Φρίντριχ Μερτς: Η συνοχή της Ευρωζώνης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Φρίντριχ Μερτς: Η συνοχή της Ευρωζώνης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη
epa07133115 German politician of Christian Democratic Union (CDU) party Friedrich Merz speaks during a press conference in Berlin, Germany, 31 October 2018. Friedrich Merz will run for the office of party chairman at the next CDU party congress on 07 December 2018 in Hamburg. EPA/HAYOUNG JEON

Ο υποψήφιος αντικαταστάτης της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU μίλησε σήμερα για τα σχέδιά του σε εκπροσώπους του Τύπου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια θα είναι η διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Τύπου από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ο κ. Μερτς εξέφρασε τον σεβασμό του για την Άνγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με όλες τις αποφάσεις της, ενώ τόνισε ότι οι θεμελιώδεις αξίες του CDU παραμένουν σωστές. Το κόμμα χρειάζεται «επανεκκίνηση» και «ανανέωση», αλλά όχι «ανατροπή», δήλωσε.

«Είμαι ο Φρίντριχ Μερτς. Είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Είμαι οπαδός του οικονομικού φιλελευθερισμού, συντηρητικών αξιών, κοινωνικά ενεργός και όχι νεοφιλελεύθερος (…) Είμαι πεπεισμένος ευρωπαϊστής, πεπεισμένος ατλαντιστής. Υπό αυτή την έννοια, είμαι υπέρ μιας Γερμανίας ανοιχτής στον κόσμο, της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην χριστιανική ηθική και στην ευρωπαϊκό διαφωτισμό και της οποίας οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι είναι οι δημοκρατίες της Δύσης», δήλωσε ο κ. Μερτς στους δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά το εάν έχει γίνει «συμφιλίωση» με την κ. Μέρκελ, της οποίας υπήρξε εσωκομματικός αντίπαλος έως το 2009 οπότε και εγκατέλειψε την πολιτική, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. «Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και έχουμε καλή κατανόηση μεταξύ μας», απάντησε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο, εάν εκλεγεί αρχηγός του CDU να υπονομεύει την καγκελάριο. Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με τον διαχωρισμό των αξιωμάτων του καγκελάριου και του αρχηγού του κόμματος, δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την Άνγκελα Μέρκελ θα τα βρούμε».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του CDU επισήμανε ακόμη ότι το κόμμα πρέπει να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά και τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η εγκαθίδρυση ακραίων κομμάτων τα οποία διχάζουν την κοινωνία.

Ο κ. Μερτς, προετοιμασμένος και για την κριτική που θα του ασκηθεί για την δεκαετή εργασία του σε διεθνείς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων η Blackrock, δήλωσε ότι είναι επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού της τμήματος και όχι διευθυντής της.

«Είμαι ευγνώμων που οι περισσότεροι αναφέρονται στην Blackrock ως εταιρία συμβούλων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και όχι ως εταιρία ληστρικών επενδύσεων ή ιδιωτικών επενδυτικών συμμετοχών», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η εταιρία λυπάται που ενδεχομένως θα τον χάσει από συνεργάτη. Κατέληξε δε αναφέροντας ως βασικότερες προτεραιότητες για τον ίδιο την παγκοσμιοποίηση, την μετανάστευση, το κλίμα και την ψηφιακή πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ