FT: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να υψώσουν τείχη στην Ελλάδα

FT: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να υψώσουν τείχη στην Ελλάδα

Δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει πως η Ε.Ε. ετοιμάζεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε «αποθήκη» προσφύγων.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσουν τη ροή προσφύγων μπλοκάροντας το πέρασμα στην ΠΓΔΜ, αυξάνοντας τις ανησυχίες στην Αθήνα ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times και συμπληρώνει:

«Η Κομισιόν και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση να βοηθηθεί η ΠΓΔΜ, μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, η οποία στην πράξη απομονώνει την Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, που είναι οικονομικά αδύναμη και ήδη κατακλυσμένη από μετανάστες.

Η κίνηση να «φραχτεί» (ringfence) η Ελλάδα έρχεται καθώς οι φόβοι πληθαίνουν στην ΕΕ ότι η συμφωνία για να πείσουν την Τουρκία να μπλοκάρει τη ροή μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ βοήθειας απέτυχε να περιορίσει τη ροή μεταναστών».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη από πρέσβεις στην ΕΕ μετά την αποστολή επιστολής από τον Σλοβένο πρωθυπουργό Miroslav Cerar προς τους εταίρους όπου γίνεται έκκληση για «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ «ώστε να αποφευχθεί συγκεκριμένοι παράνομοι μετανάστες να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Κομισιόν έστειλε ομάδα αξιωματικών στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσει τι προσωπικό και εξοπλισμό θα χρειάζονταν η ΠΓΔΜ για να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Αν και η ΕΕ έχει προσφέρει στην ΠΓΔΜ οικονομική βοήθεια στο παρελθόν, αξιωματούχοι λένε ότι αυτό θα πάει πολύ ποιο πέρα από προηγούμενο σχέδιο να βοηθηθεί η χώρα να επεξεργαστεί τις αφίξεις και να σταματήσει παράτυπους μετανάστες στα σύνορά της», σημειώνουν οι Financial Times.