FT: «Ο Υμηττός μπορεί να είναι ο επόμενος» – Στο στόχαστρο της κλιματικής κρίσης η Αθήνα – Τεράστιος ο κίνδυνος πυρκαγιάς
- 06/05/2025, 11:00
- SHARE

Σε μια αποκαλυπτική ανάλυση, οι Financial Times κατατάσσουν την Αθήνα στις μεγάλες πόλεις του κόσμου που απειλούνται με μείζονες φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Το δημοσίευμα τοποθετεί την ελληνική πρωτεύουσα στην ίδια κατηγορία με το Ντάλας, τη Λισαβόνα, το Σίδνεϊ και το Κέιπ Τάουν, εξηγώντας πως η αστική εξάπλωση, οι παρατεταμένοι καύσωνες και η παραμέληση της βλάστησης δημιουργούν «τον τέλειο συνδυασμό» για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του LSE, Τόμας Σμιθ, η Αθήνα «γλίτωσε από μια μεγάλη καταστροφή μόνο λόγω απουσίας ισχυρών ανέμων» στη φωτιά του 2024. Όπως προειδοποιεί ο Κώστας Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «ο Υμηττός μπορεί να είναι ο επόμενος», περιγράφοντας προσομοιώσεις που δείχνουν την ταχύτητα με την οποία μπορεί μια φωτιά να φτάσει στον αστικό ιστό.
Το δημοσίευμα στηρίζεται και σε προβολές του κλιματολόγου Χρήστου Γιαννακόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα, χωρίς πρόοδο στην αντιμετώπιση των εκπομπών, θα έχει έως και 40 επιπλέον ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 °C μέχρι το 2050. Ο κίνδυνος επιτείνεται από το γεγονός ότι η αστική εξάπλωση φέρνει τις πολυκατοικίες δίπλα στα δάση και η απουσία φυσικών αντιπυρικών φραγμάτων επιτρέπει τη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών.
Οι FT παραλληλίζουν την περίπτωση της Αθήνας με εκείνη του Λος Άντζελες, όπου μια περίοδος έντονης βροχής ακολουθούμενη από ξηρασία δημιούργησε τις συνθήκες για φωτιά που κατέκαψε 55.000 στρέμματα, με δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.
Οι άνεμοι τύπου Santa Anna, που ευθύνονται για καταστροφές σε ΗΠΑ και Χαβάη, έχουν το αντίστοιχό τους στην Αθήνα: τα καλοκαιρινά μελτέμια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ισχυροί άνεμοι του Αιγαίου επιταχύνουν τη διάδοση των πυρκαγιών, ενώ η φωτιά του 2018 στο Μάτι και οι θάνατοι 102 ανθρώπων αποτελούν το πλέον τραγικό παράδειγμα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πυρκαγιές έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η κατεστραμμένη βλάστηση αυξάνει τις πιθανότητες πλημμυρών, με το έδαφος να μη συγκρατεί το νερό και τις απορροές να φτάνουν ταχύτατα μέχρι το κέντρο της πόλης. Ο Μιχάλης Διακάκης του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποιεί πως ο κίνδυνος πλημμύρας διαρκεί έως και δέκα χρόνια μετά από μεγάλη φωτιά.