FT: Ο ευρωπαϊκός Νότος επιδιώκει το Grexit

FT: Ο ευρωπαϊκός Νότος επιδιώκει το Grexit

Θωρακισμένες απέναντι στο Grexit θεωρούν τις οικονομίες τους οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στους λόγους για τους οποίους μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι κάτι από το οποίο θα επωφεληθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου –γι αυτό ίσως το επιδιώκουν- αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

«Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι αναλυτές στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη δηλώνουν πως ενδεχόμενη χαοτική εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, η οποία θα φέρει στο πέρασμά της εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική αναταραχή, θα χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σοκ και ενδεχομένως να αποδυναμώσει τιςαντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μετάδοσης από την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Εάν γίνει προσεκτικός χειρισμός του Grexit και οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα – αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μετά από 5 ή 10 χρόνια – μπορεί να ενισχυθούν λαϊκίστικα κόμματα όπως η Λίγκα του Βορά και το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία που υποστηρίζουν ότι η ένταξη στην ευρωζώνη ήταν σχεδόν εθνική οικονομική καταστροφή».
Σημειώνεται, ωστόσο, πως η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα έπληττε το γόητρο της Ευρωπαϊκή Ένωσης και θα έθετε εν αμφιβόλω το μέλλον της πολιτικής ενοποίησης: «Για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους αναλυτές εξωτερικής πολιτικής στη Ρώμη, μία μεγάλη ανησυχία είναι πως έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση θα αποδυναμώσει την προσπάθεια για βαθύτερη πολιτική ενοποίηση, την οποία πάντα υποστήριζε η Ιταλία.

Γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δείξει, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950, πως η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί εξουδετερωθεί ή ακόμη και να πάει με την όπισθεν. Επίσης, θα πλήξει την εικόνα της ΕΕ ως ένα κλαμπ που πάντα φροντίζει τα πιο αδύναμα μέλη του –κι αυτό δεν είναι μικρό θέμα καθώς 18 μέλη της ΕΕ έχουν μικρότερο πληθυσμό από τα 10,8 εκατ. της Ελλάδα».

Παράλληλα, το άρθρο των Financial Times μεταφέρει την βεβαιότητα αξιωματούχων των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι θεωρούν πως οι οικονομίες τους είναι πλέον θωρακισμένες απέναντι σε ένα ενδεχόμενο Grexit: «Αξιωματούχοι στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη επισημαίνουν τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των κρατικών τους ομολόγων υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει απειλή στον ορίζοντα.«Η ΕΕ είναι πολύ πιο σταθερή από ότι ήταν το 2011 και το 2012» δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος.

Παρόλα αυτά, τίθεται το ερώτημα του πόσο σταθερή θα δείχνει η ευρωζώνη από την στιγμή που η ΕΚΤ θα απομακρύνει τα έκτακτα μέτρα στήριξης – μετά από περίπου δύο χρόνια – αλλά και στην περίπτωσης μίας χρηματοοικονομικής δίνης τύπου 2008. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Valéry Giscard d’Estaing είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, τουλάχιστον προσωρινά, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φιλική έξοδο», καταλήγει το δημοσίευμα.