FT: Φόβοι για capital controls σκεπάζουν τις αναδυόμενες οικονομίες

FT: Φόβοι για capital controls σκεπάζουν τις αναδυόμενες οικονομίες
Turkish 100 lira bank notes are seen on a counting machine in this arranged photograph in Istanbul, Turkey, on Sunday, Oct. 23, 2011. The central bank raised the overnight repo lending rate to 12 percent from 8 percent on Oct. 20 as it sought to boost the value of the lira, which has slumped 15.5 percent this year, the second-worst performance in emerging markets after the South African rand. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Ο κίνδυνος επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων πλανάται πάνω από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Μια από τις καθοριστικές στιγμές στην ασιατική κρίση του 1997 ήταν όταν η Μαλαισία σόκαρε τις αγορές με την επιβολή ελέγχων στις κεφαλαιακές ροές, απαγορεύοντας το εμπόριο στο εξωτερικό με το εθνικό νόμισμα και εμποδίζοντας τους ξένους να βγάλουν κεφάλαια έξω από την χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη ότι καθώς ορισμένοι σχολιαστές αρχίζουν να αναφέρονται στην τρέχουσα βουτιά στις αναδυόμενες ως κρίση, ακούγονται για άλλη μια φορά ψίθυροι για κεφαλαιακούς ελέγχους», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times που εξετάζει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Για να είμαστε δίκαιοι, λίγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανή η επιβολή πραγματικών κεφαλαιακών ελέγχων. Αλλά με τα επίπεδα του εξωτερικού χρέους πάνω από το 50% του ΑΕΠ σε αρκετές αναδυόμενες χώρες και την κατάρρευση των νομισμάτων να αυξάνει το βάρος του χρέους σε όρους εθνικού νομίσματος, υπάρχουν ορισμένα δυσοίωνα σημάδια», εξηγεί το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η Centro Capital, μια μικρή εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% η Τουρκία να επιβάλλει κεφαλαίους ελέγχους, μια εξέλιξη που θα προκαλέσει «μεγάλη αναταραχή» στις αγορές χρέους των αναδυόμενων. (…) Τρεις ανεπτυγμένες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση – η Ισλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος – αναγκάστηκαν να επιβάλλουν κεφαλαιακούς ελέγχους, όπως και η Ουκρανία.  Στον αναδυόμενο κόσμο, η Γκάνα και η Νιγηρία έχουν επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τα νομίσματα τους, τα οποία έχουν υποχωρήσει σημαντικά μαζί με τις τιμές των εμπορευμάτων».

Και καταλήγει: «οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι σε αυτές τις χώρες, αλλά ο κ. Napier πιστεύει ότι η θέση της Άγκυρας είναι δύσκολη γιατί το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είχε αγγίξει ήδη το 50% του ΑΕΠ από το τέλος του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με πάνω από το 99% του χρέους αυτού να αποτιμάται σε ξένο νόμισμα, κυρίως σε ευρώ και δολάριο και την λίρα να έχει βουτήξει περίπου 23% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2015, το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας βρίσκεται τώρα πιο κοντά στο 70% του ΑΕΠ».