FT: Χάνεται η προθεσμία συμφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

FT: Χάνεται η προθεσμία συμφωνίας ΕΕ-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Εντός της περιόδου των εκλογών σε Γαλλία και Ολλανδία αναμένεται να κριθεί το μέλλον του προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να έχουν στα χέρια τους τη συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με το ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την αποδέσμευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ, μεταφέροντας το χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης εντός της περιόδου των εκλογών σε Ολλανδία και Γαλλία. Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα λάβουν καμία «σημαντική απόφαση» για το ελληνικό πρόγραμμα, είπε στους FT ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η τελική συμφωνία απαιτεί περισσότερες συζητήσεις σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χάσμα Ευρώπης και ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα έχει καλυφθεί ως το Eurogroup της 20η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κόντρα να κρατήσει ακόμη και μήνες.

Αν και το ζητούμενο της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, αυτό δεν αναμένεται να καταστεί εφικτό και η ελληνική υπόθεση θα μπει ακόμη και στις πολιτικές ζυμώσεις Ολλανδών και Γάλλων, αναφέρουν οι FT.

Οι εκλογές της Ολλανδίας είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα, ενώ τον Απρίλιο σειρά παίρνει η Γαλλία.

Όπως σημειώνουν οι FT, το σήμα προς τους επενδυτές είναι αρνητικό, με τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2019 να εκτοξεύονται ξανά πάνω από τις 9,5 μονάδες αυτήν την εβδομάδα.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι μια ομάδα κυβερνήσεων της ευρωζώνης, με προεξέχουσα τη γερμανική, εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Πράξη η οποία χαρακτηρίζεται ως «ανάθεμα» για τους Γερμανούς και Ολλανδούς ψηφοφόρους. Πάντως, επιβεβαιώνεται η είδηση ότι ΕΕ και ΔΝΤ διαπραγματεύονται με την Ελλάδα ένα πακέτο μέτρων που μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων και περικοπών στις συντάξεις, που ήδη έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι κλείσουν και αυτό το ζήτημα με τα νέα μέτρα, γράφουν οι FT, τίποτε δεν εξασφαλίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο ΔΝΤ και Ευρώπη δεν καταλήγει σε κάποια λύση για τα προβλήματα που τους χωρίζουν, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς το ΔΝΤ τότε η Γερμανία θεωρεί το πρόγραμμα λήξαν.

Πάντως, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε στους FT ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να κλείσει η συμφωνία, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup μετά την 20η Φεβρουαρίου και παρέπεμψε στην επόμενη προγραμματισμένη σύνοδο του επόμενου μήνα. Όμως, όπως σημείωσε, «έτσι όπως είναι η κατάσταση σε όλο τον κόσμο, είναι προτιμότερο να καταλήξουμε κάπου σύντομα, παρά αργότερα».

Διαβάστε επίσης: Το καλύτερο σενάριο της επόμενης μέρας μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου