FT: Γιατί το Grexit τρομάζει τους Αμερικανούς;

FT: Γιατί το Grexit τρομάζει τους Αμερικανούς;

Τι θα σήμαινε η έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη για την Αμερική;

Εκτενές αφιέρωμα το φόβο που προκαλεί στις ΗΠΑ ο κίνδυνος ενδεχόμενου Grexit φιλοξένησαν οι οι Financial Times στις σελίδες τους.

«Στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, οι αξιωματούχοι φαίνεται πως τώρα πιστεύουν ότι η ελληνική χρεοκοπία, ή ακόμη και η έξοδος από την ευρωζώνη, δεν θα ήταν καταστροφική. Στη σύνοδο του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από το ευρώ έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και πως το σοκ θα μπορούσε να είναι περιορισμένο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού όμως, το κλίμα δεν είναι τόσο αισιόδοξο. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Τζέισον Φούρμαν, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, προειδοποίησε δημοσίως ότι το «Grexit δεν θα είναι κακό μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά θα αποτελέσει πολύ μεγάλο και περιττό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, την στιγμή που πολλά πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλά». Κατ’ ιδίαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία», εξηγεί το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Γιατί υπάρχει αυτή η διατλαντική διαφορά; Εν μέρει, είναι θέμα κινήτρων. Χώρες όπως η Γερμανία έχουν περάσει τους τελευταίους τρεις μήνες να διαπραγματεύονται άκαρπα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και πλέον έχουν απογοητευτεί τόσο πολύ που θέλουν να βρουν τρόπους να εξορθολογήσουν τον κίνδυνο. Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά, θέλουν να απομακρύνουν τον κίνδυνο».

Παράλληλα, προστίθεται: «Ο άλλος λόγος είναι η Lehman Brothers. Όταν κατέρρευσε η χρηματιστηριακή πριν 7 χρόνια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν ένα επώδυνο μάθημα για το πώς μικρά χαρτιά μπορούν να οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους επίσης βίωσαν αυτή την κρίση. Όμως οι trader της Wall Street και οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον είδαν την κρίση να μεταδίδεται τόσο άμεσα, τρομάζοντάς τους. Παράλληλα, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι υπάρχουν αρκετά σημεία – κλειδιά αναφορικά με την πανωλεθρία του 2008 που μοιάζουν πολύ με την περίπτωση της Ελλάδας».

«Για να το θέσουμε με άλλα λόγια, αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πρώτους κινδύνους του Grexit, οι Αμερικανοί ανησυχούν για το δεύτερο κύμα των προβλημάτων που θα δημιουργηθεί», αναφέρει κλείνοντας.