FT: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και δίνει στους δανειστές τη διοίκηση του ΤΧΣ

FT: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και δίνει στους δανειστές τη διοίκηση του ΤΧΣ

Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, τα τρία κορυφαία στελέχη, Άρης Ξενόφος (CEO), Γιώργος Κουτσός (αναπληρωτής CEO) και ο Αναστάσιος Γάγαλης (μέλος), παραιτήθηκαν υπό τις πιέσεις των διεθνών πιστωτών για επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε ότι τα τρία στελέχη, που είχαν διοριστεί λιγότερο από 12 μήνες προηγουμένως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν οι κατάλληλοι για να διαχειριστούν τις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, προσπάθειες που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η παραίτησή τους αποτελεί υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τους πιστωτές για το ζήτημα των NPLs. Η κυβέρνησή του και ο ίδιος ήταν διστακτικοί αρχικά στο να προβούν σε δράσεις, επιμένοντας ότι τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων πρέπει να προστατευτούν.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στα σχέδια των τραπεζών να πουλήσουν χαρτοφυλάκια NPLs σε funds – «κοράκια». Ωστόσο, με την παραίτηση, ο Αλ. Τσίπρας έχει τελικά συμφωνήσει στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να αλλάξει η ηγεσία του ΤΧΣ, προϋπόθεση και του τρίτου προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του ΤΧΣ, που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ.Γιώργος Μιχελής θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του ΤΧΣ, ενώ η νέα διοίκηση θα διοριστεί στις 18 Ιουλίου.