FT: Deal της Google με χιλιάδες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες

FT: Deal της Google με χιλιάδες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες

Το αντίπαλον δέος στους μεγάλους ανταγωνιστές της μουσικής βιομηχανίας επιχειρεί να δημιουργήσει το YouTube.

Σε συμφωνία με χιλιάδες ανεξάρτητες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες μέσω του νόμιμου αντιπροσώπου τους, τον όμιλο Merlin, προχώρησε η Google.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο στο YouTube να θέσει τις βάσεις για μια νέα συνδρομητική υπηρεσία που θα ανταγωνίζεται το Spotify, τη Deezer και την Beats Music της Apple. Αναλυτές προβλέπουν πως τα ετήσια έσοδα από τις μηνιαίες συνδρομές μπορεί να ανέλθουν σε $500 εκατ.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στους F.T. ότι η συμφωνία υπογράφηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες το YouTube απείλησε να αποσύρει μουσικά βίντεο από καλλιτέχνες όπως η Adele και οι Arctic Monkeys.

Η συμφωνία του YouTube με την Merlin έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Spotify ότι ο αριθμός των μηνιαίων χρηστών αυξήθηκε κατά 25% τους τελευταίους έξι μήνες, στα 50 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις πηγές των F.T., το YouTube σχεδιάζει να ξεκινήσει τη νέα συνδρομητική υπηρεσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η υπηρεσία θα επιτρέπει στους χρήστες που πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή να ακούν μουσική και να παρακολουθούν βίντεο χωρίς την παρεμβολή διαφημίσεων. Οι χρήστες θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να σώζουν μουσική και να την ακούν εκτός διαδικτύου.

Αν το YouTube καταφέρει να μετατρέψει το 1 δισεκατομμύριο επισκέπτες σε μηνιαίους συνδρομητές, θα δημιουργήσει τεράστια έσοδα για την μουσική βιομηχανία. Η Midia Research προβλέπει ότι η υπηρεσία θα έχει ετήσια έσοδα 500 εκατ. δολαρίων από συνδρομές.