγιστοποίησης της χρήσης υφιστάμενων αποθεμάτων και της μείωσης της ανάγκης για νέες αγορές υλικών στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εμπορικές απαιτήσεις λόγω της πτώσης των πωλήσεων, ενίσχυσαν τη δημιουργία ταμειακών ροών από το κεφάλαιο κίνησης κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €255,6 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με €235 εκατ. το προηγούμενο έτος. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει κυρίως τις υψηλότερες πληρωμές τόκων μετά την έκδοση των ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους €260 εκατ. με λήξη το 2025 και τα έξοδα που σχετίζονται με την έκδοση των ομολόγων. Τον Δεκέμβριο του 2020 καταγράψαμε αύξηση ταμειακών διαθεσίμων, στα €70,2 εκατ., σε σύγκριση με €54,2 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2019. Μαζί με τις διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, διατηρήσαμε μια σχετικά υψηλή ρευστότητα ενόψει της παρατεταμένης αβεβαιότητας, με επαρκές υπόλοιπο ταμειακών διαθέσιμων ώστε να καλύψουμε τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές και κεφαλαίου κίνησης ανάγκες.

Ευρώπη

Η παρατεταμένη πίεση στην κατανάλωση ποτών και αναψυκτικών στα κανάλια διανομής άμεσης κατανάλωσης που προκλήθηκε από τον διαφορετικό βαθμό εφαρμογής περιοριστικών μέτρων σε όλες τις αγορές μας επηρέασε την ανάπτυξη των παραγγελιών κατά το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, υπήρξε διαδοχική βελτίωση των επενδύσεων των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο και το ιδιαιτέρως επιβαρυμένο δεύτερο τρίμηνο. Στην Ανατολική Ευρώπη, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 45,8%, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή συγκριτική βάση λόγω μιας εξαιρετικά μεγάλης παραγγελίας το 2019. Σε προσαρμοσμένη βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν με μεσαίο μονοψήφιο ρυθμό, επιδεικνύοντας βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αξιοσημείωτη βελτίωση σημειώθηκε κυρίως στην Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ουγγαρία. Οι πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 30,3% το τρίμηνο, κυρίως λόγω των μειωμένων παραγγελιών στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στη Νορβηγία.

Αφρική και Μέση Ανατολή

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 43,3% λόγω χαμηλότερων επενδύσεων των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία στη Νότια Αφρική, καθώς και από την υποτίμηση του Νάιρα Νιγηρίας και του Ραντ Νοτίου Αφρικής. Η δυναμική ανάπτυξης διατηρήθηκε στη Νιγηρία, καθώς δεν εφαρμόστηκαν σχεδόν καθόλου περιοριστικά μέτρα στα κανάλια διανομής άμεσης κατανάλωσης. Οι δραστηριότητές μας στη Νότια Αφρική επηρεάστηκαν από τις πολλαπλές απαγορεύσεις επί των οινοπνευματωδών ποτών που επέβαλε η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες παραγγελίες επαγγελματικών ψυγείων από πελάτες και υποσκέλισαν την αύξηση των πωλήσεων που επέφεραν οι εμπορικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στην αρχή του έτους για επέκταση της πελατειακής βάσης της Frigoserve.

Ασία

Οι πωλήσεις στην Ασία μειώθηκαν κατά 37,2%, ποσοστό που παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο (-63%). Στην Ινδία, οι πωλήσεις συνέχισαν να μειώνονται μετά τη πτώση της ζήτησης από βασικούς πελάτες, γεγονός που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση πωλήσεων στο Βιετνάμ λόγω αύξησης του μεριδίου αγοράς σε έναν βασικό πελάτη.